Articole

Articole

Cele mai importante interventii chirurgicale efectuate in Spitalul OncoFort, MAI 2014

Raport Medical Spitalul OncoFort – mai 2014

Pentru luna mai 2014, in cadrul Spitalului OncoFort s-au efectuat, cu o frecventa crescuta, interventiile chirurgicale oncologice, cu recidiva, efectuate in alte unitati spitalicesti. Deoarece pacientii au trecut anterior prin tratamente dificile, echipa medicala din cadrul spitalului OncoFort a avut o misiune foarte grea, iar interventiile au prezentat un grad de complexitate ridicat

Va prezentam cele mai importante operatii efectuate de: Prof. Dr. Irinel Popescu, Dr. Vladimir Rosca, Dr. Dragos Romanescu si Dr. Claudiu Anghel, pentru cancer de colon, cancer la san, cancer de ovar, cancer de rect, cancer hepatic si alte interventii din sfera chirurgiei digestive, genito-mamara si urologica.
 

Diagnostic-Operatie/ Descriere interventie
CANCER DE SAN (Neoplasm de san drept cadran supero-extern (hp: adk ductal invaziv multicentric)/ mastectomie totala radicala deapta tip madden)
Pacienta in varsta de 60 ani, cu obezitate grad II, operata in 2007, in alta unitate pentru neoplasm mamar stang (pT1N1M0). Se investigheaza pentru formatiune tumorala de 5/3 cm, situata in cadranul supero-extern al sanului drept, incadrata BIRADS 5 si adenopatie axilara dreapta. Examenul CT toraco-abdominal nu descrie recidiva locala dupa mastectomia stanga sau determinari secundare pulmonare, osoase sau intraabdominale. Se intervine chirurgical (VCO 83/ 09.05.2014) cu diagnosticul intraoperator neoplasm de san drept cadran supero-extern (Hp: ADK ductal invaziv multicentric). Evolutie postoperatorie favorabila, pacienta se externeaza cu stare generala buna, afebrila, cu tranzit intestinal reluat si toleranta digestiva buna.

HERNIE DE LINIE ALBA RECIDIVATA (Cura chirurgicala a herniei cu plasa de intarire)
Pacient in varsta de 48 ani, operat in alta unitate pentru hernie de linie alba, pentru care s-a practicat cura herniei procedeu monoplane, actual se prezinta in clinica acuzand prezenta unei formatiuni pseudotumorale la nivelul cicatricei postoperatorii expansiva la efort cu aspect clinic de eventratie postoperatorie. Bioumoral in limite normale. Se decide interventia chirurgicala, intraoperator hernie de linie alba recidivata, pentru care se practica cura chirurgicala a herniei cu plasa de intarire. Postoperator evolutie favorabila, plaga supla, afebrila, cu reluarea tranzitului intestinal pentru materii fecale si gaze, toleranta digestiva buna.

CANCER DE COLON (Neoplasm sincron de unghi splenic colonic si colon ascendent. anemie secundara / Colectomie subtotala cu ileo-sigmoidoanastomoza latero-laterala)
Pacienta in varsta de 50 ani, cu istoric familial de cancer colonic, se investigheaza pentru astenie fizica, dureri epigastrice si sindrom anemic si este diagnosticata colonoscopic cu 2 formatiuni tumorale situate, una pe colonel ascendent si a 2-a la nivelul unghiului splenic colonic, ultima fiind tatuata, ambele cu biosie de adenocarcinom. Examenul CT descrie formatiunea tumorala situata pe colonul drept, ce infiltreaza grasimea adiacenta, dar pastreaza limite de demarcatie fata de organele invecinate, iar la nivel hepatic descrie 2 leziuni, una compatibila cu hemangiom infracentrimetric de segment III, iar a 2-a leziune chistica de segment II; fara determinari secundare pleuro-pulmonare. Se intervine chirurgical (VCO 87/16.05.2014) cu diagnosticul intraoperator de neoplasm sincron de unghi splenic colonic si colon ascendent. Anemie secundara, pentru care se practica colectomie subtotala cu ileo-sigmoidoanastomoza latero-laterala. Evolutia postoperatorie este favorabila, cu reluarea tranzitului intestinal si a tolerantei digestive. Ecografia bdominala de control nu deceleaza colectii intraabdominale.

