Citostaticele: ce sunt, tipuri, mod de acțiune
Doresc sa aflu mai multe detalii
Citostaticele sunt medicamente prescrise în tratarea cancerului. Rolul acestora este de a împiedica multiplicarea celulelor canceroase. Mecanismele prin care acționează citostaticele sunt diferite în funcție de substanța aleasă de către medic. Uneori, schema acestui tratament cunoscut sub denumirea de chimioterapie poate cuprinde mai multe substanțe active, pentru a intensifica efectul terapeutic.
Rolul citostaticelor
Chimioterapia este administrată pacienților diagnosticați cu neoplazii, cu scopul de a:
-
trata cancerul;
Citostaticele pot fi utilizate și ca unic tratament în neoplazii.
-
reduce dimensiunea tumorilor (chimioterapie neoadjuvantă);
Medicul poate recomanda efectuarea unor ședințe de chimioterapie înainte de o intervenție chirurgicală. În acest caz, citostaticele participă la micșorarea tumorilor, iar intervenția chirurgicală se va realiza mai ușor și va prezenta mai puține complicații.
-
crește eficiența altor tratamente anticancerigene (chimioterapie adjuvantă);
Chimioterapia este indicată după efectuarea intervențiilor chirurgicale sau a radioterapiei, pentru a maximiza efectele acestora. În acest fel, vor fi distruse și celulele canceroase care au rămas viabile în urma primului tratament.
-
ameliora simptomele cauzate de neoplasme (chimioterapie paliativă);
Citostaticele pot fi utilizate și ca tratament paliativ. Chiar dacă pacientul nu se vindecă, simptomele determinate de afecțiunea cancerigenă sunt diminuate.
Citostaticele sunt utilizate și în cadrul altor afecțiuni, precum:
-
patologiile măduvei osoase;
În cadrul acestora, chimioterapia este indicată în etapa de pregătire a pacientului pentru efectuarea unui transplant de măduvă osoasă.
-
bolile autoimune;
Uneori, medicii pot recomanda ca variantă de tratament în bolilele autoimune citostaticele. Acestea intervin în fazele acute și agresive ale acestor afecțiuni, determinând o ameliorare semnificativă a simptomelor.
Modul de acțiune al citostaticelor
Citostaticele prezintă mai multe moduri prin care își exercită efectul anticancerigen. Acestea diferă de la substanță la substanță. Astfel, acestea pot acționa la nivelul:
-
materialului genetic din celulă;
-
enzimelor care intervin în procesul de diviziune celulară;
-
substanțelor trofice necesare pentru dezvoltarea celulelor.
Ținta acestor medicamente este reprezentată de celulele care se află în etapa de multiplicare. Așadar, nu doar celulele canceroase sunt afectate, dar și celulele sănătoase care prezintă un ritm accelerat al diviziunii. Astfel de celule sunt prezente în următoarele zone ale organismului:
-
tract gastrointestinal;
-
foliculi piloși;
-
epidermă.
Ca urmare a afectării multiplicării celulelor sănătoase, apar efectele secundare ale chimioterapiei. Acestea sunt tranzitorii și sunt prezente pe durata tratamentului. La finalizarea acestuia, celulele se pot divide normal.
Tipuri de citostatice
Agenți alchilanți
Agenții alchilanți acționează direct asupra materialului genetic al celulei canceroase, împiedicând diviziunea acesteia. Avantajul acestor substanțe constă în eficiența acestora, indiferent în ce fază a ciclului celular se află celula.
Un dezavantaj al utilizării agenților alchilanți este reprezentat de riscul crescut de a dezvolta leucemie. Această patologie se poate manifesta după aproximativ 10 ani de la tratament.
Agenții alchilanți pot fi prescriși pentru tratarea:
-
limfomului;
-
leucemiei;
-
sarcomului;
-
mielomului multiplu;
Nitrozouree
Substanțele din această clasă acționează asupra enzimelor care contribuie la eliminarea erorilor genetice ce se formează în faza de multiplicare a ADN-ului celulei. Acestea pot traversa bariera hematoencefalică, deci, pot fi utilizate și în cadrul tumorilor cerebrale.
Antimetaboliți
Antimetaboliții sunt citostatice care acționează în timpul diviziunii celulare. Aceștia determină apariția erorilor de transcriere a materialului genetic.
Sunt utilizați în tratamentul:
-
leucemiei.
Antibiotice antitumorale
Antibioticele antitumorale au în alcătuirea lor compuși produși de către o bacterie, Streptomyces sp. Acestea intervin în multiplicarea celulelor canceroase. Ca urmare, sunt utilizate în cadrul mai multor tipuri de neoplasme.
Inhibitori mitotici
Aceștia pot afecta celula canceroasă indiferent de stadiul ciclului celular în care se află. Cel mai adesea, inhibitorii mitotici fac parte din schema de tratament a următoarelor patologii:
-
leucemie;
-
mielom;
-
limfom.
Inhibitori de topoizomerază
Acești inhibitori au la bază un alcaloid extras din plante, camptotecina. Sunt utilizați în următoarele afecțiuni:
-
leucemie.
Agenți hormonali
Agenții hormonali sunt utilizați pentru tratarea neoplaziilor a căror dezvoltare depinde foarte mult de hormonii din organism. Astfel, aceste substanțe înlocuiesc în ciclul de dezvoltare al celulei canceroase hormonii produși de organism. În acest fel, creșterea tumorală este treptat stopată.
Pot fi utilizați următorii hormoni:
-
corticosteroizii;
Aceștia sunt indicați în terapia leucemiilor, a limfoamelor, a mielomului multiplu.
