Articole

Articole

Prezentare de caz - Cancer bronho-pulmonar

Cazul despre care vom vorbi acum este al unei paciente in varsta de 68 ani. Prima vizita a pacientei in Spitalul OncoFort a fost in data de 7 februarie 2019, cand s-a prezentat pentru un consult oncologic la dna Dr. Roxana Chiritoiu.

Diagnostic 

Inainte de inceperea tratamentului, este necesara stabilirea corecta a diagnosticului care se realizeaza in baza unor investigatii specifice. Acest pachet de investigatii este prescris de catre medicul oncolog si este necesar pentru un screening total al pacientului inainte de inceperea tratamentului. Pacienta a primit si recomandarea pentru a face Computer Tomograf, sau CT cum i se mai spune pe scurt. Rezultatul investigatiei a semnalat prezenta unei formatiuni tumorale la nivelul plamanului, insotita de multiplii micronoduli si noduli la nivelul hemitoracelui stang.
Pentru a depista cu certitudine natura tumorii si implicit a nodulilor, a fost nevoie de efectuarea biopsiei
Biopsia este prelevarea medicala de tesut de la pacient, pentru stabilirea prezentei sau naturii unei boli. Probele recoltate in cadrul biopsiei au fost analizate histopatologic in laboratorul de anatomie patologica. Diagnosticul pus in urma analizelor complete a fost de adenocarcinom pulmonar.

Tratament oncologic

Dupa stabilirea diagnosticului corect, medicul a intocmit pentru pacienta un plan personalizat de tratament. Primul pas a fost efectuarea unui tratament local paleativ numit pleurodeza chimica. Periodic, investigatiile initiale s-au completat cu investigatii specifice, de testari moleculare recomandate conform protocoalelor in vigoare. Pacienta a efectuat inclusiv teste genetice, unul dintre ele identificand o mutatie in gena EGFR. Screening-ul larg al acestor pacienti, in vederea depistarii mutatiilor genei EGFR, are impact asupra deciziei terapeutice ulterioare, cu imbunatatirea prognosticului si a calitatii vietii pacentului, pacienta noastra avand prezenta mutatia EGFR. Dupa finalizarea acestora, s-au adaugat noi pasi in planul de tratament. 
Pacienta a urmat tratamentul personalizat recomandat de dna Dr. Roxana Chiritoiu timp de 3 luni. Dupa cele trei luni, a urmat o reevaluare a pacientei. Primele investigatii au fost cele imagistice - Computer Tomograf pentru zonele: torace, abdomen si pelvis. La acestea, medicul radiolog  a vazut ca formatiunea tumorala si nodulii de carcinomatoza pleurala diafragmatica au dimensioni mai reduse, asta insemna ca tratamentul personalizat a avut rezultate. O veste primita cu bucurie de catre pacienta noastra care incepuse sa aiba o stare generala mult mai buna.  
In prezent, pacienta continua tratamentul personalizat recomandat de catre medic. Periodic se efectueaza reevaluarea, care include atat investigatii imagistice cat si alte analize necesare, conform indicatiilor dnei Dr. Roxana Chiritoiu, medic specialist oncolog
Specialistii OncoFort, pe langa profesionalismul de care dau dovada, ofera si suport pacientilor, devenind empatici cu fiecare caz in parte. Daca doriti mai multe informatii despre serviciile noastre, despre medicii nostri sau despre conditiile oferite in cadrul OncoFort, va rugam sa sunati la 021 323 0000.
Publicat în 2020-03-31 de  Dr. Roxana Chiritoiu 2995

Înapoi