Articole

Articole

Cancerul tiroidian

Ce este cancerul tiroidian?

Cancerul tiroidian, desi rar reprezinta cea mai frecventa neoplazie endocrina. Glanda tiroida normala este formata din 2 tipuri de celule: celule foliculare (concentreaza iodul si produc hormonii tiroidieni; reprezinta originea atat pentru cancerul tiroidian bine diferentiat, cat si pentru cancerul tiroidian anaplazic) si celule parafoliculare (care produc calcitonina; reprezinta originea carcinomului tiroidian medular). Tumorile maligne ale tiroidei pot aparea la orice varsta ,media in momentul diagnosticului fiind de 50 ani.Femeile sunt de 2 ori mai frecvent afectate decat barbatii.

Factori de risc in aparitia cancerului de tiroida

Printre cei mai importanti factori de risc se numara deficitul de iod, antecedente de iradiere locala (iradierea ''in manta'' pentru boala Hodgkin), expunerea accidentala la radiatii, istoricul personal de gusa, istoricul familial de boala tiroidiana. In cancerele tiroidiene medulare, factorul genetic joaca un rol important (carcinoamele medulare familiale,neoplazia endocrina multipla: MEN 2a -cancere tiroidiene, feocromocitoame si hiperparatiroidism, MEN 2b -carcinoame medulare, feocromocitoame si neurinoame). Expunerea la radiatii este un factor etiologic important, riscul crescand liniar cu gradul acesteia.Cu cat expunerea se produce la o varsta mai mica, cu atat creste riscul de aparitie a tumorii.

Simptome si manifestari ale cancerului tiroidian

Semnele si simptomele acestei maladii sunt variate si depind de dimensiunile si localizarea procesului tumoral, afectarea sau nu a capsulei tiroidiene, infiltrarea tesuturilor si organelor adiacente ,prezenta metastazelor regionale, prezenta metastazelor la distanta: ragusala sau alte modificari ale vocii in urma invaziei nervului laringeu recurent, disfagie, dispnee, tuse seaca, durere. Majoritatea cancerelor tiroidiene se prezinta sub forma unor noduli tiroidieni. Riscul de cancer la un pacient din populatia generala cu nodul tiroidian este de 10%. Acest risc ajunge la 35% la persoanele expuse la radiatii in copilarie.
Pentru mai multe informatii si programari, va stam la dispozitie: 021 323 0000

Diagnosticarea cancerului de tiroida

Ecografia tiroidiana este o metoda utilizata pe scara larga pentru evaluarea nodulilor tiroidieni. Modificarile ecografice sugestive (insa nu diagnostice) pentru malignitate sunt: prezenta microcalcificarilor, margini neregulate, absenta haloului periferic, hipoecogenitatea, circulatia crescuta intranodulara.

Scintigrafia glandei tiroide: prezenta focarelor "reci" atentioneaza asupra unei posibile malignitati; 5-8% din nodulii reci sunt maligni.
Biopsia aspirativă cu ac subţire: permite prelevarea materialului celular cu examen
citologic si reprezinta standardul de aur al diagnosticului diferential preoperator. 

Clasificarea histopatologica:
1.    Cancer tiroidian care se dezvoltă de la nivelul epiteliului folicular:
-    Carcinoame bine diferențiate - includ cancerul papilar și cancerul folicular;
-    Carcinoame slab diferențiate; 
-    Carcinoame nediferențiate (carcinom anaplazic).
2.    Cancer care se dezvoltă de la nivelul celulelor parafoliculare
-    Carcinomul medular.

Agresivitatea clinica creste de la carcinoamele bine diferentiate (papilar,folicular) la cele cu grad intermediar de diferentiere (medular) si nediferentiat (carcinomul anaplazic).

Tratament cancer de tiroida

Conduita terapeutica a cancerului tiroidian diferă în funcţie de tipul histologic al tumorii, dar întotdeauna începe cu tratamentul chirurgical, iar în cancerul medular aceasta este unica modalitate de a ameliora pronosticul. Interventia chirurgicala in carcinomul tiroidian diferentiat este urmata de regula de administrarea tratamentului cu iod radioactiv. Scopul acestui tratament este distrugerea tesutului tiroidian rezidual pentru a preveni recurentele regionale si a creste sensibilitatea monitorizarii prin scintigrafie cu iod radioactiv si prin dozarea tireoglobulinei. Dupa iradiere este indicata supresia TSH care consta in administrarea de levotiroxina in doza care sa asigure valori <0,1 mU/l pentru pacientii cu risc inalt si 0,1-1,5 mU/l pentru pacientii cu risc scazut. In cazul recurentelor locale si leziunilor metastatice terapia multimodala , incluzand chirurgia, radioterapia si chimioterapia poate ameliora controlul local, cu impact redus asupra supravietuirii. La pacientii cu cancer tiroidian diferentiat recidivat local sau metastatic, care nu raspund la iod radioactiv administrarea de Sorafenib prelungeste supravietuirea fara progresia bolii.

Carcinomul tiroidian slab diferentiat/anaplazic este un tip de cancer foarte agresiv si are un prognostic extrem de rezervat (supravietuirea mediana de 5 luni). Chimioterapia se poate face cu Doxorubicin+/- Cispatin, Paclitaxel.

In cazul carcinoamelor tiroidiene medulare local avanasate, inoperabile sau metastatice poate fi luata in considerare ca terapie de prima intentie inhibitorii de tirozin -kinaze (Vandetanib si Cabozantinib).De mentionat ca pentru pacientii la care mutatia genei RET (Rearranged during Transfection) nu este prezenta, beneficiul acestei terapii poate fi scazut.

De ce sa astepti?

  • reduce riscul reaparitiei bolii
  • elimina celulele tiroidiene neoplazice ramase dupa chirurgie
  • elimina celulele de cancer tiroidian care au migrat in organism

Vezi aici site-ul nostru dedicat pentru afectiunile tiroidei: www.radioterapiecuiod.ro 
Detalii si programari pot fi obtinute direct la 021 323 0000 sau la numarul scurt din retelele mobile *GRAL (*4725).
Publicat în 2018-03-12 de  Centrul de medicină nucleară 6520

Înapoi