Colposcopia - metodă de diagnostic sau prevenție a cancerului de col uterin
Doresc sa aflu mai multe detalii
Colposcopia este o metodă de diagnostic, foarte puțin dureroasă și care este recomandată de medicii de specialitate în cazurile în care investigațiile și testele ginecologice au rezultate anormale.
In continuare veți afla ce este colposcopia, cum trebuie să te pregătești pentru acest examen medical, care sunt tipurile de biopsii ce se pot realiza prin colposcopie, ce reacții pot apărea după această procedură și ce informații oferă rezultatele.
Cuprins:
• Tipuri de biopsii în timpul colposcopiei
• Cum te pregătești pentru o colposcopie
Ce este colposcopia
Colposcopia reprezintă o metodă medicală, simplă, rapida și neinvazivă prin care medicul ginecolog poate vizualiza și diagnostica diferite afecțiuni ginecologice ale colului uterin, vaginului și vulvei vaginale. Colposcopia evidențiază eroziuni ale colului uterin, negi genitali, celule canceroase sau celule ce prezintă risc crescut de a se transforma în celule canceroase dacă acestea nu sunt tratate din timp. Colposcopia se realizează cu ajutorul unui aparat microscopic luminos, numit colposcop. Acesta din urmă oferă o vizibilitate clară a zonei investigate.
Colposcopie când se face?
Colposcopia poate fi efectuată cu scop preventiv sau în vederea unui diagnostic. În acest ultim caz medicul recomandă colposcopia în următoarele situații:
• test PAP (Papanicolau) anormal;
• examen pelvic care evidențiază anormalități;
• test HPV pozitiv;
• sângerări vaginale anormale (sau după contactul sexual);
• prezența condiloamelor genitale.
De asemenea, colposcopia se efectuează la minim 4 zile de la opriprea sângerării specifice menstruației. Aspect de care pacienta trebuie să țină cont la programarea pentru procedură.
Tipuri de biopsii în timpul colposcopiei
Biopsia este de asemenea o procedură de diagnostic cert, iar dacă medicul observă o arie suspicioasă, în timp ce realizează colposcopia, acesta poate realiza și o biopsie. Tipurile de biopsii posibile în timpul manevrei (colposcopia) sunt biopsia de vulvă și biopsia de col uterin.
Cum te pregătești pentru o colposcopie
Manevra (colposcopia) nu este mai dureroasă decât recoltarea unui examen Babeș Papanicolau, iar pentru ca aceasta să se desfășoare în mod corect, eficient și confortabil pentru pacientă este bine să se respecte următoarele îndrumări:
• pacienta să comunice medicului o posibilă sarcină sau o reacție alergică la iod;
• să se evite penetrarea de orice fel cu 48 h înainte de colposcopie;
• să nu se utilizeze absorbante, creme vaginale, medicamente vaginale cu 2 zile înainte de procedură;
• în ziua în care se realizează colposcopia este recomandat ca pacienta să ia un antiinflamator. Acesta îi va oferi un confort în timpul manevrei.
În cazul persoanelor cu anxietate, înainte să se desfășoare colposcopia, este recomandată mișcarea, meditația, timpul petrecut cu familia sau alte activități de relaxare cu care pacienta se simte confortabil. În timpul procesului (colposcopia) și cu acordul medicului, se poate asculta muzică la un dispozitiv de tipul telefonului pentru ca pacienta să fie relaxată.
Ușor de efectuat, colposcopia rămâne o metodă frecvent utilizată în diagnosticarea leziunilor precursoare de cancer de col uterin. Și joacă un rol important inclusiv în prevenirea acestui tip de afecțiune oncologică.
Cât costă o colposcopie - prețuri colposcopie
În cadrul clinicii GRAL Medical Ștefan Cel Mare, în luna noiembrie, la dr. Natalia Buinoiu colposcopia (al doilea consult) este gratuită. Vă puteți programa prin click aici!
În mod general costul pentru această procedură începe de la 250 de lei (în funcție de locație și medicul la care vă programați).
Rezultatul colposcopiei
Rezultatul colposcopiei se află pe loc, după manevră.
Statisticile arată că în 40% dintre cazuri rezultatul colposcopiei nu evidențiază semne sau celule anormale, iar în 60% dintre cazuri sunt prezente formațiuni sau volume ce necesită tratament.
Surse:
https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/4044-colposcopy
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/colposcopy/about/pac-20385036
https://www.mountsinai.org/health-library/tests/colposcopy-directed-biopsy