Articole

Articole

Tratament chimioterapic pentru cancer de col uterin (Prezentare caz)

Cancerul de col uterin se dezvolta lent si poate sa nu prezinte simptome decat in stadii deja avansate. Romania se numara printre tarile cu cele mai multe cazuri de cancer de col uterin din Europa. Mortalitatea din acest tip de cancer este pe locul trei in randul femeilor in tara noastra. Din cauza lipsei screeningului, boala este depistata prea tarziu, cand ajunge deja in stadii avansate. Riscul aparitiei cancerului de col uterin poate fi diminuat in proportie de 80% daca se efectueaza screening frecvent, cel putin o data pe an. Leziunile precanceroase pot fi depistate si tratate la timp, inainte de a dezvolta cancer de col uterin. In unele cazuri, cum este si cazul pacientei noastre, tratamentul dureaza ani de zile pana cand boala poate fi tinuta sub control.

Cancer de col uterin depistat in faza incipienta – prezentare caz

Pacienta, in varsta de 54 ani, se prezinta pentru prima data la consult oncologic la Spitalul OncoFort, in luna martie 2019 . Primul sau diagnostic a fost stabilit in Italia, in august 2016: neoplasm al colului uterin - carcinom scuamos moderat diferentiat si infiltrativ. In acea perioada, pacienta a urmat concomitant, tratament de radioterapie si chimioterapie. In anul urmator acestui tratament, a venit in Romania, unde a realizat o interventie chirurgicala pentru eliminarea zonelor infectate de cancer. 

La momentul prezentarii la Spitalul Oncofort, pacienta dispune de rezultatul unei examinari imagistice, Computer Tomograf pentru zonele abdomen si pelvis, ce evidentiaza prezenta unor multiple tumori secundare, splenice si la nivelul capului pancreatic. 

Dr. Daniela Dascalu, specialistul oncolog, recomanda evaluarea chirurgicala in vederea obtinerii unei biopsii de la nivelul uneia din aceste formatiuni secundare tumorale, pentru determinarea tipului celulei tumorale, urmand ca testele imunohistochimice sa indice originea tumorala pe care o au acestea. Daca aceste tumori sunt maligne sau benigne.

In urma consultului chirurgical, a fost considera inoportuna si de risc interventia chirurgicala pentru biopsierea determinarilor secundare aparute, in consecinta s-a decis initierea tratamentului chimioterapic pentru neoplasm de col uterin metastatic.

Tratament chimioterapic pentru cancerul de col uterin

Timp de 4 luni pacientei i s-au administrat 6 serii de tratament chimioterapic. Evaluarea imagistica dupa prima etapa de tratament a adus vesti bune: leziunile hepatice au fost in remisie, procesul tumoral splenic a fost in regresie si s-a vazut disparitia masei tumorale de la nivelul capului pancreatic. S-a decis continuarea chimioterapiei, tratamentul chimioterapic a fost completat cu inca 5 serii. Evaluarea imagistica  la finalul celei de-a doua etape de tratament, a fost facuta cu ajutorul Computerului Tomograf. Rezultatul a fost imbucurator: scaderea dimensionala a determinarilor secundare hepatice  si splenice. S-a  decis continuarea chimioterapiei pana la obtinerea celor mai optime rezultate, urmata de reevaluari imagistice la fiecare final de serie de tratament chimioterapic. 

Raspunsul la chimioterapie a fost spectaculos, cu reduceri dimensionale semnificative si chiar cu disparitia unei metastaze (cea de la nivelul capului pancreatic). Echipa multidisclipinara a Spitalului OncoFort, a luat cele mai bune decizii in privinta tratamentului si a reusit sa trateze cu succes pacienta. 

Importanta screeningului anual

Multe boli pot fi vindecate, daca sunt depistate si tratate la timp! 
Fiecare femeie trebuie sa stie ca screeningul periodic este cea mai importanta metoda de a preveni cancerul de col uterin. Screeningul se realizeaza in principal cu ajutorul celor doua teste specifice: cobas HPV si testul Babes Papanicolau. In functie de rezultatul acestora, pot fi completate cu alte teste, precum testul CINtec Plus. Se recomanda efectuarea screeningului cel putin o data pe an! In cazurile de istoric de cancer de col uterin in familie, se recomanda si teste genetice specifice, care determina mutatii existente in genele responsabile de aparitia acestui tip de cancer.

Este important ca rezultatele testelor sa fie interpretate de catre un medic specialist in obstetrica si ginecologie, care va putea lua decizii personalizate de tratament!   
Apeleaza doar la specialisti! Programeaza-te pentru screening! 021 323 0000
https://www.gralmedical.ro/Clinica-de-Diagnostic-Gral
Publicat în 2020-05-14 de  Dr. Daniela Dascalu 2807

Înapoi