logo oncofort
logo tel

Call Center

021 323 00 00
Descopera, trateaza, traieste
Despre noi Echipa medicala Retea spitale OncoFort Articole medicale FAQ Contact
Ghid Oncologic
icon
icon icon
Parte din rețeaua GRAL MEDICAL
INVESTIGATII DIAGNOSTIC TRATAMENT POST-TRATAMENT STUDII CLINICE
Preturi
Analize Laborator Imagistica Consultatii si Investigatii
icon
Programari online
Despre noi Echipa Medicala Blog Ghidul Pacientului
INVESTIGATII DIAGNOSTIC TRATAMENT POST-TRATAMENT STUDII CLINICE
Preturi
Analize Laborator Imagistica Consultatii si Investigatii
Despre noi Echipa medicala Retea spitale OncoFort Articole medicale FAQ Contact
Ghid Oncologic Programari online
icon search

Ce este cancerul?

Cancerul reprezinta o denumire generala pentru o intreaga clasa de boli in care celulele se inmultesc fara control si pot invada alte tesuturi ale corpului (celula reprezinta componenta de baza care alcatuieste un anumit tesut).
Articole/ce este cancerul

Doresc sa aflu mai multe detalii

Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
Apasand butonul “Trimite” confirmi ca esti de acord cu Politica de Confidentialitate GRAL Medical si Termeni si conditii
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

CANCERUL
 

Reprezinta o denumire generala pentru o intreaga clasa de boli in care celulele se inmultesc fara control si pot invada alte tesuturi ale corpului (celula reprezinta componenta de baza care alcatuieste un anumit tesut). Este foarte important de stiut, faptul ca nu exista un singur cancer ci mai mult de 100 de tipuri. In functie de tipul celulei de origine care determina tipul de cancer si evolutia bolii, tratamentul si raspunsul la tratament pot fi complet diferite.

In mod normal celulele cresc si se divid in mod controlat, astfel incat sa satisfaca exact nevoia de celule a organismului sanatos. Cand celulele devin prea batrane sau nefunctionale, ele sunt intotdeauna inlocuite cu celule noi. Cateodata acest proces nu functioneaza cum ar trebui (adica strict controlat). Ca sa intelegem cat de precis e acest control, trebuie sa stim ca toate celulele au in interior un mecanism celular, construit special ca sa permita autodistrugerea celulei in cazul in care se intampla ceva in neregula cu ADN-ul ei din nucleu sau cu alte componente ce ii asigura propriile functii. Uneori, ADN-ul unei celule se schimba sau este afectat in asa fel incat, se produc mutatii care afecteaza functiile normale de crestere si diviziune si de multe ori afecteaza chiar acest mecanism de autoprotectie (de a autodistruge fiecare celula care deviaza de la ritmul ei normal de crestere si diviziune).
 

Sistemul imunitar

Are un rol in preventia anumitor cancere (mai ales in cele care au la origine celule transformate in celule canceroase, de anumite virusuri) dar, de multe ori, nu este echipat suficient de bine pentru a lupta practic contra propriilor celule (desi le regaseste in varianta transformata malign). Sistemul imunitar a evoluat in timp ca un sistem de protectie contra amenintarilor externe (bacterii, virusi, paraziti) dar rolul sau in prevenirea tumorilor este putin cunoscut si foarte probabil putin eficient in lupta contra tumorii constituite.

Aceste celule, de care practic corpul nu are nevoie, in functie de tipul celulei degenerate se inmultesc si in timp creeaza o tumora. In functie de locul de origine al celulei care duce la aceasta prima tumora denumim si tipul cancerului (daca tumora originara era in prostata se numeste cancer de prostata). Aceste tumori cresc necontrolat si cand ajung la o anumita marime provoaca tot felul de neplaceri locale in organul in care au crescut. Dar, de multe ori, aceste celule acumuleaza mutatii suplimentare (cu atat mai probabile cu cat tumora este mai mare si implicit numarul de celule este mai mare) care le permit sa ajunga in alte organe prin intermediul sistemului sanguin sau limfatic sau chiar uneori perinervos. In aceste organe ele creeaza tumori fiice numite metastaze. Ne vom referi la noile tumori tot ca si cancer de prostata, daca prima tumora a crescut in prostata. 
 

Procesul de metastazare

Trebuie spus ca din fericire e foarte ineficient, milioane de celule intra in circulatie dar doar cateva ajung sa constituie noile tumori fiice. Virtual orice tumora poate da metastaze in orice alt organ decat cel de origine, dar in realitate anumite tumori dau metastaze in anumite organe si multe tumori dau rar metastaze. Tumorile care nu dau niciodata metastaze sunt in general tumorile benigne, care nu sunt cancer dar ele se deosebesc relativ usor microscopic de cele maligne.

Datorita experimentelor si observatiei de cateva decenii, medicina are in prezent o intreaga gama de tratamente din ce in ce mai eficiente. Majoritatea cazurilor sunt tratate cu o combinatie de metode, dar fiecare tratament depinde de cat de grava este boala (stadiul acesteia), de varsta si starea generala a pacientului si de organele afectate de metastaze. 

Pentru a afla ce servicii de diagnosticare si tratament al cancerului ofera Centrul OncoFort, vizitati paginile dedicate Oncologie Medicala si Radioterapie Oncologica.
 

14-03-2018
Publicat de: Tiut Cristina
facebook linkedin
Programeaza-te
Parte din rețeaua GRAL MEDICAL
logo oncofort 021 323 00 00

OncoFort a fost primul centru oncologic privat din Romania care a folosit radioterapia conformationala tridimensionala (3D-CRT) si IMRT (Intensity Modulated Radiation Therapy)

Contactează-ne Programează-te

Parte din rețeaua GRAL MEDICAL

Menu
Despre noi Echipa medicala Articole medicale Ghidul pacientului Contact FAQ
Centre de excelență
Sectia de oncologie medicală Secția de radioterapie Chirurgie oncologica Medicină nucleară Radioterapie cu iod Second opinion
Rețeaua OncoFort
Spitalul OncoFort București Spitalul OncoFort Pitesti Clinica OncoFort Râmnicu Vâlcea Clinica OncoFort Ploiești Clinica OncoFort Pitești Clinica OncoFort Focșani Clinica OncoFort Bacău Clinica OncoFort Craiova
Aboneaza-te la newsletter
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Plan de management Plan minimizare deșeuri medicale ANPC ANPC – SAL Termeni și condiții Protectia datelor Politica cookie

© 2023 Oncofort. Toate drepturile rezervate.