Chimioterapie - cum te pregătești pentru prima sesiune de chimioterapie?
Doresc sa aflu mai multe detalii
Chimioterapia reprezintă o formă de tratament utilizată în cazul pacienților diagnosticați cu un proces neoplazic. Acesta implică utilizarea unor medicamente cunoscute drept citostatice. Deși este o terapie care poate fi benefică pentru tratarea cancerului, chimioterapia poate avea și unele efecte secundare nedorite. Ideea necesității acestui tratament poate fi intimidantă și poate provoca anxietate pacienților. Însă, cu o pregătire adecvată și suport din partea echipei medicale și a prietenilor, trecerea prin această perioadă de tratament poate fi mai blândă.
-
Ce este chimioterapia?
-
Tipuri de chimioterapie
-
Ce sunt citostaticele?
-
Câte ședințe de chimioterapie se fac?
-
Chimioterapia paliativă
-
Pregătirea pentru tratamentul cu citostatice
-
Prima ședință de chimioterapie
-
Cât durează o ședință de chimioterapie?
-
Cât durează durerile după o ședință de chimioterapie?
-
Chimioterapie - efecte secundare
-
Alimente interzise în timpul chimioterapiei
-
Refacerea organismului după chimioterapie
-
După chimioterapie ce urmează?
-
Viața după chimioterapie
Ce este chimioterapia?
Chimioterapia este un tratament ce utilizează diferite substanțe cunoscute ca citostatice, pentru a distruge celulele canceroase. Rolurile principale ale acestui tratament sunt:
-
blocarea diviziunii celulare;
-
afectarea materialul genetic celular.
Prin aceste mecanisme, chimioterapia intervine în creșterea și multiplicarea celulelor canceroase, împiedicând desfășurarea acestora. Este important de menționat că efectele citostaticelor se manifestă atât la nivelul celulelor canceroase, cât și al celulelor sănătoase. De aceea, efectele secundare ale citostaticelor sunt pronunțate, comparativ cu alte terapii.
Tipuri de chimioterapie
Chimioterapia poate avea mai multe forme, în funcție de tipul de cancer pentru care este utilizată. Astfel, pot exista:
-
terapie hormonală;
-
imunoterapie;
-
terapie țintită.
Terapia hormonală
Terapia hormonală este utilizată în cazul tumorilor a căror dezvoltare depinde de prezența hormonilor din organismul uman. În aceste situații, este utilizată o metodă terapeutică ce:
-
inhibă secreția respectivilor hormoni;
-
alterează structura hormonilor;
-
inhibă legarea acestora de receptorii specifici.
Imunoterapia
Imunoterapia este o formă de terapie biologică. Principalul rol al acestei terapii constă în susținerea sistemului imunitar pentru a distruge celulele canceroase. Imunoterapia poate fi de forma:
-
anticorpilor monoclonali;
-
inhibitorilor punctelor de control;
-
terapiei cu celule T;
-
modulatorilor sistemului imunitar;
-
vaccinurilor.
Terapia țintită
Terapia țintită este o formă terapeutică utilizată pentru a inhiba funcția unor proteine implicate în procesul de diviziune al celulelor canceroase. Nu toate formele de cancer sunt eligibile pentru un astfel de tratament. De aceea, se realizează o biopsie din țesutul tumoral și se realizează diferite teste pentru a identifica proteine ce pot fi compatibile cu substanțele medicamentoase care pot fi utilizate.
Ce sunt citostaticele?
Citostaticele sunt medicamente utilizate pentru în tratamentul cancerului. Acestea sunt substanțe toxice, care afectează diviziunea celulelor, în acest mod încetinind și stopând evoluția cancerului. Efectul acestora este sistemic, adică asupra întregului organism. Astfel, sunt afectate și celulele sănătoase și apar efecte secundare. Însă avantajul efectelor sistemice constă în faptul că au acțiune și asupra metastazelor, a căror localizare nu este cunoscută.
Citostaticele cuprind mai multe clase de medicamente, cu efecte ușor diferite. Printre principalele tipuri de citostatice se află:
-
agenții alchilanți;
-
inhibitorii mitotici;
-
inhibitorii topoizomerazei;
-
taxanii;
-
agenții pe bază de platină;
-
antimetaboliții;
-
antraciclinele;
-
unele antibiotice.
