Articole

Articole

Tratament pentru cancerul de colon la Spitalul OncoFort (Prezentare de caz)

Cancerul de colon reprezinta a 2-a cauza importanta de morbiditate si deces in Romania, conform Institutului Național de Sanatate Publica. 

Colonoscopia este o investigatie importanta pentru preventia acestui tip de cancer. Realizata periodic, intr-un pachet de screening general al starii de sanatate, colonoscopia poate depista inca din faza incipienta orice formatiune tumorala aparuta. Un exemplu este cazul pacientului nostru, prezentat mai jos.

Caz cancer neoplasm de colon

Pacient, in varsta de 67 ani, fara antecedente personale patologice sau heredocolaterale semnificative, la recomandarea unui medic, in februarie 2016 a efectuat colonoscopie de control. In urma investigatiei, a fost diagnosticat cu neoplasm colon stang (cancer de colon). Acest diagnostic l-a trimis de urgenta la un medic de specialitate oncologica. Astfel, a devenit pacientul nostru, ajungand la primul consult la Dr. Cristina Tiut, Specialist in Oncologie

Comisia de Tumor Board

Pentru obţinerea celor mai bune rezultate in tratamentul oncologic, cazul a fost rapid prezentat in Comisia Multidisciplinara, de Tumor Board, alcatuita din profesori universitari de oncologie medicala din Romania si Austria si din medici primari si specialisti de diverse specialitati (oncologie medicala, chimioterapie, radioterapie, chirurgie generala, gastroenterologie, radiologie). Pe baza discutiei in echipa, a fost stabilit planul de tratament personalizat. Ca prim pas a fost recomandata interventia chirurgicala urmata de evaluare oncologica in vederea stabilirii indicatiei de chimioterapie paliativa.
Interventia chirurgicala a avut loc in martie 2016: colectomie stanga cu rezultat histopatologic de ADENOCARCINOM grad de diferentiere G1, pT3pN1. In urma acestui rezultat, se decide si se initiaza: 
• tratament de chimioterapie adjuvanta pentru 6 luni 
• insotit de evaluari seriate prin analize de sange cu markeri tumorali CEA, CA 19-9 si Computer Tomograf pentru zonele torace, abdomen, pelvis

Evaluari periodice 

In urma evaluarilor ce au avut loc in luna aprilie 2017, se deceleaza determinari secundare hepatice iar cazul intra din nou pentru evaluare in echipa Comisiei Multidisciplinare. In consecinta, se decide interventia chirurgicala de metastazectomie hepatica urmata de chimioterapie adjuvanta.
Interventia chirurgicala este efectuata in mai 2017 iar pacientul urmeaza tratamentul chimioterapeutic pana in noiembrie 2017.
Pacientul prezinta continuare de evolutie la nivel hepatic in iulie 2018:
• Computer Tomograf: determinari secundare hepatice 3 leziuni
• Valori crescute ale unor markeri tumorali
Comisia multidisciplinara evalueaza noua situatie si se decide:
• Consult chirurgical: cazul nu se preteaza pentru metastazectomie hepatica la acest moment
• Testare genetica:  KRAS, NRAS
• Initiere chimioterapie + anticorp monoclonal in functie de rezultatele testarii

Tratament terapeutic personalizat

Efectuarea testarilor recomandate se face in Spitalul Oncofort, iar pacientul beneficiaza de rezultate intr-un timp scurt
In laboratorul de  biologie moleculara s-a analizat daca exista mutatii ale genelor KRAS, NRAS din exonii 2,3,4 prin tehnica Real-time PCR, utilizand sonde TaqMan, specifice pentru fiecare mutatie in parte. Detectia mutatiilor acestor gene orienteaza clinicianul spre alegerea unui tratament terapeutic personalizat. In baza rezultatelor obtinute pentru pacient, se decide initierea unei terapii combinate. 
Dupa 4 luni de tratament, se efectueaza o noua evaluare imagistica: Computer Tomograf pentru torace, abdomen si pelvis cu rezultat imbucurator, determinarile secundare hepatice se aflau in regresie dimensionala. S-a continuat administrarea tratamentului, iar luna aprilie 2019 a venit cu vesti bune. La evaluarea imagistica, boala a fost inregistrata ca fiind stationara si markerii tumorali in scadere. 

Urmeaza evaluari imagistice din 3 in 3 luni, impreuna cu testarea markerilor tumorali CEA, CA 19-9, pentru mentinerea sub control a sanatatii pacientului. In cazul oricaror progresii ale bolii, cazul pacientului va fi din nou prezentat comisiei multidisciplinare Tumor Board de unde va primi noile indicatii de chimioterapie si terapie tintita.

In Clinica de Diagnostic GRAL, colonoscopiile sunt realizate de medici specialisti gastroenterologi, cu mare experienta profesionala in endoscopie superioara si inferioara.

Detalii si programari pot fi obtinute direct la 021 323 0000 sau la numarul scurt din retelele mobile *GRAL (*4725)
Publicat în 2020-05-06 de  Dr. Cristina Tiut 1058

Înapoi