Articole

Articole

Scintigrafia

Ce este scintigrafia?

Scintigrafia este o investigatie imagistica moderna si specifica de medicina nucleara care se bazeaza pe administrarea intravenoasa de medicamente radioactive care sunt preluate de organul care urmeaza sa fie analizat. Scopul atins prin scintigrafie este cel de a sustine diagnosticul prin detectarea  modificarilor aparute la nivelul organelor interne si al sistemului osos, precum si in procesele functionale si patologice. Este folosita atat ca metoda care sustine diagnosticul, cat si ca metoda de evaluare periodica in urmarirea tratamentului pacientului. 


Scintigrafia completeaza celelalte investigatii imagistice, ecografia, radiografia, computer tomograf-ul sau RMN-ul si furnizeaza impreuna cu acestea, acolo unde este cazul, informatii suficiente pentru diagnosticarea corecta si completa a pacientului. Toate aceste investigatii sunt disponibile in Spitalul OncoFort Caloian.
 
In Spitalul OncoFort scintigrafiile sunt efectuate GRATUIT, prin contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, in limita plafonului disponibil.

Beneficiile scintigrafiei

 • Scintigrafia identifica cu precizie si eficienta, inca din stadii incipiente, afectiuni grave, cum sunt cele oncologice, endocrinologice sau urologice
 • Scintigrafia este singura investigatie imagistica ce poate cuprinde si vizualiza tot organismul, din cap pana-n picioare, in cazul scintigrafiei osoase (whole-body)
 • Scintigrafia furnizează informații complexe necesare medicului pentru stabilirea corecta a diagnosticului
 • Scintigrafia completeaza rezultatele ecografiei, ale computerului tomograf și ale analizelor de laborator
 • Scintigrafia garantează un rezultat rapid, primit de catre pacient in 24 de ore
 • Scintigrafia este o examinare nedureroasa si noninvaziva

Investigatiile de medicina nucleara – tipurile de scintigrafie efectuate la Spitalul OncoFort Caloian sunt:

 • Scintigrafie osoasa (trifazica, whole body, segmentara)

Scintigrafia osoasa este o procedura avansata de imagistica, neinvaziva, utilizata in diagnosticarea bolilor osoase, precum cancerul osos (primar sau metastaze osoase), infectiile osoase sau fracturile, in urma administrarii unui radiofarmaceutic. Este folosita, de asemenea si pentru depistarea artritei si monitorizarea sanatatii articulatiilor.
 

 • Scintigrafie tiroidiana

Cand vine vorba de scintigrafie tiroidiana este de retinut ca aceasta este o procedura imagistica neinvaziva, prin care se obtin imagini ale glandei tiroide, in urma administrarii unui radiofarmaceutic cu activitate dedicata pentru caracterizarea morfologica si functionala a tiroidei. Se recomanda in cazul unei glande tiroide hiperactiva/hipofunctionala, a nodulilor tiroidieni, a tiroidei ectopice sau pentru evaluare dupa tiroidectomie.
 

 • Scintigrafie paratiroidiana

Scintigrafia paratiroidiana este o procedura avansata de imagistica, neinvaziva, care utilizeaza un radio-farmaceutic in scopul explorarii functiei glandelor paratiroide, respectiv tulburarile clinice majore ale functiei glandelor paratiroide.
 

 • Scintigrafie renala

In cazul procedurii de scintigrafie renala este de mentionat ca aceasta este o procedura avansata de imagistica, o scanare medicala nucleara renala pentru a diagnostica anumite afectiuni ale rinichilor, ureterelor sau vezicii urinare. Aceasta investigatie furnizeaza informatii unice, adesea imposibil de realizat utilizand alte proceduri de imagistica.
 

 • Limfoscintigrafia, detectia nodulului santinela unilateral sau bilateral

 
Limfoscintigrafia permite chirurgului sa identifice si sa biopsieze facil ganglionul santinela, acesta reprezentand prima statie ganglionara limfatica ce deserveste o anumita zona.
Aceasta metoda ofera o solutie medicala in timp real, identifica ganglionul santinela, urmand ca in urma biopsiei si analizei histopatologice sa se stabileasca daca acesta este invadat de celule metastatice.
 
Pentru mai multe detalii despre beneficiile fiecarui tip de scintigrafie consultati si articolul Beneficiile scintigrafiei.


Despre procedura


Scintigrafia presupune administrarea intravenoasa a unei substante active, un produs radiofarmaceutic, compus dintr-un produs farmaceutic cuplat cu un izotop radioactiv, care se va fixa selectiv pe tesutul sau pe organul tinta, cel care trebuie investigat (explorat). Detectorul de radiatii al gamma-camerei este plasat in fata regiunii de studiat obinanad imagini bidimensionale sau se roteste in jurul pacientului ca un scaner obtinand imagini tridimensionale (tomoscintigrafice/SPECT).


Aceasta gamma-camera inregistreaza radiatia emisa de radiotrasorul fixat de tesutul sau organul respectiv. Pe ecranul calculatorului va aparea evolutia imaginii regiunii examinate. Prin aceasta scanare sunt depistate eventualele anomalii sau dereglari prezente in functionarea tesutului sau organului investigat. Majoritatea procedurilor vor expune pacientul la mai putina radiatie decat la o radiografie pulmonara.
 


Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call center: 021 323 00 00 sau *GRAL (*4725).

 

Reguli dupa scintigrafie


Pacientul trebuie sa respecte recomandarile primite de personalul medical: Se evita apropierea si contactul cu femeile insarcinate si copii sub 14 ani! Se evita locurile aglomerate, alte investigatii sau consultatii in ziua efectuarii procedurii de scintigrafie

 
#scintigrafie #ce este scintigrafia osoasa #reguli dupa scintigrafie #scintigrafia #scintigrafie osoasa bucuresti #scintigrama tiroida #pregatire pentru scintigrafie osoasa
Aveți întrebări sau vreți să faceți o programare?

Completați formularul de mai jos și vă vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Publicat în 2019-05-20 de  Centrul de medicină nucleară 41500

Înapoi