Mastectomie: Contraindicații și recomandări privind efortul fizic după operatie
Doresc sa aflu mai multe detalii
Contraindicații după mastectomie. Pot face efort fizic după mastectomie?
Mastectomia este o intervenție chirurgicală care presupune înlăturarea glandei mamare. Ca orice operație, aceasta necesită o perioadă de recuperare. Este important ca recuperarea să fie făcută corect pentru a preveni complicațiile și a reda mișcările umărului și ale brațului. Deși exercițiile fizice au un rol vital pentru restabilirea motricității, acestea necesită a fi realizate după câteva reguli, deoarece există și unele contraindicații după mastectomie.
-
Ce este mastectomia?
-
În cât timp se vindecă o operație la sân?
-
Durerea după mastectomie
-
Contraindicații după mastectomie
-
Complicații după mastectomie
-
Efort fizic după mastectomie
-
Alimentația după operația de mastectomie
-
Viața după mastectomie
Ce este mastectomia?
Mastectomia reprezintă îndepărtarea completă a glandei mamare (a sânului). Această intervenție chirurgicală se realizează în:
-
cazurile severe de cancer la san;
-
pentru prevenirea cancerului la sân în cazul femeilor aflate la risc (este rar efectuată în scop profilactic).
Mastectomia poate fi de mai multe tipuri, în funcție de țesuturile care sunt excizate. Astfel, operația de mastectomie se poate clasifica în:
-
mastectomie radicală;
-
mastectomie radicală modificată;
-
mastectomie simplă.
Mastectomia radicală
Mastectomia radicală este o operație care presupune înlăturarea mai multor țesuturi. Inițial, s-a crezut că este esențială pentru a preveni recidiva cancerului. Însă, în prezent sunt preferate alte abordări, mai puțin invalidante. Prin urmare, mastectomia radicală se realizează rar, doar în anumite cazuri de cancer, foarte avansate.
Mastectomia radicală constă în excizia:
-
glandei mamare;
-
mușchiului pectoral mare (care susține sânul);
-
țesutului adipos adiacent;
-
ganglionilor limfatici axilari;
-
pielii (împreună cu areola și mamelonul).
Mastectomia radicală modificată
Mastectomia radicală modificată este asemănătoare cu mastectomia radicală, dar diferența este dată de prezervarea mușchiului pectoral mare. Astfel, sunt excizate:
-
glanda mamară;
-
ganglionii limfatici axilari;
-
pielea (incluzând areola și mamelonul).
Avantajul utilizării acestei tehnici este reprezentat de un aspect mai plăcut al sânului după reconstructia mamara. Acesta se datorează prezenței mușchiului pectoral mare.
Mastectomia simplă
Mastectomia simplă este o intervenție chirurgicală prin care sunt îndepărtate:
-
glanda mamară;
-
pielea (inclusiv areola și mamelonul).
Acest tip de mastectomie este utilizat și pentru intervențiile chirurgicale realizate în scop profilactic.
În cât timp se vindecă o operație la sân?
Timpul de vindecare al unei operații de sân diferă la fiecare persoană în parte. Astfel, perioada de recuperare și reluarea mobilității umărului și a brațului depind de:
-
tipul mastectomiei efectuate;
-
severitatea cancerului;
-
gradul de evoluție al cancerului;
-
alte afecțiuni;
-
starea generală de sănătate a pacientei.
De asemenea, este important ca pe durata procesului de recuperare să fie respectate indicațiile echipei de medici și kinetoterapeuți. O recuperare adecvată permite și o vindecare completă și rapidă. Însă, nerespectarea indicațiilor de recuperare poate duce la apariția complicațiilor și la o vindecare întârziată. În medie, perioada de vindecare după operația la sân este între 6-8 săptămâni.
Durerea după mastectomie
Intensitate durerii după mastectomie poate diferi în funcție de mai mulți parametri. Astfel, cu cât operația este mai invazivă, cu atât durerea după mastectomie este mai intensă, deoarece mai multe straturi tisulare sunt afectate. De asemenea, fiecare femeie tolerează un anumit grad de durere.
Pentru ameliorarea durerii după mastectomie, medicul va recomanda medicamente:
-
analgezice;
-
antiinflamatorii;
-
derivați ai morfinei.
Contraindicații după mastectomie
Recuperarea după mastectomie este un proces de durată, care necesită respectarea anumitor măsuri pentru a preveni complicațiile. Astfel, există următoarele contraindicații după mastectomie:
-
ridicarea greutăților;
-
efectuarea mișcărilor ample;
-
îmbăierea (este permisă după eliminarea tuburilor de dren);
-
expunerea la soare (după câteva luni de la operație este important a utiliza și creme cu factor de protecție solară);
-
hainele strâmte;
-
condusul sau purtarea centurii de siguranță; pentru a evita presiunea dată de centură, poate fi utilizată o pernă poziționată între zona unde s-a realizat incizia și centură.