Câte ședințe de chimioterapie se fac?
Numărul ședințelor de chimioterapie diferă în funcție de pacient. Planul terapeutic este decis împreună cu medicul oncolog, care va analiza tipul cancerului, stadiul de evoluție a tumorii, dar și agresivitatea acesteia. Raportându-se la acești parametri, medicul poate recomanda efectuarea unui număr de ședințe de chimioterapie între 4 și 8.
Durata unui tratament complet cu citostatice poate varia de la câteva săptămâni la câteva luni. În medie, un plan complet de chimioterapie este între 3 și 6 luni. Ședințele sunt programate cu pauze între ele, pentru a permite organismului să se refacă, dar și pentru ca medicamentele utilizate să acționeze în diferite stadii de evoluție ale celulelor canceroase. Este esențial a doza citostaticele în mai multe cicluri, cu pauză între ele, deoarece aceste medicamente acționează doar asupra celulelor care se află în diviziune. În acest mod, se obțin beneficii mai mari, comparativ cu aplicarea unei singure doze de citostatice.
În funcție de tipul și de agresivitatea cancerului, chimioterapia poate fi asociată și cu alte metode terapeutice, printre care:
-
radioterapia - utilizarea radiațiilor pentru distrugerea celulelor canceroase;
-
chirurgia - pentru excizia tumorii.
Chimioterapia paliativă
Chimioterapia este o terapie ce poate fi utilizată pentru a vindeca neoplaziile. Însă, în cazul unui cancer avansat, în care sunt prezente metastaze, șansele de vindecare sunt destul de reduse. Chiar și așa, chimioterapia poate fi benefică pentru pacienți. În aceste situații, se spune că se utilizează chimioterapia în scop paliativ.
Aplicarea chimioterapiei paliative aduce următoarele beneficii:
-
reduce dimensiunea tumorii;
-
ameliorează semnele și simptomele date de cancer;
-
crește durata de viață;
-
îmbunătățește calitatea vieții.
Pregătirea pentru tratamentul cu citostatice
Tratamentul cu citostatice este de durată. Așadar, înainte de începerea acestuia, este important a înțelege întregul proces și ce implică fiecare etapă, dar și care pot fi efectele secundare. Conversația cu medicul oncolog este extrem de utilă pentru pacient, pentru a cunoaște toate detaliile de care are nevoie.
De asemenea, este util a informa familia cu privire la începerea acestui tratament. Este posibil ca pacienții să aibă nevoie de mai mult sprijin și suport din partea celor apropiați. Sesiunile de chimioterapie pot avea un efect destul de pronunțat asupra organismului, încă de la prima ședință. Astfel, este necesar a avea sprijin pentru întoarcerea acasă. De asemenea, este util a stabili meniul alimentar pentru zilele de după chimioterapie, deoarece pacientul se poate simți slăbit, iar cumpărăturile sau gătitul pot fi activități destul de solicitante și greu de realizat.
Alte activități care pregătesc pacientul pentru ședințele de chimioterapie includ:
-
adoptarea unui regim alimentar bogat în nutrienți (pește, ouă, lactate, legume și fructe crude, oleaginoase);
-
hidratare optimă;
-
program de somn;
-
evitarea consumului de alcool;
-
renunțarea la fumat.
De asemenea, este util ca pacientul să aleagă piese vestimentare comode, largi. Pot fi utilizate mai multe straturi vestimentare, pentru a se asigura confortul pacientului, indiferent de temperatura din mediu. Suplimentar, pacientul poate să își pregătească o mică gentuță pentru ședința de chimioterapie, care să conțină o carte sau niște căști pentru a asculta muzica. Realizând o activitate relaxantă, poate scădea nivelul de anxietate.
Prima ședință de chimioterapie
Prima ședință de chimioterapie poate părea cea mai dificilă pentru pacient, deoarece nu cunoaște exact toate etapele și ce se întâmplă în cazul acestora. Poate fi util ca, la prima ședință, pacientul să fie însoțit de un membru al familiei. Acesta va putea oferi și suport emoțional, dar poate reține și unele informații ce pot fi trecute ușor cu vederea de către pacient.
