logo oncofort
logo tel

Call Center

021 323 00 00
Descopera, trateaza, traieste
Despre noi Echipa medicala Retea spitale OncoFort Articole medicale FAQ Contact
Ghid Oncologic
icon
icon icon
Parte din rețeaua GRAL MEDICAL
INVESTIGATII DIAGNOSTIC TRATAMENT POST-TRATAMENT STUDII CLINICE
Preturi
Analize Laborator Imagistica Consultatii si Investigatii
icon
Programari online
Despre noi Echipa Medicala Blog Ghidul Pacientului
INVESTIGATII DIAGNOSTIC TRATAMENT POST-TRATAMENT STUDII CLINICE
Preturi
Analize Laborator Imagistica Consultatii si Investigatii
Despre noi Echipa medicala Retea spitale OncoFort Articole medicale FAQ Contact
Ghid Oncologic Programari online
icon search

Tratament chimioterapic cancer de col uterin - CAZ

Cancerul de col uterina devenit afecțiunea secolului XXI, iar rata mortalitații din cauza acestei afecțiuni crește pe zi ce trece. Soluția scăderii acestei rate o reprezintă tratamentul chimioterapic și depistarea la timp prin screening anual.
Articole/cancer-co-uterin-ONCOfort

Doresc sa aflu mai multe detalii

Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
Apasand butonul “Trimite” confirmi ca esti de acord cu Politica de Confidentialitate GRAL Medical si Termeni si conditii
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ce este cancerul ? 

Cuvinte precum cancer col uterin, cancer cervical sau oricare alte tipuri de cancer la femei sau la bărbați au devenit foarte comune în societatea contemporană. Ce este cancerul? Această afecțiune este caracterizată prin dezvoltarea necontrolată a unor compoziții de celule mici ce nu se opresc din creștere. Suplimentar, își dezvoltă și abilitatea de a se infiltra în organele sau structurile învecinate unde cauzează distrugere.

Cancer col uterin 

Cancerul de col uterin se dezvoltă lent și, din pacate, fiind cauzat de mutații din ADN-ul celular, poate să nu prezinte simptome decât în stadii deja avansate. România se numară printre țările cu cele mai multe cazuri de cancer de col uterin din Europa. Mortalitatea din cauza acestui tip de cancer este pe locul trei în rândul femeilor din țara noastră. 

Colul uterin imagini (partea inferioară a aparatului reproducător feminin): 

 Sursa: https://newcrystalhealth.org/cervical-cancer/                                                  

Simptome cancer col uterin 

Printre primele semne ale cancerului de col uterin (simptome cancer) se numără: 

  • secrețiile cu miros neplăcut, 

  • sângerarea între menstruații sau în urma realizării unui efort fizic, 

  • urinări dureroase însoițte de prezența sângelui, 

  • durere, 

  • perioade menstruale mai lungi decât în mod obișnuit s.a.m.d. 

În România, din cauza lipsei screeningului, boala (cancer de col uterin) este depistată prea târziu, când ajunge deja în stadii avansate. Riscul apariției cancerului de col uterin poate fi diminuat, în proporție de 80%, dacă se efectuează screening frecvent, cel puțin o dată pe an. Leziunile precanceroase pot fi depistate și tratate la timp, înainte de a dezvolta cancer de col uterin. În unele cazuri, cum este și cazul pacientei noastre, tratamentul durează ani de zile până când boala poate fi ținută sub control.

 

PREZENTARE CAZ - Cancer de col uterin depistat în faza incipientă

Pacienta noastră este o doamnă cu vârsta de 54 de ani, ce a fost diagnosticată, pentru prima dată, cu un tip de cancer de col uterin, în martie 2016, în Italia. Medicii de acolo au stabilit tipul de cancer de col uterin: NEOPLASM COL UTERIN - carcinom scuamos moderat diferențiat și infiltrativ. 

În aceeași perioadă, pacienta a urmat, concomitent, tratament de radioterapie și chimioterapie. Iar în anul următor, a revenit în România, unde s-a supus unei intervenții chirurgicale cu scop de eliminare a zonelor infectate de cancer. 

În luna martie 2019, aceeași pacientă s-a prezentat la Spitalul OncoFort, pentru prima dată, în vederea unui consult oncologic. Aceasta a venit cu rezultatul unei examinari imagistice, realizat cu un computer tomograf, pentru abdomen și pelvis, ce evidenția prezența unor multiple tumori secundare, splenice și la nivelul capului pancreatic.  

Doamna Dr. Daniela Dascalu, specialistul oncolog din cadrul Spitalului OncoFort, a recomandat evaluarea chirurgicală, în vederea obținerii unei biopsii, de la nivelul uneia dintre formațiunile secundare tumorale prezente. Acestea sunt utilizate pentru determinarea tipului celulei tumorale, urmând ca testele imunohistochimice să indice originea tumorală pe care o au. Dacă aceste tumori sunt maligne sau benigne. În urma consultului chirurgical, a fost considerată inoportună, si de risc pentru viata pacientei, intervețtia chirurgicală pentru biopsierea determinărilor secundare apărute, în contextul clinic. În consecință, s-a decis inițierea tratamentului chimioterapic pentru neoplasm de col uterin metastatic.