Este important a respecta toate indicațiile medicului. Fiecare pacientă va necesita un program special de recuperare, în funcție de particularitățile sale medicale. De asemenea, este esențial a merge periodic la consult. Cel mai probabil, după operație medicul va menține tuburile de dren, pentru a permite eliminarea lichidului care se formează. Astfel, medicul va prefera ca vizitele să fie mai dese în prima perioadă după operație, pentru a se asigura că nu apar complicații.
Complicații după mastectomie
Infecțiile
Cea mai des întâlnită complicație după mastectomie este reprezentată de infecții. Aceasta se manifestă prin:
-
durere intensă;
-
eritem (înroșire) la nivelul inciziei;
-
tumefacție (umflare);
-
febră.
În cazul în care apar astfel de simptome, este important a consulta medicul cât mai repede. Acesta va recomanda terapia antibiotică, în funcție de agentul patogen implicat.
Limfedemul
O altă complicație frecventă este limfedemul sau umflarea mâinii după mastectomie. Aceasta apare în special după extirparea ganglionilor limfatici. Rolul principal al acestora este de a drena limfa. Însă, dacă sunt îndepărtați, apar tulburări ale circulației limfei, manifestate prin stagnarea acesteia și apariția tumefacției locale. Inițial, tumefacția este la nivel axilar, ulterior se extinde către posterior și zona umărului.
Dacă limfedemul nu este tratat la timp, apare celulita (inflamarea straturilor pielii) și imposibilitatea mișcării brațului. Cea mai optimă opțiune terapeutică este masajul limfatic. Utilizarea unui bandaj compresiv poate îmbunătăți rezultatele drenajului limfatic.
Alte complicații ce pot apărea după mastectomie includ:
-
sângerări;
-
hematom;
-
durere;
-
parestezii (furnicături, amorțeli);
-
formarea unor cicatrici inestetice;
-
dificultate la mobilizarea brațului sau a umărului.
Efort fizic după mastectomie
În primele zile după operație este indicat repausul, pentru a permite organismului să se refacă mai repede. Ulterior, pe parcursul primei săptămâni, medicul poate recomanda:
-
plimbările (implică utilizarea progresivă a mușchilor și a sistemului respirator);
-
exercițiile de respirație.
Este important ca recuperarea să fie făcută împreună cu un fizioterapeut și un kinetoterapeut. Aceștia vor stabili ce exerciții sunt potrivite pentru fiecare pacient, în funcție de starea medicală în care se află. Pot fi utilizate exercițiile de tipul mobilizărilor:
-
pasive;
-
active;
-
active cu rezistență.
După cât timp pot fi făcute exercițiile fizice?
În funcție de fiecare persoană, echipa medicală va decide care este perioada optimă pentru a începe exercițiile fizice. În medie, debutul exercițiilor fizice are loc după câteva zile sau chiar o săptămână de la operație. Cu toate acestea, drenajul limfatic, realizat prin tehnici de masaj, poate fi realizat încă din primele zile.
Ce tipuri de exerciții fizice sunt recomandate?
Programul de recuperare presupune integrarea treptată a exercițiilor fizice de intensități diferite. Astfel, se începe cu exerciții ușoare, iar gradul de dificultate se mărește treptat.
Printre exercițiile indicate pentru recuperare se află:
-
cu ajutorul mâinii de pe partea sănătoasă, se prinde brațul de pe partea operată și se ridică ușor, până când se simte o ușoară întindere musculară;
-
din poziția șezândă cu brațele pe lângă corp și coatele ușor flexate, se ridică ușor umerii, astfel încât coatele se duc spre posterior;
-
din decubit dorsal (culcat pe spate), se poziționează mâinile unite sub cap cu coatele flexate, brațele efectuează mișcări de ridicare și coborâre, astfel încât coatele să se îndepărteze și să se apropie de pat;
-
ridicarea umerilor și aducerea acestor în față;
-
ridicarea brațelor deasupra capului, până se unesc palmele și revenirea la poziția inițială;
-
efectuarea mișcărilor de supinație, pronație (rotiri ale palmei);
-
cu brațele ridicate și palmele unite se atinge capul;
-
cu palmele pe cap și coatele în lateral se efectuează mișcări repetitive prin care coatele se unesc în față.
Pot fi utilizate și unele echipamente sportive, precum:
-
gantere (cu o greutate de 0,5 sau 1 kilogram);
-
benzi elastice;
-
mingi ușoare;
-
bastoane de gimnastică.
Exercițiile pot fi realizate în fiecare zi sau la un interval de 1-2 zile. Este important ca mișcările să fie efectuate lent, fără grabă. De asemenea, dacă apar senzații de disconfort sau durere, este necesar a-i transmite personalului medical. Disconfortul poate fi cauzat de realizarea incorectă a mișcărilor sau de intensitatea prea mare a exercițiului.
