Prezentare de caz: terapia moleculara tintita in cancerul pulmonar
Doresc sa aflu mai multe detalii
In ultimii ani, diagnosticul si tratamentul pacientilor cu cancer pulmonar avansat au suferit modificari majore. Modelul actual pentru prescrierea de noi terapii antineoplazice personalizate se bazeaza pe selectia pacientilor in functie de prezenta unor anomalii celulare specifice in tumora.
Primele anomalii care au fost descoperite in cancerul pulmonar au fost mutatiile in gena EGFR (receptorul factorului de crestere epidermal), urmate de cele din gena ALK (kinaza limfomului anaplazic), care au devenit a doua tinta moleculara in cancerul pulmonar, pentru care au fost dezvoltate noi terapii extrem de eficiente.
Mutatiile ALK apar la aproximativ 3-5 % din adenocarcinoamele pulmonare. Pacientii care prezinta o astfel de patologie sunt de obicei tineri, frecvent nefumatori si cu histologie de adenocarcinom.
Prezentare caz
Prezentam in continuare cazul unui pacient tanar, in varsta de 30 de ani, nefumator, care a fost internat in serviciul medical de pneumologie pentru junghi toracic si tuse seaca.
Diagnostic
Investigatiile efectuate : PET/CT, CT cap , bronhoscopia cu biopsie si buletinul histopatologic au stabilit diagnosticul : Adenocarcinom pulmonar cT4cN2 M0.
Determinarea statusului EGFR ,ALK si PDL1 a fost : nu s-au identificat mutatii activatoare in gena EGFR, ALK pozitiv, PDL1 pozitiv 30%.
Cazul a fost analizat in comisia multidisciplinara, formata din medici oncologi, radioterapeuti si chirurgi, care a stabilit initierea terapei moleculare tintite pentru ALK pozitiv.
Tratament
La scurt timp de la administrarea terapiei tintite simptomatologia a fost remisa complet, pacientul nu a mai avut durere toracica si tuse seaca. In cadrul celor trei evaluari imagistice efectuate in dinamica de la initierea tratamentului, evolutia a fost favorabila, cu reducerea in dimensiuni a formatiunii tumorale si a ganglionilor mediastinali.
In prezent pacientul continua terapia moleculara tintita pentru ALK pozitiv si este monitorizat clinic ,biologic si imagistic periodic. Pe tot parcursul tratamentului pacientul si-a mentinut activitatea profesionala.
Pentru consultatii si tratament oncologic la Dr. Ionela Bizu, medic specialist in oncologie medicala, va rugam sa sunati la 021 323 0000.