Articole

Articole

Scintigrafia

Ce este scintigrafia?

Scintigrafia completeaza celelalte investigatii imagistice, ecografia, radiografia, computer tomograf-ul sau RMN-ul si furnizeaza impreuna cu acestea, acolo unde este cazul, informatii suficiente pentru diagnosticarea corecta si completa a pacientului. Toate aceste investigatii sunt disponibile in Spitalul OncoFort Caloian.

Scintigrafia este o investigatie imagistica moderna si specifica de medicina nucleara

Scopul acestei examinari complexe este de a sustine diagnosticul prin detectarea  modificarilor aparute la nivelul organelor interne si al sistemului osos, precum si in procesele functionale si patologice. Este folosita atat ca metoda care sustine diagnosticul, cat si ca metoda de evaluare periodica in urmarirea tratamentului pacientului. 

In Spitalul OncoFort scintigrafiile sunt efectuate GRATUIT, prin contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, in limita plafonului disponibil.

Beneficiile scintigrafiei

  • Furnizeaza informatii utile pentru un diagnostic complet
  • Identifica afectiuni grave, cum sunt  cele oncologice, endocrinologice, urologice, chiar din stadii incipiente
  • Rezultate rapide cu informatii complexe

Investigatiile de medicina nucleara – scintigrafiile efectuate la Spitalul OncoFort Caloian sunt:

  • Scintigrafia osoasa (trifazica, whole body, segmentara)
  • Scintigrafia tiroidiana
  • Scintigrafia paratiroidiana
  • Scintigrafia renala
  • Limfoscintigrafia, detectia nodulului santinela unilateral
  • Limfoscintigrafia, detectia nodulului santinela bilateral

Vezi mai multe aici: Beneficiile scintigrafiei

Despre procedura

Scintigrafia presupune administrarea intravenoasa unei substante active, un produs radiofarmaceutic, compus dintr-un produs farmaceutic cuplat cu un izotop radioactiv, care se va fixa selectiv pe tesutul sau pe organul tinta, cel care trebuie investigat (explorat). Detectorul de radiatii al gamma-camerei este plasat in fata regiunii de studiat obinanad imagini bidimensionale sau se roteste in jurul pacientului ca un scaner obtinand imagini tridimensionale (tomoscintigrafice/SPECT).

Aceasta gamma-camera inregistreaza radiatia emisa de radiotrasorul fixat de tesutul sau organul respectiv. Pe ecranul calculatorului va aparea evolutia imaginii regiunii examinate. Prin aceasta scanare sunt depistate eventualele anomalii sau dereglari prezente in functionarea tesutului sau organului investigat. Majoritatea procedurilor vor expune pacientul la mai putina radiatie decat la o radiografie pulmonara.

Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call center: 021 323 00 00 sau *GRAL (*4725).
Publicat în 2019-05-20 de  Centrul de medicină nucleară 29242

Înapoi