Articole

Articole

Tratament cancer col uterin in sectia de Chimioterapie (Prezentare caz)

Cancerul de col uterin depistat in fazele incipiente este tratabil si poate fi vindecat. Specialistii OncoFort recomanda testarea periodica (Testul Babes Papanicolau si Testul HPV) pentru depistarea leziunilor care pot duce la cancer sau chiar a cancerului in stadiile de inceput.

Caz cancer col uterin
Pacienta M.D.C, in varsta de 52 ani, fara antecedente personale patologice semnificative, s-a prezentat la un consult ginecologic in alta unitate spitaliceasca acuzand metroragii in climax si dureri abdominale difuze, mai accentuate in etajul inferior. S-au efectuat investigatii imagistice: colposcopie si CT toraco-abdomino-pelvin, care au evidentiat prezenta unei formatiuni tumorale la nivelul colului uterin, din care s-a prelevat biopsie. Nu s-a evidentiat extensia bolii la nivelul altor organe. Examinarea histopatologica a materialului prelevat a confirmat diagnosticul de carcinom scuamos al colului uterin.

In continuare, pacienta s-a prezentat la Spitalul OncoFort la un consult de radioterapie. Cazul pacientei a fost luat in discutie in cadrul Comisiei Oncologice Multidisciplinare alcatuita din profesori universitari de Oncologie Medicala din Romania si Austria si din medici primari si specialisti de diverse specialitati care a decis initierea chimioradioterapiei concomitente, urmata de brahiterapie si interventie chirurgicala: radioterapie externa cu fotoni, tehnica VMAT pana la DT= 50,4 Gy/volum tinta tumoral si arii ganglionare regionale (180 cGy/ fractie, 28 fractii, 5 fractii/ saptamana), concomitent cu administrarea de Cisplatin 40 mg/m2 saptamanal in scop de radiosensibilizare.

Ulterior, pacienta a efectuat reevaluare imagistica prin IRM pelvin cu substanta de contrast, care a evidentiat regresia dimensionala a tumorii de col uterin. Urmatoarea etapa va fi interventia chirurgicala de extirpare a formatiunii tumorale.

Dupa incheierea tratamentului radio-chimioterapic si chirurgical pacienta a fost indrumata sa se prezinte la controale periodice la fiecare 3 luni in in primii 2 ani de la diagnostic, apoi la fiecare 6 luni in urmatorii 3 ani, apoi anual, aceste controale constand in examen clinic, analize sanguine, citologie cervico-vaginala si examinari imagistice.

In cadrul Spitalului OncoFort se pot efectua GRATUIT consultatii de specialitate in oncologie medicala (chimioterapie) si radioterapie oncologica. Detalii si programari pot fi obtinute direct la 021-323.00.00 sau la numarul scurt din retelele mobile *GRAL (*4725).
Aveți întrebări sau vreți să faceți o programare?

Completați formularul de mai jos și vă vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Publicat în 2018-02-05 de  Dr. Roxana Chirițoiu - oncologie 1680

Înapoi