
Radioterapie oncologică
Ce este radioterapia?
Radioterapia este un tratament medical care utilizează radiații ionizante pentru distrugerea, micșorarea sau oprirea creșterii și înmulțirii celulelor de natură canceroasă.
Tratamentul oncologic prin radioterapie este local, concentrat doar asupra țesutului canceros.
Caracteristici – câte ședințe de radioterapie se fac?
Ședința de radioterapie propriu-zisă durează între 5 și 10 minute. Anterior acesteia însă, pacientul este poziționat cât mai corect (conform CT-ului de plan) cu ajutorul asistenților radioterapeuți, etapă care durează între 10 și 30 de minute.
În ajutorul poziționării pacienților cât mai corect în aparatul de radioterapie se utilizează sisteme de contenție (mască termomodelantă, pernuțe de poziționare sau sistem pentru torace și abdomen).
Câte ședințe de radioterapie se fac? – este întrebarea frecventă a pacienților. Numărul ședințelor de radioterapie depinde de numeroși factori (tipul de neoplazie, stadiul în care se află cancerul, organismul pacientului etc) și este stabilit în planul de tratament care a fost elaborat de tumor board.
Avantaje – beneficii ale radioterapiei
- Tratamentul de radioterapie este nedureros și se realizează fără anestezie
- Se administrează rapid;
- Are toxicitate redusă.
Avantaje – beneficii ale radioterapiei în Spitalul OncoFort
Datorită a două aparate moderne, pacienților li se administrează tratamentul de radioterapie (IMRT și VMAT) în cadrul Secției de Radioterapie a Spitalului OncoFort (atât în București cât și în Pitești):
- Cu o precizie mai mare asupra zonei canceroase, evitând astfel cât mai mult din țesuturile sănătoase;
- Cu un zgomot mai mic pentru un plus confort al pacientului;
- Pentru mai multe tipuri de cancere;
- Cu o verificare suplimentară (gratuită) prin procedura de CBCT (în cazul cancerului de prostată și cancerelor din sfera ORL)
⇒ După radioterapie ce urmează și care sunt efectele secundare ale radioterapiei? Citește mai multe, AICI!
⇒ Etapele pe care trebuie să le parcurgă pacientul oncologic care efectuează radioterapie pot fi consultate în ”Ghidul pacientului”, de AICI!
Prețul ședinței de radioterapie
În cadrul Spitalului OncoFort radioterapia poate fi decontată de CNAS.
În plus, primul consult la radioterapie este gratuit la 3 medici radioterapeuți (dr. Georgeta Liga, dr. Constantin Ciubotaru, dr. Andrada Grigorie).
► Vă puteți programa la un consult sau afla detalii suplimentare la 021 323 0000.







Disfagia este o tulburare a înghițirii care face dificilă sau dureroasă trecerea alimentelor, lichidelor sau a altor substanțe de la gură la stomac. Aceasta poate fi cauzată de o varietate de probleme, cum ar fi probleme anatomice, inflamații, leziuni, boli cronice sau tulburări neurologice, și poate necesita evaluare medicală și tratament pentru a îmbunătăți capacitatea de a înghiți în mod corespunzător.
Citeste mai mult Publicat în 2023-11-01 de Dr. Georgeta Liga 1602
Dr. Ciubotaru Constantin, medic specialist Radioterapie în cadrul Spitalului OncoFort București ne prezintă în continuare câteva dintre situațiile pe care le-a întâlnit în cariera sa.
Citeste mai mult Publicat în 2023-11-27 de Dr. Constantin Ciubotaru 253
Află detalii cu privire la ce este radioterapia, pe ce se bazează și ce tipuri de cancer beneficiaza de efectele acestei proceduri.
Citeste mai mult Publicat în 2022-04-18 de Sectia de Radioterapie 8814
Radioterapia consta intr-un examen in prealabil la scanner care permite reperarea amplasarii organului sau organelor de iradiat, iar doza de radiatie necesara distrugerii celulelor canceroase este calculata prin dozimetrie.
Citeste mai mult Publicat în 2018-08-01 de Sectia de Radioterapie 17035
Rezultatul auditului dozimetric (organizat de IAEA Vienna si Organizatia Mondiala a Sanatatii) se incadreaza foarte bine in tolerantele impuse de expertii internationali.
Citeste mai mult Publicat în 2018-01-23 de Sectia de Radioterapie 2614
CBCT crește eficiența radioterapiei oferind o vizibilitate mai bună a tumorii. Iar în plus, doza de iradiere a acestei investigații este de 10 ori mai mică decât la un CT normal.
