Articole

Articole

Tratament tumora laringiana in sectia de Chimioterapie (Prezentare caz)

Cancerul laringian este o tumora maligna care se dezvolta pe peretele laringelui. Semnul cel mai precoce este modificarea vocii (raguseala, ingrosata) care nu mai trece, apoi apare o jena respiratorie si o umflare a unuia sau mai multor ganglioni limfatici ai gatului. Pentru a preveni cancerul de laringe, Specialistii OncoFort recomanda renuntarea la fumat si la consumul excesiv de alcool, precum si modificarea conditiilor de munca la cei cu expunere la noxe.

Caz tumora laringiana
Pacient de sex masculin in varsta de 67 ani, cunoscut cu diabet zaharat si neuropatie periferica instalata de cativa ani, fost fumator (aproximativ 40 PA), a fost diagnosticat clinic si endoscopic cu o tumora laringiana pentru care s-a intervenit chirugical in 18.01.2016,  cand s-a practicat laringectomie totala cu faringectomie partiala, tiroidectomie subtotala, evidare ganglionara jugulo-carotidiana si spinala bilaterala si traheostomie. 

Rezultatul histopatologic a aratat existenta unui carcinom epidermoid spinocelular, cheratinizant, invaziv, cu grad scazut de diferentiere si adenopatii latero-cervicale stangi invadate tumoral in piesa chirurgicala in piesa rezecata.  

Cazul a fost prezentat in comisia multidisciplinara care a decis administrarea de tratament radioterapic si chimioterapic concomitent cu cetuximab (agent biologic) in scop adjuvant. Pacientul a primit tratament de inductie cu cetuximab plus cisplatin si 5-fluorouracil, ulterior radioterapie si tratament concomitent cu cetuximab si ulterior inca 4 serii de tratament cu cisplatin si 5-fluorouracil.  
Tolerabilitatea la tratament a fost una destul de scazuta cu episoade de suprainfectie a regiunilor iradiate, mucozita importante cu tulburari de alimentare si hidratare ce au necesitat administrarea acestora pe cale parenterala si un episod de sepsis remis sub tratament antibiotic specific. 
 
Pacientul a finalizat administrarea terapiei adjuvante in septembrie 2016 si actualmente este in curs de monitorizare oncologica prin efectuarea periodica de investigatii imagistice (CT cerebral, cervical, torace abdomen si pelvis cu substanta de contrast) si analize sanguine. Ultimele evaluari, cele din iulie 2018, nu au aratat progresie tumorala locala sau la distanta, pacientul avand o stare clinica generala buna, cu crestere in greutate, dar cu usoara agravare a neuropatiei periferice, expresie a evolutiei complicatiilor diabetului zaharat de care sufera si a suprapunerii toxicitatilor chimioterapiei. 

In cadrul Spitalului OncoFort se pot efectua GRATUIT consultatii de specialitate in oncologie medicala (chimioterapie) si radioterapie. Detalii si programari pot fi obtinute direct la 021-323.00.00 sau la numarul scurt din retelele mobile *GRAL (*4725).
 
Publicat în 2018-09-10 de  Dr. Paula Toma 785

Înapoi