Articole

Articole

Screening - teste screening in oncologie

Ce este screeningul? 

Cambdridge Dictionary (screening dex) definește screeningul ca pe o testare, o examinare a ceva cu scopul de a dezvălui o neregulă sau o anormalitate. La întrebarea ”ce este screeningul?„ Experții de la UK National Screening Committee consideră screeningul un proces de identificare a persoanelor cu risc mare de îmbolnăvire sau de adoptare a unei stări (patologice, de cele mai multe ori). 

Test screening - în oncologie

În aria oncologică, ce înseamnă screening medical este explicat de specialiștii de la Cleveland Clinic: (screening cancer) un proces de verificare a existenței cancerului acolo unde nu sunt simptome. Tot aceștia ne explică faptul că metodele de screening constau în teste (screening test) ce previn apariția afecțiunilor canceroase. 

Testele de screening sunt organizate în:

   

Program de screening - de ce este util screeningul? 

Deseori citim sau auzim recomandarea cadrelor medicale de a efectua screening anual, mai ales dacă stilul de viață poate fi un factor declanșator al unei afecțiuni (chiar canceroase). Sfaturile acestora nu ar trebui ignorate sau tratate superficial, deoarece, un program de screening poate să vă ajute în depistarea unei patologii oncologice care nu are simptome, dar care, depistată din timp, poate fi tratată mai ușor și chiar complet. 

Pentru o viziune mai clară a ceea ce inseamnă teste screening, UK National Screening Committee a schitat o imagine care evidențiază faptul că procesul de screening nu este o metodă de diagnosticare ci un proces care să depisteze o posibilă patologie. 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Sursa: https://www.gov.uk/guidance/nhs-population-screening-explained)

 

După realizarea testelor de screening, în cazul evidențierii unei posibile stări anormale, este recomandat consultul medical de specialitate. 

Recomandari screening în funcție de gradul de risc al apariției cancerelor

În special medicii oncologi recomandă screeningul, luând în calcul gradul de risc în producerea unui tip de cancer, dar și vârsta persoanelor care realizează o astfel de procedură de teste, astfel:

  1. Persoanele fără simptome/pacienții cu risc scăzut (în dezvoltarea unei afecțiuni canceroase), ar trebui să realizeaze cel puțin un screening pe an, timp de 3 ani consecutiv. În cazul în care acesta iese în parametrii normali (timp de 3 ani), procesul de screening ar putea fi repetat doar 1 data la 3 ani. 

  2. În cazul persoanelor cu risc crescut și foarte crescut, screeningul ar trebuie să se realizeze anual, dar și în conformitate cu indicațiile medicului oncolog.

Boardul OncoFort, vă sfătuiește, în scopul prevenirii cancerului (de orice natură) și vindecării, să păstrați legătura cu un cadru medical specializat în oncologie pentru diagnosticare, tratament sau menținere sub control a patologiilor canceroase, mai ales dacă testul de screening a oferit un răspuns pozitiv al unei stări. 

Ceea ce trebuie să clarificăm este că procedura de screening nu oferă un diagnostic ci oferă un răspuns de tipul DA/NU. 

Cele mai frecvente teste de screening în cazul femeilor 

Conform unor date rescrise de Harvard Medical School, cele mai importante teste de screening pe care doamnele ar trebuie să le realizeze sunt:

- mamografia: ar trebui să se realizeze, pentru femeile între 50-75 ani, la fiecare doi ani. 

- testul Papanicolau: este recomandat să se realizeze, pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 21-65 ani, la fiecare trei ani. 

- colonoscopia și alte combinații de teste adiacente, pentru femeile ce au vârsta între 50 și 75 ani, se realizează la recomandarea medicului specialist. 

- teste BTS: femeilor care și-au început activitatea sexuală

- Low-dose CT: anual, recomandat femeilor cu vârstă între 55 și 80 de ani, fumătoare sau care s-au lăsat după o lungă perioadă în care au avut viciul fumatului. 

Test screening preț

Așa cum am evidenția mai sus, screeningul este o metodă, un proces care se realizează prin mai multe teste. OncoFort prin Gral Medical vă pune la dispoziție (test screening preț):

- testul PAP convențional: 110 lei

- testul HPV ADN - Genotipare - 28 tulpini - Real-Time PCR: 300 lei. Prețurile testelor cu autorecoltare de acasă le puteți afla AICI! 

- teste genetice pentru diferite afecțiuni oncologice - unele dintre teste se pot realiza gratuit în baza unui voucher de la medicu oncolog (ex. ALK, EGFR - cancer pulmonar, HER2 - cancer colorectal sau de sân). Detalii aici! 

- multitudinea examenelor fizice și testelor imagistice impun o programare la 021 323 0000
Aveți întrebări sau vreți să faceți o programare?

Completați formularul de mai jos și vă vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Publicat în 2022-11-01 de  Centrul de medicină nucleară 447

Înapoi