Ce exerciții fizice sunt de evitat?
Deși exercițiile fizice sunt extrem de importante pentru o recuperare completă și rapidă, nu toate tipurile de exerciții sunt potrivite. Este esențial a consulta un kinetoterapeut cu experiență care să aleagă cele mai potrivite tipuri de mișcări.
Pentru a evita complicațiile, este indicat a evita următoarele tipuri de exerciții:
-
cu ridicare de greutăți;
-
mișcările repetitive și ample;
-
pe durate lungi de timp;
-
care provoacă disconfort.
În cazul în care următoarele semne și simptome sunt prezente, este indicat a consulta personalul medical:
-
durere care se agravează;
-
pierderea echilibrului;
-
senzația de slăbiciune musculară;
-
senzația de greutate la nivelul mâinilor;
-
apariția tumefacției;
-
echimoze (vânătăi).
Alimentația după operația de mastectomie
Alimentația are un rol important în asigurarea unei recuperări rapide după mastectomie. Aceasta contribuie la refacerea structurilor afectate prin aportul optim de nutrienți. Pentru adoptarea unei diete echilibrate nutrițional se recomandă consultarea unui medic nutriționist. Acesta va alcătui un meniu care să includă alimentele potrivite pentru o recuperare rapidă, dar și pentru asigurarea unei stări optime de sănătate.
Printre alimentele recomandate se află:
-
peștele;
-
ouăle;
-
produsele lactate;
-
leguminoasele (fasole, năut, mazăre);
-
cerealele integrale (ovăz, secară, grâu);
-
legumele și fructele (de preferat în stare crudă).
Hidratarea este un alt element esențial pentru o recuperare facilă. Astfel, este indicat a consuma o cantitate optimă de lichide în fiecare zi. Se estimează că înmulțind greutatea cu 0,5 se obține cantitatea necesară de lichide în fiecare zi în litri. Printre lichidele permise se află:
-
apa;
-
apa infuzată cu fructe sau legume;
-
ceai.
Se recomandă a se evita:
-
cafeaua în exces;
-
alcoolul;
-
băuturile dulci sau acidulate.
Viața după mastectomie
Mastectomia este o intervenție chirurgicală care poate afecta sever viața unei femei, dacă recuperarea nu este abordată multidisciplinar. Pot exista complicații medicale după realizarea procedurii, însă acestea pot fi evitate sau tratate. Însă, nu trebuie neglijată componenta psihologică. Femeile pierd o parte a corpului lor, ceea ce face ca gestionarea perioadei de după operație să fie dificilă.
De aceea, se recomandă ca înaintea efectuării procedurii, dar și după aceea, să fie consultat un psiholog. Prin intermediul ședințelor de terapie, pacienta este învățată să gestioneze stresul prin care trece, să înțeleagă că nu este singură în tot acest proces și că există soluții pentru a avea o viață normală chiar și după mastectomie.
De asemenea, există și opțiunea de reconstrucție a sânului. Reconstrucția poate fi realizată în cadrul aceleiași intervenții chirurgicale sau la câteva luni după refacerea zonei. Momentul efectuării va fi decis împreună cu medicul, în funcție de starea medicală a pacientei, dar și de stadiul de evoluție al cancerului. Însă, pot fi utilizate și sutiene post-mastectomie, care ameliorează aspectul fizic.
Mastectomia este o intervenție chirurgicală care constă în înlăturarea sânului. Este utilizată ca metodă terapeutică în cancerul de sân, împreună cu radioterapia sau chimioterapia. Însă, poate fi folosită și în scop profilactic, în cazul femeilor care au un risc ridicat de a dezvolta cancer de sân. Recuperarea după mastectomie este un proces de durată, care include printre altele și efectuarea unor exerciții fizice. Acestea au rolul de a reda mobilitatea brațului și a umărului și a stimula circulația limfatică. Este important a merge la un kinetoterapeut cu experiență care să indice cele mai potrivite seturi de exerciții și modul acestora de executare. Realizarea corectă a mișcărilor este esențială pentru o recuperare optimă și rapidă.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
-
Black D. M., Mittendorf E. A., Landmark trials affecting the surgical management of invasive breast cancer, Surg. Clin. North. Am., 2013, Apr;93(2):501-18;
-
www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/fitness/exercise-after-mastectomy#bottom-line, accesat la data 17.04.2023;
-
www.ucsfhealth.org, https://www.ucsfhealth.org/education/mastectomy-instructions-after-surgery, accesat la data 17.04.2023;
-
www.webmd.com, https://www.webmd.com/breast-cancer/guide/exercise-nutrition-after-breast-cancer-surgery, accesat la data 17.04.2023;
-
www.cancercenter.com, https://www.cancercenter.com/cancer-types/breast-cancer/treatments/surgery/mastectomy, accesat la data 17.04.2023;
-
www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/mastectomy/about/pac-20394670, accesat la data 17.04.2023.