Articole

Articole

Sprijin pentru aparținătorii care îngrijesc bolnavii de cancer 

Actualizare informații (30.06.2022): Unele dintre documentele necesare aparținătorilor și persoanelor cu afecțiuni oncologice pentru concediu și indemnizația pe care aceștia ar putea să o primească, conform noii legi din februarie 2022, sunt: 

  • Cerere eliberare adeverință de către CASMB cu nr. de zile de CM pentru codul de indemnizație 17 - descarcă aici!
  • Acordul pacientului cu afecțiuni oncologice - descarcă aici!

 

 Actualizare știre: pe 16.04.2022 a intrat în vigoare legea prin care aparținătorul unei persoane cu afecțiuni oncologice primește concediu și indemnizație pentru cel mult 45 de zile calendaristice și în proporție de 85%. 

Legea nr. 24 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate a fost aprobată de Parlament în 15 februarie 2022, iar modificările pot fi consultate AICI

Surse:

https://www.g4media.ro/legea-care-reglementeaza-concediul-si-indemnizatia-pentru-ingrijirea-persoanelor-cu-afectiuni-oncologice-in-varsta-de-peste-18-ani-intra-in-vigoare-sambata.html, accesat 18.04.2022

https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/251682, accesat 19.04.2022

 

 

O modificare importantă a fost adoptată săptămâna trecută și va intra în vigoare în următoarele două luni. O adevărată gură de oxigen pentru persoanele care au în grijă un bolnav ce suferă de cancer. Acestea vor primi de la stat:

- indemnizație;

- concediu; 

- și consultații psihologice gratuite. 

Presedintele Klaus Johannis a promulgat legea  pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate. Legea ne informează că „Beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoţeşte pe acesta la intervenţii chirurgicale şi tratamente prescrise de medicul specialist. Pacientul cu afecţiuni oncologice îşi poate exprima acordul (...) numai pentru o singură persoană la fiecare intervenţie chirurgicală, respectiv tratament. Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei este de cel mult 45 de zile calendaristice la interval de un an pentru un pacient”.

Suma (valoare brută) la care se urcă valoarea indemnizației pentru cei care au în grijă pacienți cu afecțiuni oncologice este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10 al aceleași legi. Această sumă este suportată de Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate (FNUAS). 

De asemenea, persoana care îngrijește de pacientul diagnosticat cu afecțiuni canceroase, primește concedii pentru oferirea suportului său pacientului. Aceeași persoană primește și o ședință de evaluare psihologică clinică, dar și minim 5 ședințe de consiliere psihologică clinică (acestea se acordă în baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul specialist oncolog). 

Aceleași beneficii le primește și persoana cu stare patologică oncologică.

 
Aveți întrebări sau vreți să faceți o programare?

Completați formularul de mai jos și vă vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Publicat în 2022-06-30 de  Centrul de medicină nucleară 5030

Înapoi