Articole

Articole

Tratament cancer pulmonar in sectia de Chimioterapie (Prezentare caz)

Cancerul pulmonar curma mai multe vieti decat cancerul de colon, de prostata, de san si ovarian laolalta. Odata ce cancerul pulmonar a fost diagnosticat, specialistii OncoFort vor lucra pentru a determina stadiul bolii. In functie de tipul si de stadiile cancerului pulmonar, se stabileste tratamentul corespunzator.
 
Caz cancer pulmonar la un pacient nefumator
Pacienta B.C., in varsta de 68 de ani, nefumatoare, s-a prezentat la Gral Medical pentru un consult de medicina interna, acuzand dureri la nivelul toracelui posterior debutate in urma cu 3 luni, accentuate progresiv si care nu cedeaza la administrare de medicatie antialgica, tuse seaca si oboseala. I s-a recomandata o examinare CT a toracelui, care a evidentiat prezenta unei formatiuni tumorale la nivelul lobului pulmonar superior drept, afectare ganglionara mediastinala si supraclaviculara ipsilaterala, metastaze pulmonare bilaterale ce afecteaza toti lobii pulmonari, precum si metastaze osoase generalizate si metastaze suprarenaliene stangi.

Pentru completarea investigatiilor, s-a mai efectuat o examinarea RMN a coloanei vertebrale, care a evidentiat prezenta de multiple metastaze la nivel vertebral, a caror complicatie este reprezentata de compresia medulara.

A fost prelevata biopsie de la nivelul unui ganglion supraclavicular, iar rezultatul, completat cu imunohistochimie, a confirmat diagnosticul de adenocarcinom pulmonar. Formatiunea tumorala a fost testata pentru detectarea mutatiilor EGFR. A fost detectata o deletie la nivelul exonului 19 al EGFR.

Cazul pacientei a fost discutat in Comisia Oncologica Multidisciplinara, formata din profesori de oncologie si radioterapie si din medici de diverse specialitati, iar decizia terapeutica a fost initierea tratamentului cu Gefitinib in doza zilnica de 250 mg, acid zoledronic la fiecare 4 saptamani si radioterapie la nivelul vertebrelor C7-T3 si T11. Dupa radioterapie si 4 saptamani de tratament cu Gefitinib si acid zoledronic rezultatul reevaluarii imagistice a pacientei a fost pozitiv-remisiune partiala la nivelul tuturor regiunilor anatomice afectate de boala, singurul simptom inca prezent fiind anorexia. 

Pacienta nu mai acuza durere si nu mai necesita administrare de medicatie antialgica, nu mai tuseste.

In cadrul Spitalului OncoFort se pot efectua GRATUIT consultatii de specialitate in oncologie medicala (chimioterapie) si radioterapie oncologica. Detalii si programari pot fi obtinute direct la 021-323.00.00 sau la numarul scurt din retelele mobile *GRAL (*4725).
Aveți întrebări sau vreți să faceți o programare?

Completați formularul de mai jos și vă vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Publicat în 2018-01-16 de  Dr. Daniela Dascalu 2207

Înapoi