Articole

Articole

Tratament tumora pulmonara in sectia de Chimioterapie (Prezentare caz)

Cancerul pulmonar este un tip de cancer care se dezvolta in inmultirea necontrolata a unor celule de origine pulmonara, in interiorul plamanilor. Odata ce cancerul pulmonar a fost diagnosticat, specialistul OncoFort va lucra pentru a determina stadiul bolii. In functie de tipul si de stadiile cancerului pulmonar, se stabileste tratamentul corespunzator.

Caz Tumora pulmonara
Pacientul D.M. in varsta de 47 ani, diagnosticat in urma cu ani (februarie 2012) cu neoplasm bronho-pulmonar stang, local avansat. Pacientul se prezinta in Spitalul OncoFort pentru un consult de specialitate in urma caruia se recomanda efectuarea unei biopsii pulmonare. In urma biopsiei se pune diagnosticul histopatologic de adenocarcinom. 
Cazul este prezentat in Comisia Oncologica Multidisciplinara, alcatuita din profesori universitari de oncologie medicala din Romania si Austria si din medici primari si specialisti de diverse specialitati (oncologie medicala, radioterapie, chirurgie generala, ORL, gastroenterologie) se considera tumora inoperabila si se recomanda initierea radiochimioterapiei.

Pacientul urmeaza tratament de concomitenta: radiochimioterapie urmat de chimioterapie cu paclitaxel si carboplatin 4 serii , boala ramanand stabile pana in septembrie 2012, cand cu ocazia tomografiei computerizate de control se constata progresia bolii prin aparitia metastazelor pleurale. Analiza moleculara a blocurilor de parafina a aratat lipsa mutatiilor genei EGFR precum si lipsa translocatiei ALK.
S-a initiat tratament cu Alimta (Pemetrexed) si cisplatin – 6 serii urmat de tratament de intretinere cu Alimta, cu raspuns partial la tratament, apoi boala ramanand stabile o lunga perioada de timp, pana la sfarsitul anului 2016 (decembrie), cand cu ocazia imagisticii de control se constata progresia bolii atat la nivel local cat si prin aparitia de metastaze la distanta: cerebrale, osoase, hepatice.

S-a efectuat radioterapie externa pentru tratamentul metastazelor cerebrale, s-a initiat tratament cu inhibitori de osteoclaste pentru controlul metastazelor osoase si s-a initiat chimioterapie cu Gemcitabina si Cisplatin.
Chimioterapia cu Gemcitabina si Cisplatin a fost aplicata intr-un numar dse 6 cicluri, observandu-se initial o usoara regresie a bolii in special la nivel pulmonar, apoi boala ramanand stabila. 
In prezent pacientul se afla in continuare sub observatia medicilor OncoFort si efectueaza chimioterapie cu Gemcitabina (monoterapie), tratament cu inhibitori de osteoclaste - Acid Zoledronic, boala fiind stationara iar starea clinica a pacientului fiind un abuna cu un indice de performanta ECOG=0.

In cadrul Spitalului OncoFort se pot efectua GRATUIT consultatii de specialitate in oncologie medicala (chimioterapie) si radioterapie oncologica. Detalii si programari pot fi obtinute direct la 021-323.00.00 sau la numarul scurt din retelele mobile *GRAL (*4725).
Aveți întrebări sau vreți să faceți o programare?

Completați formularul de mai jos și vă vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Publicat în 2017-05-25 de  Dr. Cristina Tiut 587

Înapoi