Simptome după prima ședință de citostatice
Unele dintre efectele adverse ale citostaticelor pot apărea chiar și după prima ședință de chimioterapie. Este important ca pacientul să cunoască acest aspect, pentru a-și planifica, după ședință, timp pentru odihnă și refacere. Printre principalele manifestări ce pot apărea după prima ședință se află:
-
fatigabilitatea (oboseala);
-
starea anxioasă;
-
senzația de greață;
-
vărsăturile.
Cât durează o ședință de chimioterapie?
Durata unei ședințe de chimioterapie poate varia în funcție de pacient. În medie, o ședință poate avea o lungime între 5-8 ore. Intervalul de timp în care sunt administrate citostaticele variază în funcție de:
-
medicamentele utilizate;
-
doza administrată;
-
modalitatea de administrare;
-
tipul și stadiul cancerului;
-
vârsta și sexul pacientului;
-
efectele adverse;
-
starea generală de sănătate a pacientului.
Pentru a cunoaște care este durata medie a unei ședințe, este util a vorbi deschis cu medicul oncolog. Acesta poate face o estimare a acestei perioade, în funcție de caracteristicile medicale ale fiecărui pacient.
Cât durează durerile după o ședință de chimioterapie?
Unul dintre efectele adverse ale chimioterapiei este prezența durerii. Aceasta poate avea diferite intensități, iar durata variază la fiecare pacient. Durerea se poate manifesta la nivelul:
-
articulațiilor;
-
mușchilor;
-
zonei cefalice;
-
abdomenului.
Durerea poate apărea imediat după ședința de chimioterapie sau la câteva zile distanță de aceasta. În cele mai multe dintre situații, aceasta este prezentă pentru aproximativ o săptămână, dar poate persista chiar și după această perioadă. Pentru ameliorarea durerii, medicul va recomanda analgezice. Alte metode adjuvante care pot reduce intensitatea durerii sunt:
-
masajul;
-
unele exerciții fizice;
-
unele unguente.
Chimioterapie - efecte secundare
Chimioterapia poate fi utilizată atât pentru tratarea cancerului, dar și în scop paliativ. Însă, în ambele situații, administrarea citostaticelor determină apariția unor efecte adverse, precum:
-
oboseală;
-
cefalee;
-
mialgii;
-
scăderea apetitului;
-
stări de greață;
-
vărsături;
-
febră;
-
constipație sau diaree;
-
hemoragii;
-
căderea părului.
Multe dintre efectele secundare ale chimioterapiei sunt temporare și sunt prezente doar pe parcursul administrării tratamentului. Însă, unele dintre acestea au efect pe termen lung asupra organismului și pot conduce la apariția:
-
infertilității;
-
afecțiunilor renale;
-
patologiilor pulmonare;
-
bolilor cardiace;
-
leziunilor fibrelor nervoase;
-
creșterii riscului de a dezvolta un alt cancer.
Alimente interzise în timpul chimioterapiei
Pe durata efectuării chimioterapiei, este esențial a acorda o atenție suplimentară alimentelor consumate. Este important a evita consumul alimentelor crude, insuficient preparate termic sau curățate superficial. Acestea pot crește riscul de a dezvolta infecții, care sunt dificil de tratat în timpul tratamentului cu citostatice, deoarece sistemul imunitar nu funcționează corespunzător.
Scăderea riscul de infecții se realizează prin evitarea următoarelor alimente:
-
carne neprocesată termic (sushi);
-
carne insuficient preparată termic;
-
ouă crude (maioneză);
-
ouă moi (fierte pentru o perioadă scurtă de timp);
-
lactate nepasteurizate;
-
fructe sau legume spălate insuficient.
Refacerea organismului după chimioterapie
După finalizarea tratamentului cu citostatice, organismul are nevoie de o perioadă pentru a se reface. Această perioadă este necesară deoarece medicamentele utilizate afectează și celulele sănătoase din corp. Durata recuperării variază pentru fiecare, putând fi vorba chiar și de câteva luni.