Citeste mai mult Publicat în 2022-07-28 de Sectia de Radioterapie 525
Deseori se vorbește despre efectele secundare ale radioterapiei și despre faptul că aceasta arde inclusiv țesuturile sănătoase. Află de la medicul radioterapeut, dr. Constantin Ciubotaru, dacă arde sau nu radioterapia și cum te poți proteja!
Citeste mai mult Publicat în 2023-01-26 de Dr. Constantin Ciubotaru 564
Aparatul Versa HD ofera medicilor specialisti, in tratarea cancerului, flexibilitatea de a se angaja in terapii conventionale pentru a trata un spectru larg de tumori pe toate zonele corpului.
Citeste mai mult Publicat în 2018-01-22 de Sectia de Radioterapie 5731
Specialistii OncoFort au creat un ghid medical care sa vina in ajutorul pacientilor ce urmeaza sau vor urma un tratament radioterapeutic in cadrul centrului oncologic.
Citeste mai mult Publicat în 2017-12-08 de Sectia de Radioterapie 7096
Cancerul de prostată s-a dovedit a fi o afecțiune oncologică extrem de apăsătoare în rândul bărbaților, aceștia ajungând chiar la gesturi extreme din cauza acestei afecțiuni sau la depresie.
Citeste mai mult Publicat în 2022-05-23 de Dr. Georgeta Liga 6737
Doamna Dr. Liga Georgeta, medic specialist radioterapie în spitalul Oncofort București, ne prezintă cazul unei paciente diagnosticată cu afecțiune canceroasă la nivelul colului uterin și tratată cu succes.
Citeste mai mult Publicat în 2022-04-18 de Dr. Georgeta Liga 5562
Pacienții care urmează tratamentul de radioterapie trebuie să știe la ce efecte secundare trebuie să se aștepte și care sunt pașii de urmat (după radioterapie ce urmează). De asemenea, în articolul prezent vei afla și cum trebuie să procedeze pacientul pentru revenirea la stilul de viață anterior (începerea serviciului).
Citeste mai mult Publicat în 2022-07-18 de Sectia de Radioterapie 24761
Acceleratorul Versa HD ofera cu o precizie stereotactica: o doza mare si o toxicitate redusa, acesta este si motivul pentru care Versa HD este cel mai avansat accelerator din Romania.
Citeste mai mult Publicat în 2017-04-04 de Prof. Dr. Rodica Anghel 19565
Radioterapia orbitara in oftalmopatia Graves reprezinta un tratament eficace si sigur, cu o rata de raspuns global de 96% si niciun efect advers ireparabil.
Citeste mai mult Publicat în 2017-02-02 de Sectia de Radioterapie 2004
Spitalul OncoFort tine cont de observatiile si rezultatele chestionarelor de satisfactie clienti, astfel incat serviciile medicale oferite sa se ridice la nivelul asteptarilor pacientilor.
Citeste mai mult Publicat în 2016-04-25 de Sectia de Radioterapie 1187
Află totul despre radioterapie și care sunt beneficiile efectuării radioterapiei în incinta Spitalului OncoFort.
Citeste mai mult Publicat în 2022-10-11 de Sectia de Radioterapie 8959.jpg)
„Nu este satisfactie mai mare, pentru un profesionist oncolog radioterapeut, decat atunci cand, la monitorizare, pacientul tratat isi recapata speranta si bucuria de a trai, ca urmare a unui raspuns complet la tratamentul efectuat”, dr. Georgeta Liga, medic specialist in Radioterapie.
Citeste mai mult Publicat în 2020-11-19 de Dr. Georgeta Liga 15051
“Un medic trebuie sa spuna lucrurilor pe nume, adevarul este singura optiune daca vrem ca pacientii sa fie constienti si sa lupte alaturi de noi pentru viata”, dr. Constantin Ciubotaru, medic specialist radioterapie oncologica.
Citeste mai mult Publicat în 2020-10-20 de Dr. Constantin Ciubotaru 6149
Pe 13 noiembrie 2013 a avut loc intalnirea medicilor oncologi romani si austrieci, in cadrul evenimentului Zilele OncoFort.
Citeste mai mult Publicat în 2013-11-14 de Sectia de Radioterapie 1219
Pentru a efectua o examinare CT SIM pacientul este pozitionat de catre asistentele de radioterapie pe masa computerului tomograf, dupa proceduri specifice, criteriile stabilite de medicul radioterapeut curant si sub indrumarea fizicienilor medicali.
Citeste mai mult Publicat în 2013-11-14 de Sectia de Radioterapie 2805