Articole

Articole

Radioterapia cu iod pentru tratarea bolii Basedow-Graves

Simptomele bolii Basedow-Graves

Glanda tiroida se mareste, formandu-se o gusa difuza, cu simptome de hipertiroidism: oboseala, slabire in ciuda unui apetit normal sau crescut, tremor, agitatie, palpitatii, insomnii, tahicardie (puls marit), intoleranta la caldura si transpiratii. 
Unii pacienti dezvolta probleme oculare, asa numita oftalmopatie Graves, care se manifesta prin uscarea, iritarea, inrosirea ochilor, senzatie de ,,nisip in ochi” si in cazuri severe, vedere dubla. Alte manifestari ale oftalmopatiei sunt edemul din spatele si in jurul globilor oculari care duc la exoftalmie. In cea mai severa forma, se poate inflama si nervul optic cu pierderea vederii. Oftalmopatia Basedow este agravata in principal de fumat. 

Metode de diagnosticare

Principalele analize de sange specifice care pot stabili diagnosticul bolii Basedow-Graves sunt: T3,  free T4, TSH si TRAb. Ulterior analizelor de sange, se poate recomanda ecografie tiroidiana. Cu ajutorul ecografiei se poate analiza structura si volumul tiroidei. O glanda tiroida afectata de boala Basedow-Graves este intens vascularizata, fapt ce se poate observa prin intermediul ecografiei. Daca analizele de sange indica o glanda tiroida hiperactiva se poate  recomanda si scintigrafia tiroidiana. Aceasta ofera rapid  informatii valoroase pentru un diagnostic exact.

Tratamentul bolii Basedow Graves

Pentru tratarea hipertiroidismului din boala Basedow-Graves, se pot recomanda: tratament simptomatic cu antitiroidiene de sinteza (in unele cazuri apare remisiunea bolii doar dupa terapia medicamentoasa), si tratament radical: extirparea glandei tiroide (tiroidectomia) sau  radioterapia cu iod
Iodul radioactiv se administreaza oral sub forma de capsula si este absorbit de glanda tiroida. Emisiile iodului radioactiv distrug tesutul tiroidian. Efectul final este scaderea functiei tiroidiene, efect instalat in 6-18 saptamani de la administrare. 

Siguranta pacientilor este prioritara pentru noi. In aceasta situatie de criza cauzata de noul Coronavirus, toti pacientii care vor fi internati in Spitalul OncoFort pentru radioterapia cu iod, vor fi testati pentru COVID-19. Pentru mai multe informatii si programari, va stam la dispozitie: 021 323 0000

Radioterapia cu iod ar trebui folosita cu prudenta la pacientii cu oftalmopatie activa usoara care au risc de agravare: fumat, concentratii crescute hormon T3 in sange, niveluri crescute anticorpi TRAb. La acestia, administrarea concomitenta de glucocorticoizi poate preveni agravarea oftalmopatiei. Medicul endocrinolog impreuna cu medicul specialist de medicina nucleara sunt in masura sa recomande tratamentul pentru fiecare pacient in parte. 

•    Radioterapia cu iod se recomanda pentru:
1. Tipurile de cancer tiroidian bine diferentiat: cancerul tiroidian folicular, cancerul papilar tiroidian, variante ale acestora 
2. Anumite boli benigne: 
•    Boala Basedow-Graves (Gusa toxica difuza)
•    Gusa multinodulara hipertiroidizata / toxica
•    Nodulul tiroidian autonom toxic
•    Reducerea volumului gusilor tiroidiene netoxice voluminoase, inestetice 

Contraindicatiile radioterapiei cu iod

Sarcina sau alaptarea sunt contraindicatii absolute. De asemenea, radioterapia cu iod nu trebuie administrata la femeile care planuiesc o sarcina in urmatoarele 6 luni sau la pacientii cu cancer tiroidian preexistent, unde se indica tratament chirurgical in prima intentie.

Dr. Iuliana Ilie, Medic Specialist Endocrinologie, Clinica de Diagnostic GRAL, ne recomanda sa mergem periodic la control pentru a depista boala inainte sa apara complicatii.
Vezi aici site-ul nostru dedicat pentru afectiunile tiroidei: www.radioterapiecuiod.ro 
Pentru detalii si programari sunati la Call Center 021 323 0000.
Publicat în 2019-11-22 de  Centrul de medicină nucleară 4851

Înapoi