Articole

Articole

Interventie chirurgicala Tumora Phyllodes sarcomatizata

Cancerul mamar afecteaza glanda mamara, in principal sub forma unui adenocarcinom (cancer al tesutului glandular), uneori sub forma unui sarcom (cancer al tesutului conjuctiv).
Deoarece mamografiile pentru screening au devenit mai frecvente, numarul cazurilor de cancer de san descoperit inainte de aparitia simptomelor a crescut.
Cu toate acestea, in unele cazuri, tumora poate fi omisa la mamografie, fie din cauza erorii sau a faptului ca aprox. 15% din cazurile de cancer de san nu sunt vizibile pe o mamografie (cunoscut sub numele de „cancer mamar ocult“).

Oricare din urmatoarele semne si simptome reprezinta conditii esentiale pentru care ar trebui sa va adresati medicului dumneavoastra:
- Modificari in marimea sau forma sanului 
- Un nodul sau ingrosari in sau in apropierea sanului, sau a axilelor
- Inflamatia totala sau partiala a unui san (chiar daca nu se simte nici un nodul), 
- Iritarea pielii la nivelul sau in jurul sanului, incretirea acesteia sub forma unei coji de portocala 
- Durere, roseata, cruste si ingrosare a mamelonului, sau scurgeri mamelonare in afara perioadei de lactatie 

Tumora Phyllodes
Tumorile Phyllodes sunt leziuni rare cu o incidenta de sub 1% din totalul tumorilor de san, cu o incidenta crescuta la femeile albe cu varsta cuprinsa intre 35-55 ani. Din punct de vedere histologic pot fi benigne, maigne sau tip borderline (limita intre cele doua ). 
Din punct de vedere clinic, acest tip de tumori se caracterizeaza prin absenta durerii si evolutie agresiva, cu crestere rapida in volum. Aceste tumori sunt hormonodependente si pot aparea pe un san indemn sau pe o tumora deja existenta, iar la dimensiuni mici se diferentiaza greu de fibroadenoame.

Caz clinic
Pacienta in varsta de 59 de ani, s-a prezentat la Spitalul OncoFort pentru consult de chirurgie generala, cu o tumora giganta la nivelul sanului drept, de cca 30/25 cm, cu o greutate de aprox. 4 kg. Pacienta a afirmat debutul bolii in urma cu 18 luni, cu o evolutie foarte rapida in ultimele 5 luni, astfel incat la examinarea medicala formatiunea tumorala prezenta aspectul unei conopide voluminoase cu modificari de necroza si hemoragie.

Cazul a fost tratat in conditii de urgenta amanata, in scopul explorarii paraclinice.
A dispus de urmatoarele investigatii:
- Tomografie computerizata toraco-abdominala care a evidentiat extensia locala la muschiul pectoral, fara extensie la distanta in alte organe
- Biopsie din tumora ,care, din cauza stadiului local foarte avansat si a volumului tumoral, a rezultat aspect histopatologic de proliferare tumorala maligna cu modificari de necroza marcata.
- Analize sanguine, cu markeri tumorali specifici, in limite normale.
- Cazul a fost prezentat comisiei multidisciplinare: oncologica, chirurgicala, anatomopatologica si radiologica

S-a decis interventia chirurgicala, echipa constand in medici chirurgi generalisti si medici chirurgi plasticieni. S-a efectuat mastectomie de toaleta cu rezectie partiala de muschi mare pectoral, extinsa in 
tesut sanatos pentru reducerea riscului de recidiva, completata de plastie cu piele libera despicata de la nivelul coapsei pentru corectarea defectului restant.

In urma diagnosticului anatomopatologic de tumora Philodes sarcomatizat (forma maligna), pacienta a fost indrumata oncologic in vederea initierii tratamentului adjuvant. Ulterior, pacienta va fi inclusa intr-un program strict de monitorizare cu evaluari clinico-imagistice la fiecare 3 luni, cu evaluarea in paralel a sanului contralateral.

Pentru detectarea bolii intr-un moment curabil, incurajam participarea femeilor la programul de screening pentru cancerul de san in absenta simptomelor, acesta aducand mari avantaje in ceea ce priveste supravietuirea, reducerea semnificativa a mutilarii chirurgicale si a impactului psihic.

Inainte de internarea in Spitalul OncoFort, pacientii beneficiaza de o consultatie la medicul chirurg pentru a putea fi analizat dosarul medical. Detalii si programari pot fi obtinute direct la 021-323.00.00 sau la numarul scurt din retelele mobile *GRAL (*4725).
 
Aveți întrebări sau vreți să faceți o programare?

Completați formularul de mai jos și vă vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Publicat în 2017-05-12 de  Sectia de Chirurgie 2117

Înapoi