Markerii tumorali in screeningul cancerului
Doresc sa aflu mai multe detalii
Cancerul reprezinta a doua cauza de deces la nivel mondial, dupa bolile cardiovasculare. Incidenta mortalitatii din cancer a crescut foarte mult in ultimii ani. Exista mai multi factori de risc care pot influenta aparitia cancerului, cum sunt consumul de tutun si alcool, alimentatia nesanatoasa și inactivitatea fizica. 30–50% din cancere pot fi prevenite prin reducerea factorilor de risc si prin depistarea precoce. Cum putem face asta? Prin screening si analize de laborator periodice. Ce rol au markerii tumorali in monitorizarea cancerelor si pot ei fi folositi in testele de screening? Citeste intregul articol si afla raspunsurile de la medicul specialist oncolog Dr. Constantin Teodor.
Ce sunt markerii tumorali, care este rolul lor in monitorizarea cancerului?
Un marker tumoral este reprezentat de orice molecula prezenta la nivelul celulelor canceroase, produs de acestea sau produs de celule normale ale organismului ca raspuns la cancer. Aceste molecule pot oferi informatii despre tipul de cancer: cat de agresiv este, daca poate fi tratat cu terapie vizata sau daca raspunde la tratament.
De obicei markerii tumorali sunt proteine ce se gasesc la nivelul celulelor normale si in cantitati mai mari la nivelul celulelor tumorale. Acestea pot fi identificate si dozate de obicei in sange, dar exista markeri ce pot fi identificati si in alte produse biologice precum: urina, scaun, tumori, tesuturi sau lichide corporale.
Pana in prezent au fost identificati si sunt in uz clinic mai multi markeri tumorali diferiti. Unii markeri sunt asociati cu un singur tip de cancer, in timp ce altii sunt asociati cu mai multe tipuri diferite de cancer. Nu a fost gasit nici un marker tumoral „universal”, care sa poata dezvalui prezenta unui cancer.
Cum se utilizeaza markerii tumorali in diagnosticarea si tratarea cancerului?
Exista doua tipuri principale de markeri tumorali care au utilizari diferite in tratarea cancerului: markeri tumorali circulanti si markeri de tesut tumoral.
Markerii tumorali circulanti
Pot fi gasiti in sange, urina, scaun sau alte lichide corporale ale unor pacienti cu cancer.
Markerii tumorali circulanti sunt folositi pentru:
- A evalua raspunsul la tratament;
- A estima prognosticul bolii;
- A detecta boala reziduala (cancer restant dupa efectuarea tratamentului oncologic);
- A monitoriza daca boala devine rezistenta la tratament.
Un aspect extrem de important legat de aceste molecule este faptul ca desi un nivel ridicat al unui marker tumoral circulant poate sugera prezenta cancerului, acest lucru nu este suficient pentru a diagnostica cancerul. De exemplu, exista afectiuni non-canceroase (benigne) ce pot determina uneori cresterea nivelului anumitor markeri tumorali. In plus, nu toata lumea cu un anumit tip de cancer va avea un nivel mai ridicat al unui marker tumoral asociat cu cancerul respectiv. Prin urmare, masuratorile markerilor tumorali circulanti sunt de obicei coroborate cu rezultatele altor teste, cum ar fi biopsiile sau imagistica, pentru a diagnostica cancerul.
Markerii tumorali sunt masurati periodic in timpul terapiei cancerului. De exemplu, o scadere a nivelului unui marker tumoral circulant poate indica faptul ca tumora raspunde la tratament, in timp ce un nivel in crestere sau neschimbat poate indica faptul ca boala nu raspunde terapiei efectuate. Markerii tumorali circulanti sunt, de asemenea, masurati periodic si dupa incheierea tratamentului pentru a verifica prezenta (boala reziduala) sau recurenta (revenirea cancerului).
Exemple de markeri tumorali circulanti in mod obisnuit includ:
• calcitonina (masurata in sange), care este utilizata pentru a evalua raspunsul la tratament, ecranul pentru recurenta si estimarea prognosticului in cancerul tiroidian medular;
• CA-125 (antigen tumoral, masurat in sange), pentru a monitoriza eficienta tratamentelor si evolutia bolii in cancerul ovarian sau cancerelor din sfera genitala, dar si al 2-lea marker tumoral pentru cancerul pancreatic;
• Antigenul CA15-3 (dozat tot din sange) este folosit pentru a monitoriza evolutia si raspunsul la tratament al cancerului mamar, inclusiv al cancerului mamar metastazat, dar el este de asemenea masurat si are valori crescute si in alte afectiuni maligne, cum sunt cancerele de ovar, cel pulmonar, gastric, pancreatic si cel de prostata;
• beta-2-microglobulina (masurata in sange, urina sau lichid cefalorahidian), pentru a estima prognosticul si a urmari raspunsul la tratament pentru mielom multiplu, leucemie limfocitara cronica si unele limfoame.
Markerii de tesut tumoral
Markerii de tesut tumoral se gasesc in tumorile propriu-zise, de obicei intr-un esantion de tumora care este indepartat in timpul unei biopsii.
Markerii de tesut tumoral sunt folositi pentru:
• diagnosticarea, stadializarea si / sau clasificarea cancerului;
• estimarea prognosticului;
• selectarea unui tratament adecvat (de exemplu, tratament cu o terapie tintita);
Spre deosebire de markerii circulanti, acestia sunt identificati prin metode specifice de anatomie patologica, nu sunt determinabili in dinamica, nu ofera informatii despre raspunsul la tratament sau evolutia bolii la un moment dat.
