Articole

Articole

Consultatiile de second opinion: neincredere sau normalitate

In ultima perioada, doctori renumiti din strainatate vin in Romania pentru a oferi consultatii de specialitate pentru second-opinion in marile clinici private.
De ce apeleaza pacientii romani la servicii de second opinion? Raspunsul se regaseste in relatia dintre cele doua parti: pacienti vs doctori.

Multi pacienti invoca “riscul” de a primi un diagnostic gresit si un plan de tratament ineficient. Acesta este si motivul pentru care pacientul ajunge la un “doctor bun” mult prea tarziu si i se aplica un tratament de urgenta cu riscuri mult mai mari. Alteori, pacientii doresc sa cunoasca, pe langa confirmarea diagnosticului, toate metodele de tratament existente in tara sau strainatate. O parte dintre doctorii romani nu transmit ideea ca pacientul trebuie sa cunoasca mai multe alternative medicale pentru a lua o decizie, ajungand pana la dezinformarea pacientilor tocmai pentru a nu fi preluati de alti medici din alte orase. Probabil ca aceasta atitudine ascunde slabiciunea unui sistem de sanatate in care medicii isi desfasoara activitatea (salarii nemotivante, aparatura medicala precara, orgoliul personal, plafonarea profesionala, etc).

Centrele private au luat atitudine si apeleaza din ce in ce mai mult la doctori renumiti din strainatate. Acesta este si cazul renumitilor profesori ai spitalului AKH din Viena (Prof. Cristoph Zielinski si Prof. Thomas Brodowicz), care au fost de acord sa colaboreze cu Centrul OncoFort din capitala pentru a oferi consultatii oncologice de first si second opinion. La intrebarea: De ce apeleaza romanii la o consultatie de second-opinion si tocmai de la un doctor strain? profesorul a raspuns intr-un interviu: ”De foarte multe ori pacientii solicita o a doua opinie medicala. Acesta este un lucru normal in aproape toate tarile din lume, inclusiv din SUA, de unde ne vin pacienti la AKH dupa ce au auzit de notorietatea centrului. Asadar, este normal ca si pacientii romani sa faca acest lucru.” 

Avantajul pentru pacienti este ca sunt scutiti de cheltuieli mari cu transportul si cazarea, iar pretul pentru consultatie este asemanator celui din Austria. Mai mult de atat, doctorii din strainatate colaborareaza cu medicii din Romania, care participa la intocmirea dosarului medical, supervizeaza pacientul pe durata tratamentului si, atunci cand este cazul, sunt invitati la Viena pentru specializare. Rabdarea, explicarea pe indelete a evolutiei bolii, un zambet sau o vorba buna fac parte din educatia doctorilor din strainatate. Colaborarea lor cu centrele private din Romania reprezinta un prilej pentru doctorii romani sa imprime in actul medical un suflu nou, bazat pe comunicare si responsabilitate. 

In 2011 medicii oncologi din Austria, desi vin numai de 2 ori pe luna, au oferit consultatii oncologice pentru aproape 700 de pacienti, dintre care unii erau pe liste de asteptare la Viena si astfel au avut posibilitatea sa vina la un consult de control la ei in tara.

Detalii privind programul medicilor pot fi obtinute la: 021-323.00.00, pe site aici sau pe site-ul www.gralmedical.ro
 
Aveți întrebări sau vreți să faceți o programare?

Completați formularul de mai jos și vă vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Publicat în 2011-10-20 de  Sectia de Chimioterapie 595

Înapoi