 

PREZENTARE CAZ - Tratament cancer col uterin: TRATAMENTUL CHIMIOTERAPIC

Luând în considerare situația pacientei, timp de 4 luni, acesteia i s-au administrat 6 serii de tratament cancer de col uterin chimioterapic. 

Evaluarea imagistică, după prima etapă de tratament, a adus vești bune: 

  • leziunile hepatice au fost în remisie;

  • procesul tumoral splenic a fost în regresie;

  • și s-a putut observa și dispariția masei tumorale de la nivelul capului pancreatic.

S-a decis continuarea chimioterapiei, iar tratamentul chimioterapic a fost completat cu înca 5 serii.

Evaluarea imagistică, la finalul celei de-a doua etape de tratament, a fost realizată cu ajutorul computerului tomograf. Rezultatul a fost îmbucurător: scăderea dimensională a determinărilor secundare hepatice și a celor splenice. Dorind un rezultat cât mai bun pentru pacieă, s-a  continuat tratamentul chimioterapiei până la obținerea celor mai optime rezultate, urmată de reevaluări imagistice la fiecare final de serie de tratament chimioterapic. 

Răspunsul la chimioterapie a fost spectaculos: cu reduceri dimensionale semnificative și chiar cu dispariția unei metastaze (cea de la nivelul capului pancreatic).  

Întreaga echipă multidisclipinară a Spitalului OncoFort, a reușit tratarea cu succes a pacientei, datorită deciziilor potrivite în alegerea tipului de tratament pentru cancer de col uterin și pentru tipologia de cancer al pacientei în cauză.

Importanța screeningului anual - depistare cancer de col uterin 

Numeroase afecțiuni pot fi vindecate, dacă sunt depistate și tratate la timp! Afecțiunea cancer la uter, la nivel de cervix uterin, reprezintă una dintre suferințele pe care le îndură o proporție mare dintre femeile din România. Iar durerea în cancerul de col uterin nu este de neglijat. De asemenea, încă de la primele simptome de cancer col uterin este capital să apelăm la un medic specialist pentru depistare și pentru un eventual tratament cancer col uterin. 

Fiecare femeie trebuie să stie că screeningul periodic este cea mai importantă metodă de a preveni cancerul de col uterin. Screeningul se realizează în principal cu ajutorul celor două teste specifice: 

  • testul Babes Papanicolau și 

  • cobas HPV 

În completarea acestor două teste, și în funcție de rezultatul evidențiat, se poate realiza un test suplimentar: CINtec Plus. 

Se recomandă efectuarea screeningului cel putin o dată pe an! În cazurile de istoric de cancer uterin în familie, se recomandă și teste genetice specifice, care determină mutații existente în genele responsabile de apariția acestui tip de cancer.

Cancer de col uterin este vindecabil? 

Răspunsul este da, depistat la timp, în funcție de stadii, cancer de col uterin este vindecabil. Dorim să ne bucurăm de paciente care pot afirma cu zâmbetul pe buze: "m-am vindecat de cancer de col uterin" cu ajutorul echipei OncoFort! Și pentru că este important ca rezultatele testelor să fie interpretate de către un medic specialist în obstetrică și ginecologie, care va putea lua decizii personalizate de tratament, apelează doar la specialiști!

Programează-te pentru screening: 021 323 0000!

17-02-2022
Publicat de: Tiut Cristina , Zgura Anca , Toma Paula
Etichete:
Cancerul de col uterin
facebook linkedin
Programeaza-te
Parte din rețeaua GRAL MEDICAL
logo oncofort 021 323 00 00

OncoFort a fost primul centru oncologic privat din Romania care a folosit radioterapia conformationala tridimensionala (3D-CRT) si IMRT (Intensity Modulated Radiation Therapy)

Contactează-ne Programează-te

Parte din rețeaua GRAL MEDICAL

Menu
Despre noi Echipa medicala Articole medicale Ghidul pacientului Contact FAQ
Centre de excelență
Sectia de oncologie medicală Secția de radioterapie Chirurgie oncologica Medicină nucleară Radioterapie cu iod Second opinion
Rețeaua OncoFort
Spitalul OncoFort București Spitalul OncoFort Pitesti Clinica OncoFort Râmnicu Vâlcea Clinica OncoFort Ploiești Clinica OncoFort Pitești Clinica OncoFort Focșani Clinica OncoFort Bacău Clinica OncoFort Craiova
Aboneaza-te la newsletter
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Plan de management Plan minimizare deșeuri medicale ANPC ANPC – SAL Termeni și condiții Protectia datelor Politica cookie

© 2023 Oncofort. Toate drepturile rezervate.