Exemple de markeri tumorali tisulari utilizati frecvent includ: receptorul de estrogen si receptorul de progesteron (cancer de san), utilizat pentru a determina daca tratamentul hormonal si unele terapii tintite sunt adecvate; Analiza mutatiei genice EGFR (cancer pulmonar), ajuta la determinarea tratamentului si estimarea prognosticului si PD-L1 (mai multe tipuri de cancer), pentru a determina daca este adecvat tratamentul cu Imunoterapie.
In unele tipuri de cancer, nivelul unui marker tumoral reflecta stadiul bolii si / sau prognosticul pacientului (rezultatul probabil sau cursul bolii). Un exemplu este alfa-fetoproteina, care este masurata in sange pentru a evalua stadiul, a estima prognosticul si a urmari raspunsul la tratamentul tumorilor cu celule germinale.
Cum se masoara markerii tumorali circulanti?
Medicul preleva o proba de sange sau lichid corporal de la pacient si il trimite la un laborator, unde se folosesc diverse metode pentru a masura nivelul sau prezenta (sau absenta) markerului tumoral.
Daca markerul tumoral este utilizat pentru a determina daca tratamentul functioneaza sau daca exista o recurenta, nivelul markerului va fi masurat in mai multe probe prelevate in diferite momente: inainte, in timpul si dupa tratament. De obicei, „masuratorile in serie”, care arata modul in care nivelul unui marker se schimba in timp, sunt mai semnificative decat o singura masuratoare.
Ce markeri tumorali se folosesc in prezent si pentru ce tipuri de cancer?
Cei mai utilizati markeri circulanti folositi in prezent pentru monitorizarea tumorilor solide sunt:
• Antigenul carcinoembrionar (CEA) pentru tumori specifice tubului digestiv, plamanului, tiroidei, ORL;
• Antigenul carbohidrat CA 19.9 pentru tumori ale tubului digestiv, stomacului, cailor biliare, pancreasului, metastazelor hepatice si in cele colo-rectale
• Markerul CA 72-4 in special pentru tumori gastrice, dar si pentru cele colorectale, in combinatie cu alti markeri tumorali
• Alfa fetoproteina (AFP) folosita ca marker tumoral pentru carcinomul hepatocelular, pentru tumori germinative si in cancerele testiculare si cele ovariene
• Antigenul cancerului cu celule scuamoase (SCC) folosit pentru cancerele din sfera ORL, pentru cancerul de col uterin, cel de plaman si cel de esofag
• Antigenul carbohidrat CA 15-3 este folosit in special pentru monitorizarea cancerelor de san, dar si pentru cele ovariene
• Antigenul CA 125 este masurat in cazul cancerelor de ovar;
• Markerii tumorali serici: CYFRA 21.1, Neuron-specific enolaza (NSE) si antigen carcinom cu celule scuamoase (SCC) sunt utilizati in cancerele de plamani.
Se pot utiliza markeri tumorali in screeningul cancerului?
Deoarece markerii tumorali pot fi folositi pentru a prezice raspunsul unei tumori la tratament si pentru prognostic, cercetatorii au sperat ca ar putea fi utili si in testele de screening care vizeaza detectarea timpurie a cancerului, inainte de a exista simptome.
Cu toate acestea, desi markerii tumorali sunt extrem de utili pentru a determina daca o tumora raspunde la tratament sau pentru a evalua daca a reaparut, niciun marker tumoral identificat pana in prezent nu este suficient de sensibil (adica capabil sa identifice corect persoanele care au boala) sau specific ( adica capabil sa identifice corect persoanele care nu au boala) pentru a depista precoce boala.
Exista cercetari in curs pentru a dezvolta markeri tumorali mai precisi?
Cercetatorii in domeniul oncologiei apeleaza la proteomica (studiul structurii proteinelor) si proteogenomicilor (integrarea proteomicilor cu analiza genomicii si a expresiei genice sau transcriptomica) cu speranta de a dezvolta noi biomarkeri care pot fi folositi pentru identificarea cancerul in stadii incipiente, pentru a prezice eficacitatea tratamentului si a prezice riscul reaparitiei cancerului.
Indiferent de markerii tumorali pe care medicii ii urmaresc in monitorizarea cancerelor si pentru a vedea evolutia si raspunsul la tratament, sa nu uitam ca 30-50% dintre cancere pot fi prevenite. Screeningurile periodice, analizele de laborator realizate minim o data pe an, pot indica medicilor starea de sanatate a pacientilor. Este mai bine sa previi decat sa tratezi.
Descoperite in stadii incipiente, cancerele pot fi tratate cu succes. Laboratoarele si Clinicile GRAL Medical ofera analize de laborator, consultatii si investigatii pentru o gama larga de specialitati.
Unul dintre beneficiile majore oferite de Laboratoarele GRAL Medical, este timpul redus de eliberare a rezultatelor, datorat procesarii automate a probelor.
Programari si informatii la 021 323 0000 sau online: https://www.gralmedical.ro/Programari-online
Bibliografie:
1. www.nih.gov
2. www.cancer.gov;
3. Clinical value of tumor markers- Current status and future prospects III, Roche, Cobas;