CANCER DE OVAR (noduli tumorali (nr. 3) situati la nivel interhepato-diafragmatic cu invazia diafragmului si 2 la nivel pleural drept / Ablatia nodulilor tumorali in bloc cu rezectie parcelara de diafragm cu frenorafie si pleurostomie dreapta)
Pacienta in varsta de 48 ani, operata in 2009 pentru neoplasm ovarian. Pe parcursul urmaririi oncologice s-au constatat valori crescute ale markerului tumoral CA 125 de pana la 56.2 U/ml, motiv pentru care efectueaza un RMN abdomino-pelvin, ce descrie formatiune solida placata pe suprafata postero-superioara a ficatului, subdiafragmatic, cu ingrosare pleurala postero-bazala dreapta si a pilierului diafragmatic drept, precum si alte 2 leziuni pleurale drepte. Se decide interventia chirurgicala (VCO 94/ 20.05.2014), cu diagnosticul intraoperator de noduli tumorali (nr. 3) situati la nivel interhepato-diafragmatic cu invazia diafragmului si 2 la nivel pleural. Evolutie postoperatorie favorabila, cu reluarea tranzitului intestinal si a tolerantei digestive, cu drenaj minimal serocitrin pe tubul de pleurostoma, fapt ce a permis suprimarea tubului. Pacienta se externeaza cu stare generala buna, afebrila.

CANCER DE RECT (prolaps de mucoasa stomala, eventratie parastomala/ rezectie colica segmentara, recalibrarea orificiului cu refacerea colostomiei)
Pacient in varsta de 77 de ani, cu antecedente personale-patologice de neoplasm de rect inferior operat in 2013 (amputatie de rect pe cale robotica), radiotratat, chimiotratat, determinari secundare osoase si hepatice, keratoacantom, hipertensiune arteriala, boala cardiaca ischemica, acuza prolabarea mucoasei stomale. Clinic, pacient cu stare generala buna, afebril, prezinta la nivelul scalpului in regiunile parietal bilateral si frontala eruptie scuamoasa. Plaga perineala cu evolutie favorabila. Se intervine chirurgical in data de 4 apr 2014 (vco 311), pentru diagnosticul de prolaps de mucoasa stomala practicandu-se rezectie colica segmentara. Recalibrarea orificiului cu refacerea colostomiei. Evolutie postoperatorie favorabila, cu reluarea tranzitului intestinal si a tolerantei digestive, afebril, dar cu aparitia unei dermatite eruptii cutanate in regiunile toracica posterioara si lombara. Consultul dermatologic pune diagnosticul de dermatita de contact. Evolutie, in continuare favorabila, cu micsorarea suprafetei (doar toracic posterolateral drept si lombar drept) si a intensitatii eruptiei cutanate.

CANCER HEPATIC (chiste hidatice (3) lob drept segmente VI (2) respectiv V/ cura ideala a chistelor hidatice hepatice (rezectii atipice hepatice)
Pacienta in varsta de 66 ani cunoscuta cu apendicectomie, colecistectomie si histerectomie in antecedente este investigata actual pentru dureri la nivel coloana vertebrala si decelata la examenul imagistic cu formatiuni chistice la nivel hepatic in numar de 3 dispuse la nivelul lobului drept 2 la nivel segment VI de 3,5 respectiv 3 cm diametru si o alta formatiune de 2,5 cm diametru segment V. Biumoral in limite normale. Pacienta efectueaza test ELISA cu rezultat pozitiv. De mentionat pacienta a urmat tratament cu albendazol. Se decide interventia chirurgicala, intraoperator chiste hidatice (3) lob drept segmente VI (2) respectiv V, pentru care se practica cura ideala a chistelor hidatice hepatice. Postoperator evolutie favorabila, plaga supla, afebrila, cu reluarea tranzitului intestinal pentru materii fecale si gaze, toleranta digestiva buna. Pacienta efectueaza examen ecografic in ziua 4 postoperator care nu evidentiaza modificari sau colectii sistematizate la nivel abdominal.

