Medicul oncolog - Povestea eroilor de la OncoFort
Doresc sa aflu mai multe detalii
Cu toții apreciem munca medicilor, puterea acestora de a vindeca trupul, dar și mintea. În acest articol dorim să vă prezentăm superputerile medicilor de la OncoFort - rețeaua de clinici și spitale oncologice București, Pitești, Ploiești, Bacău, Focșani și Craiova.
Dr. Oana Șaptefrați – Medic Specialist Oncologie Medicală, este de părere că diagnosticul de cancer nu înseamnă neapărat o sentință finală ”... toată lumea crede, gata, cancerul înseamnă sentința finală, dar nu este așa...” - click aici pentru întreaga poveste!
Dr. Paula Toma - Medic Primar Oncologie Medicală: „Pacientii îmi cer timp iar eu… câteodată, închid ușa și plâng” - click aici pentru întreaga poveste!
Ce este oncologia (oncologie medicală) și oncologul
Oncologia este acea ramură a medicinii care se ocupă cu studierea afecțiunilor canceroase. Medicul oncolog este doctorul care tratează cancerul și are în grija sa pacienții diagnosticați cu această boală.
Medici oncologi București
Rețeaua de spitale și clinici OncoFort este pe lista de spitale oncologice din București, Pitești, Ploiești, Bacău, Focșani și Craiova și tratează 1500 de pacienți/ lună, diagnosticați cu diferite neoplazii. Aceste tratamente sunt posibile datorită tehnologiei de ultimă generație, pe care spitalele o au dar și datorită unei echipe de medici oncologi foarte buni, dedicați profesiei.
Povestea eroilor de la OncoFort
Nimeni nu își dorește să audă cuvinte precum: cancer, tumoră, metastază, ”mai ai doar X zile/luni/ani de trăit” și cu atât mai puțin să le pronunțe ca pe o obligație de informare. Din păcate însă, aproape în fiecare zi, medicii oncologi de la OncoFort găsesc tăria și modalitatea prin care să transmită pacienților diagnosticați cu această boală grea dar și aparținătorilor, vestea cea tristă.
Misiunea și interacțiunea (cu persoanele în suferință) a acestor medici nu se termină după transmiterea veștii, acolo abia începe relația dintre cele două părți. Acela este momentul în care medicii de la OncoFort se transformă în psihologi, zei dar și tovarăși de suferință. În continuare vă prezentăm ”superputerile” medicilor oncologi care activează în spitalele și clinicile OncoFort, acești eroi care au reușit și continuă:
-
să vindece acolo unde nu mai este speranță;
-
să aline acolo unde durerea nu mai contenește;
-
să ofere timp acolo unde pare că timpul s-a scurs;
-
să fie empatici și generoși.
Doamna dr. Toma Paula este medic primar oncologie medicală, la spitalul OncoFort București, secția Chimioterapie. Aceasta a reușit să trateze fizic și psihic un număr uriaș de pacienți, în parcursul său profesional la OncoFort, de 9 ani și continuă cu forță și determinare să lupte împreună cu pacienții săi cu această boală.
Dna. dr. Toma este o perfecționistă, pasionată de oncologie, care dorește să ofere doar servicii de calitate. De aceea, admite aceasta, este într-o luptă continuă cu timpul: ”Nu sunt genul care sparge ușa la sfârșitul programului, iar când se ivește un caz mai dificil, caut soluții chiar și în timpul liber”.
De asemenea, pe lângă aptitudinile profesionale cerute de pregătire, dr. Toma este înzestrată și cu: empatie, generozitate (”Am returnat banii pacienților pentru care nu am putut face nimic! După șocul veștii, când nu pot să le furnizez nimic, chiar nu pot să le mai iau și bani bieților oameni.”), sensibilitate (”mă simt mai sensibilă atunci când pacienții au copii”), răbdare (”pacienților trebuie să le explici pe limba lor și cu mult calm trebuie să-i faci să înțeleagă situația prin care trec”) și perseverență.
La întrebarea ”cât de dificil este în oncologie?”, dr. Toma răspunde:
”Sunt mult mai afectată de situațiile pacienților care au copii mici, iar asta mă face uneori să închid ușa cabinetului și să plâng, pentru că eu nu pot să ajut cu mai mult decât ajut deja. Deși vreau! Asta este cel mai greu, să aud pacienții spunându-mi: mai am nevoie de puțin timp. Dați-mi puțin timp! Atunci inima și mintea mea se frământă pentru a găsi o soluție la cum să fac să îi mai dau pacientului timp. Oamenii au atâta încredere în tine ca medic, încât nu concep că ai limite, că nu ești Dumnezeu.”
Cea mai mare mulțumire a doctoriței Toma sunt situațiile în care vindecă pacienți cu metastaze, devenind un fel de ”zeița care oferă timp”.
Medicul primar în oncologie medicală, dr. Toma răspunde zilnic la aproximativ 30 de apeluri și pare să nu obosească. Serviciile pe care aceasta le oferă, în secția de Chimioterapie, la Oncofort București, pot fi consultate AICI.
2. ”... toată lumea crede, gata, cancerul înseamnă sentința finală, dar nu este așa...”
Dr. Oana Șaptefrați este medic specialist oncologie medicală, la Spitalul OncoFort București, sectia Chimioterapie. De mai bine de 6 ani este alături de pacienți, iar cel mai înfocat crez al său este că medicul TREBUIE să își păstreze calmul indiferent de ce se întamplă în viața sa privată sau profesională:
”chiar dacă am o zi mai proastă nu îmi pierd calmul și le vorbesc frumos pacienților, dar aceasta este și cea mai mare provocare în oncologie mai ales în fața cazurilor mai puțin fericite în care pacienții plâng sau se descarcă emoțional necontrolat.”
Specialistul nostru ne-a confirmat că vorbind calm cu pacienții, aceștia din urmă se simt respectați și ascultați, iar deschiderea acestora către noi tratamente sau sfaturi este mai mare.
Cu privire la oncologie, dr. Oana Șaptefrați spune ca această ramură te învață să iubești mai mult viața, deși dat fiind încărcătura emoțională este și cea mai evitată de viitorii medici:
”când lucrezi în oncologie apreciezi mai mult viața, dar toți o evită pentru că se vehiculează ideea că nu ai ce să le mai faci pacienților. Toată lumea crede, gata, cancerul înseamnă sentința finală, dar nu este așa, în unele cazuri se poate trăi cu această afecțiune ca și în cazul altor boli cronice (diabet, boală de inima etc).”
Întrebată care este rețeta în cazul pacienților pentru care nu există multe soluții, dr. Oana Șaptefrați ne spune:
”Este deprimant să știi că nu poti face tratament din cauza statusului de performanță depreciat, dar tot simt nevoia să am grijă de aceștia, vreau ca măcar să nu trăiască în dureri”.
Cea mai mare mulțumire a doamnei doctor este să vadă pacienții vindecați. Serviciile pe care aceasta le oferă, în secția de Chimioterapie, la Oncofort București, pot fi consultate AICI.
Nu ratați viitoarele povești ale medicilor OncoFort, urmăriți-ne și pe Facebook sau programați-vă la un consult: 021 323 0000