Pentru a favoriza refacerea organismului, sunt indicate următoarele:
-
odihnă optimă;
-
dietă bogată în nutrienți;
-
hidratare corespunzătoare;
-
efectuarea unor exerciții fizice de intensitate scăzută.
Pot fi utile câteva ședințe împreună cu un psiholog. Acesta poate ajuta pacientul să resimtă un grad mai redus de anxietate. De asemenea, îl poate învăța unele tehnici de relaxare și de imagerie dirijată. Studiile au demonstrat eficiența acestora, atât în creșterea calității vieții, cât și în favorizarea vindecării.
După chimioterapie ce urmează?
Chiar dacă ședințele de chimioterapie se încheie, este recomandat ca monitorizarea medicală a pacientului să continue. În cadrul consultației oncologice, acesta va primi sfaturile potrivite de la medic, în funcție de starea sa de sănătate. Este important ca pacientul să urmeze o perioadă de recuperare după citostatice, iar după aceasta, să încerce să integreze treptat activitățile cotidiene. Medicul va preciza la ce interval de timp este necesar a reveni la control. În acest mod, starea de sănătate a pacientului poate fi monitorizată și pot fi efectuate investigațiile imagistice corespunzătoare. Rolul acestora este de a evalua eficacitatea tratamentului sau reapariția cancerului.
În cazurile severe, când chimioterapia a fost utilizată cu scopul de a reduce tumora în dimensiuni, se va realiza operația chirurgicală pentru eliminarea tumorii. Înainte de această intervenție, sunt repetate analizele și investigațiile imagistice necesare.
Viața după chimioterapie
Reluarea activităților obișnuite după tratamentul cu citostatice se poate face dacă starea de sănătate a pacientului o permite. Astfel, este important a discuta cu medicul oncolog acest aspect și a stabili împreună care este cea mai potrivită abordare.
Chiar dacă pacientul se simte bine, este indicat a face unele modificări în stilul de viață. Acestea sunt utile pentru a preveni apariția altor patologii și recidiva cancerului. Astfel, sunt indicate:
-
respectarea unui program de somn;
-
alimentația echilibrată;
-
renunțarea la fumat;
-
evitarea consumului de alcool;
-
realizarea exercițiilor fizice;
-
urmarea tratamentului indicat de medic;
-
efectuarea consultului medical la intervale regulate;
-
realizarea periodică a investigațiilor necesare.
Chimioterapia reprezintă un tratament cu citostatice, ce se administrează unora dintre pacienții diagnosticați cu tumori sau cu alte patologii cancerigene. Procesul de tratament poate fi dificil de înțeles pentru pacient, iar pregătirea pentru prima ședință poate genera pacientului un nivel crescut de anxietate. De aceea, este important a vorbi deschis cu medicul oncolog, pentru a afla cum se realizează pregătirea pentru tratament. Este important și a vorbi cu un psiholog, deoarece sprijinul acestuia contribuie semnificativ la reducerea anxietății pacientului și la controlul optim al emoțiilor acestuia.
Sursa: Shutterstock
Bibliografie:
-
https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/treatment/chemotherapy/planning/your-chemotherapy-plan#:~:text=During%20a%20course%20of%20treatment,allow%20your%20body%20to%20recover, accesat la data de 20.04.2023;
-
https://www.therapyselect.de/en/blog/cytostatic-drugs-weapon-against-cancer, accesat la data de 20.04.2023;
-
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/16859-chemotherapy, accesat la data de 20.04.2023;
-
https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types/hormone-therapy.html, accesat la data de 20.04.2023;
-
https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types/immunotherapy, accesat la data de 20.04.2023;
-
https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types/targeted-therapies#:~:text=Targeted%20therapy%20is%20a%20type,treatments%20that%20target%20these%20proteins, accesat la data de 20.04.2023;
-
https://getpalliativecare.org/what-is-palliative-chemotherapy/#:~:text=However%2C%20chemotherapy%20may%20be%20helpful,situations%20is%20called%20palliative%20chemotherapy, accesat la data de 20.04.2023;
-
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/chemotherapy/about/pac-20385033, accesat la data de 20.04.2023;
-
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/cancer/cancer-diet-foods-to-add-and-avoid-during-cancer-treatment, accesat la data de 20.04.2023.