-
hormonii sexuali;
Cel mai adesea, sunt prescriși pentru tratarea cancerului de prostată, a cancerului de sân și de col uterin.
Modalități de administrare a citostaticelor
Chimioterapia poate fi administrată prin mai multe modalități. Medicul va alege împreună cu pacientul care este cel mai optim mod de administrare. Astfel, există următoarele variante:
-
intramuscular;
Citostaticele sunt administrate injectabil la nivelul mușchilor membrelor inferioare și superioare, dar și ai stomacului.
-
intravenos;
Administrarea medicamentelor se face la nivelul venelor.
-
intraarterial;
Această modalitate de administrare presupune alegerea unei artere care vascularizează tumora.
-
intraperitoneal;
Administrarea citostaticelor se face prin intermediul unui tub inserat la nivelul cavității peritoneale.
-
intratecală;
Această cale de administrare face referire la injectarea tratamentului în canalul spinal. Astfel, citostaticele sunt distribuite în compoziția lichidului cefalorahidian.
-
oral;
Administrarea orală presupune utilizarea citostaticelor sub formă de comprimate.
-
topic;
Citostaticele specifice pentru acest tip de administrare se regăsesc sub formă de creme sau unguente, care se aplică la nivel tegumentar.
Efecte secundare ale citostaticelor
Chimioterapia are capacitatea de a încetini sau chiar de a stopa multiplicarea celulelor canceroase. Cu toate acestea, administrarea citostaticelor este însoțită de efecte secundare. Dintre complicațiile care se manifestă concomitent cu administrarea citostaticelor fac parte:
-
xerostomie (senzația de gură uscată);
-
ulcerații bucale;
-
hemoragii;
-
echimoze (acestea apar mai des chiar și la traumatisme minore);
-
modificări ale tegumentelor;
-
onicoschizie (unghii moi, fragile);
-
alopecie (pierderea părului);
-
lipsa apetitului (poftei de mâncare);
-
stări de greață;
-
vărsături;
-
diaree;
-
constipație;
-
anemie;
-
scădere în greutate;
-
infecții;
-
febră;
-
fatigabilitate;
-
tulburări de somn (insomnie);
-
neuropatie;
-
scăderea capacității de concentrare;
-
diminuarea libidoului (interesului pentru activitatea sexuală);
-
tulburări emoționale.
Alopecia apare după aproximativ două săptămâni de la începerea tratamentului cu citostatice. După finalizarea tratamentului, părul va crește din nou, dar poate fi diferit ca structură (mai ondulat, colorat diferit). Pentru a reduce pierderea părului, poate fi purtată o cască rece pe cap, în timpul administrării citostaticelor.
Anemia se manifestă ca urmare a distrugerii unei mase importante de hematii. Medicul poate recomanda suplimentarea dietei cu fier, cu scopul de a stimula sinteza de eritrocite noi.
Echimozele și sângerările apar prin reducerea trombocitelor.
Modificările la nivelul pielii sunt cauzate de afectarea celulelor epidermale. Acestea pot fi reprezentate de:
-
deshidratare;
-
prurit (mâncărime);
-
eritem (înroșire);
-
sensibilitate accentuată la lumina soarelui.
Tulburările emoționale, precum anxietatea sau depresia afectează într-o proporție crescută pacienții diagnosticați cu neoplazii. Acestea pot influența reușita tratamentului. De aceea, este esențial a le acorda importanță și a îndruma pacientul către un psiholog sau un centru de consiliere specializat. Participarea la ședințe de consiliere oferă pacientului sprijin emoțional și îi facilitează adaptarea.
Citostaticele pot determina și unele efecte secundare care se dezvoltă după terminarea tratamentului, precum și apariția unor tumori neoplazice. De aceea, este indicat a efectua consultul periodic la medicul oncolog. În acest fel, dacă apar complicații, acestea sunt depistate la timp și pot fi tratate corespunzător.
Durata administrării citostaticelor
Tratamentul bazat pe citostatice are o durată diferită pentru fiecare pacient. Chimioterapia este alcătuită din 4 până la 8 cicluri de administrare a citostaticelor. Stabilirea numărului de cicluri și durata acestora se face în funcție de:
-
tipul de cancer;
-
stadiul de evoluție;
-
particularitățile medicale ale pacientului;
-
răspunsul organismului la tratament;
-
asocierea cu alte tratamente.
Administrarea citostaticelor se face conform indicațiilor medicului oncolog. Acestea intervin în procesul de diviziune celulară și încetinesc evoluția celulelor canceroase. Tratamentul cu citostatice poate conduce la vindecare, dacă este prescris în formele incipiente ale neoplaziilor. De aceea, consultul periodic și efectuarea testelor screening sunt foarte importante.
Bibliografie:
www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/cancer/about-antitumor-antibiotics#types-of-antitumor-antibiotics, accesat la data 13.05.2022;
www.medlineplus.gov, https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000910.htm, accesat la data 13.05.2022;
www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/cancer/how-chemo-affects-the-body#goals-of-chemo, accesat la data 13.05.2022;
www.nhs.uk, https://www.nhs.uk/conditions/chemotherapy/side-effects/, accesat la data 13.05.2022;
www.macmillan.org.uk, https://www.macmillan.org.uk/cancer-information-and-support/treatment/types-of-treatment/chemotherapy, accesat la data 13.05.2022;
www.uihc.org, https://uihc.org/health-topics/types-chemotherapy, accesat la data 13.05.2022;
www.cancer.net, https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/how-cancer-treated/chemotherapy/understanding-chemotherapy, accesat la data 13.05.2022;
www.cancer.org, https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types/chemotherapy.html, accesat la data 13.05.2022.