Articole

Articole

Totul despre radioterapie

Articolul oferă informații cu privire la ce înseamnă tratarea afecțiunilor canceroase prin radioterapie. Conținut:

Ce este radioterapia?

Terapia cu radiații, cunoscută drept radioterapie, este un tratament non-invaziv pentru cancer. Radioterapia utilizează  o concentrație mare de radiații. Acestea distrug țintit celulele canceroase micșorând astfel tumorile. La nivel european, peste 60% dintre cazurile oncologice sunt tratate cu ajutorul radioterapiei. In doze mici, radiațiile sunt folosite pentru investigațiile de imagistică, de exemplu radiografiile (detalii aici!) realizate oaselor rupte. Radioterapia este un tratament local, pe regiune, care are fie scop curativ, fie scop paliativ. 

Cum functioneaza radioterapia?

Folosind radiațiile în doze mari, radioterapia distruge celulele canceroase sau le încetinește creșterea prin procesul de alterare a ADN-ului acestora. Celulele canceroase al cărui ADN este îndeajuns de alterat se vor opri din divizare și vor fi distruse. Ca urmare, acestea se vor diviza și vor fi eliminate de către organism.

Radioterapia nu are un efect de distrugere a celulelor canceroase imediat, durând zile sau chiar săptămâni până când ADN-ul celulelor de cancer este îndeajuns de alterat ca acestea să poată fi eliminate. Apoi, celulele continuă să fie distruse pe o durată de săptămâni sau chiar luni de la finalul radioterapiei.

Tipuri de radioterapie

Radioterapia este de doua tipuri, diferentiate după modul de propagare al radiațiilor:

  1. Radioterapia externă (teleterapia)

Radioterapia externă presupune folosirea unui aparat ce direcționează radiațiile spre formațiunea canceroasă. Aparatul de radioterapie este unul mare și poate fi perceput drept zgomotos, acesta mișcându-se în jurul pacientului, fără să îl atingă, trimițând radiațiile spre partea afectată a corpului, din mai multe direcții. Important de reținut este că radioterapia externă este un tratament local, aceasta fiind performată doar pe o anumită parte a corpului și nu pe întregimea acestuia. Pacientul este întins pe masa specială, în poziția stabilită, iar aparatul administrează exact doza de radiație strabilită pentru ziua respectivă din planul de tratament. Aplicarea tratamentului de radioterapie este lipsit de durere.Durata este comunicată la stabilirea planului de tratament, sunt ședinte zilnice pe parcursul a mai multor săptămâni. 

  1. Radioterapia internă  (brahiterapia)

Spre deosebire de radioterapia externă, radioterapia internă folosește o sursă de radiație emisă din interiorul corpului, aceasta fiind lichidă sau solidă. În cazul surselor solide, acestea sunt ingerate de către pacient (un exemplu de astfel de tratament este radioterapia cu iod), iar surselele de radiație lichide sunt administrate prin intermediul venelor.

Alegerea tipului de radioterapie

Tipul de radioterapie recomandat se stabilește pe baza mai multor factori, cum ar fi:

  • tipul de cancer;

  • mărimea pe care o are tumora;

  • locul în care este tumora;

  • cât de aproape este tumora de țesuturi ce pot fi afectate de radioterapie;

  • starea de sănătate și istoricul medical;

  • existența altor tipuri de tratament împotriva cancerului;

  • alti factori (ex: vârsta, alte afecțiuni medicale etc).

Medicul oncolog stabilește în cadrul planului de tratament după evaluarea CT, hotărând dacă radioterapia este un tip potrivit de abordare. Radioterapia poate începe la 72 de ore de la efectuarea CT-ul de plan. 

Unde se poate face radioterapie? 

În România doar 3 din 10 pacienți au acces la tratamenul cu radioterapie împotriva cancerului, din lipsa dotarilor și a personalului specializat în centrele oncologice din țară. 

Spitalul OncoFort are cel mai experimentat centru de radioterapie (vezi detalii aici!) din sistemul privat de oncologie, fiind primul spital privat în care s-a introdus acest tip de tratament. Investițiile au fost permanente, acum Spitalul OncoFort având în posesie cel mai performant accelerator din Romania: VersaHD.

Ce tipuri de cancer pot fi tratate cu radioterapie? 

În Spitalul OncoFort se abordează prin radioterapie o serie întreagă de afecțiuni canceroase, în funcție de nevoia de tratament stabilită de echipa medicală. Câteva exemple: 

De ce radioterapie? 

  • Radioterapia poate reduce sau vindeca formațiunile canceroase în faze incipiente
  • Pentru că radioterapia poate opri tumora să se extindă și în alte părți ale organismului

  • Pentru că radioterapia poate trata o recidivă

  • Pentru că radioterapia poate ușura simptomele în cancerul avansat, ca tratament paliativ

  • Post intervenție chirurgicală de extirpare a tumorii, drept completare a acesteia

Care sunt efectele radioterapiei asupra organismului?

Pentru persoanele care fac radioterapie există posibilitatea unor efecte la nivelul locului unde se efectuează radioterapia. Cea mai frecventă este radiodermita – înroșirea tegumentului însoțită de mâncărime și usturime. Pot apărea edeme la nivelul sânului, de exemplu. Mai exista efecte secundare tardive, pe termen lung, toate însa vor fi explicate pe larg de echipa medicală, înainte de începerea tratamentului cu radioterapie.  

Cât costă o ședință de radioterapie?

În cadrul spitalului OncoFort, tratamentul cu Radioterapie este gratuit, decontat CNAS. Puteți suna la 021 323 0000 pentru a afla mai multe detalii și programări. 

Beneficiile pacientului de radioterapie la OncoFort

Cel mai important pas din tratamentul cu radioterapie este să aveți încredere în echipa de medici oncologi și radioterapeuți, să discutați deschis cu ei toate problemele și întrebările pe care le aveți, atât înainte cât și pe parcursul tratamentului. În cadrul spitalului Oncofort avem cea mai bună echipă de profesioniști sub coordonarea dnei Profesor Dr. Rodica Anghel (vezi profilul medical aici!).

Benefiicile radioterapie la OncoFort

Aflați informații suplimentare sau  programați-vă la consult: 021 323 0000 

Sursa: www.cancer.gov  




Aveți întrebări sau vreți să faceți o programare?

Completați formularul de mai jos și vă vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Publicat în 2022-10-11 de  Sectia de Radioterapie 8960

Înapoi