CANCER DE OVAR (Recidiva tumorala pelvina invaziva in uter/ Ablatia recidivei tumorale in bloc cu histerectomie totala, electrofulguratia nodulilor de carcinomatoza. chimiohipertermie intraperitoneala intraoperatorie)
Pacienta in varsta de 41 ani, operata in alta unitate in 2012, pentru neoplasm ovarian bilateral (Hp: chistadenocarcinom ovarian G2). Examenul CT descrie formatiune tumorala voluminoasa pelvina, ce vine in raport cu rectul pastrand limita de demarcatie si cu uterul, fata de care nu exista plan de clivaj, cu respectarea ureterelor; lichid de ascita liber in cantitate mare. Examenle rectoscopic si cistoscopic in limite normale, fara a vizualiza invazie din exterior. Se intervine chirurgical (VCO 99/ 28.05.2014) cu diagnosticul intraoperator de recidiva tumorala pelvina invaziva in uter aderenta la rect. Noduli de carcinomatoza la nivelul peritoneului pelvin, mezenterului ultimelor anse ileale. Neoplasm ovar operat 2012 (anexectomie bilaterala si omentectomie) pct. Ascita, pentru care se practica ablatia recidivei tumorale in bloc cu histerectomie totala, electrofulguratia nodulilor de carcinomatoza. Chimiohipertermie intraperitoniala intraoperatorie. Evolutie postoperatorie favorabila, cu reluarea tranzitului intestinal si a tolerantei digestive, cu drenaj pelvin minim, ceea ce a permis suprimarea drenajului. Pacienta se externeaza cu stare generala buna, afebrila.

CANCER DE COLON (Neoplasm de colon drept. anemie secundara/ Ileohemicolectomie dreapta cu ita l-l manuala)
Pacienta in varsta de 76 ani cunoscuta cu artroza membre inferioare, constipatie cronica, este investigata in alta unitate pentru dureri la nivel abdominal si decelata la examenul EDS cu formatiune tumorala localizata la nivelul colonului ascendent precum si cu 2 polipi situati la nivelul colonului descendent. Pacienta se interneaza in clinica Gral Medical unde repeta colonoscopia care evidentiaza formatiunea de la nivelul colonului ascendent precum si un polip situat la nivelul colonului descendent cu aspect benign. Ecografia abdominala nu evidentiaza modificari de aspect patologic. Bioumoral in limite normale cu exceptia unui usor grad de anemie. Se decide interventia chirurgicala, intraoperator neoplasm de colon drept. Anemie secundara pentru care se practica Ileohemicolectomie dreapta cu ita L-L manuala. Postoperator evolutie lent favorabila, afebrila, cu reluarea tranzitului intestinal pentru gaze, toleranta digestiva buna. Bioumoral in limite normale.

CANCER DE SAN (Carcinom ductal invaziv san stang cadran inferoextern / Sectorectomie cadrane inferioare san stang. Evidare ganglinara axilara stanga)
Pacienta in varsta de 67 ani fara antecedente patologice semnificative este decelata cu formatiune tumorala la nivel san stang cadran inferoextern de aproximativ 2,5 cm diametru dura mobila pe planul profund cu biopsie de carcinom ductal invaziv. Examenul Ct efectuat preoperator evidentiaza formatiunea tumorala descrisa anterior precum si suspiciunea unei adonopatii axilare stangi, in rest aspect normal. Bioumoral in limite normale. Se decide interventia chirurgicla, intraoperator Carcinoma ductal invaziv san stang cadran inferoextern practicandu-se conform VCO100 100/30.05.2014 sectorectomie cadrane inferioare san stang. Evidare ganglinara axila stanga. Postoperator evolutie favorabila, plaga supla, afebrila.

Detalii suplimentare pot fi obtinute direct la 021-323.00.00 sau la numarul scurt din retelele mobile *GRAL (*4725)
 
Publicat în 2014-07-04 de  Sectia de Chirurgie 771

Înapoi