Articole

Articole

Tratament cancer colon Sigmoid in sectia de Chimioterapie (Prezentare caz)

Majoritatea cazurilor de cancer de colon incep ca mici formatiuni noncanceroase numite polipi, in timp acestia pot devin maligni. Specialistii OncoFort recomanda teste de screening regulate pentru a preveni cancerul de colon prin identificarea polipilor inainte ca acestia sa devina cancer de colon.

Caz Cancer colon sigmoid
Pacienta R.D. in varsta de 64 ani, se afla in evidenta Spitalului OncoFort din 07.2013 cu diagnosticul adenocarcinom colon sigmoid operat pT4pN2M0. Pacienta s-a prezentat pentru consult oncologic in urma caruia s-a recomandat testare status K- RAS si chimioterapie adjuvanta. Cazul a fost prezentat in Comisia Oncologica Multidisciplinara, alcatuita din profesori universitari de oncologie medicala din Romania si Austria si din medici primari si specialisti de diverse specialitati (oncologie medicala, radioterapie, chirurgie generala, ORL, gastroenterologie) care a decis initierea chimioterapei adjuvante tip CAPEOX-8 serii.

In perioada 08.2013-01.2014 efectueaza 8 serii chimioterapie tip CAPEOX bine tolerat, fara semne de recidiva locala sau la distanta pe tomograful torace +abdomen + pelvis de reevaluare. Pacienta ramane sub urmarire oncologica prin efectuare de CT abdomino-pelvin la 6 luni, colonoscopie anual, analize de sange + markeri tumorali CEA, CA 19-9 o data la 3 luni. In 03.2016 pe un CT torace +abdomen+pelvis de reevaluare se deceleaza determinari secundare pulmonare si recidiva tumorala abdominala, pentru care se intervine chirurgical. Examenul histopatologic confirma recidiva de adenocarcinom de colon, iar testarea K-RAS nu deceleaza mutatii in gena K-RAS, motiv pentru care pacienta incepe tartament chimioterapic tip FOLFIRI + Erbitux.

In perioada 05-10.2016 s-au administrat 12 serii FOLFIRI + Erbitux saptamanal, bine tolerat cu raspuns complet al determinarilor secundare pulmonare. In prezent pacienta se afla in continuare in evidenta specialistilor OncoFort si efectueaza tratament de intretinere cu Erbitux saptamanal, foarte bine tolerat, starea generala a pacientei fiind buna cu un indice de performanta ECOG=0

In cadrul Spitalului OncoFort se pot efectua GRATUIT consultatii de specialitate in oncologie medicala (chimioterapie) si radioterapie oncologica. Detalii si programari pot fi obtinute direct la 021-323.00.00 sau la numarul scurt din retelele mobile *GRAL (*4725).
 
Aveți întrebări sau vreți să faceți o programare?

Completați formularul de mai jos și vă vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Publicat în 2017-06-15 de  Dr. Cristina Tiut 2831

Înapoi