logo oncofort
logo tel

Call Center

021 323 00 00
Descopera, trateaza, traieste
Despre noi Echipa medicala Retea spitale OncoFort Articole medicale FAQ Contact
Ghid Oncologic
icon
icon icon
Parte din rețeaua GRAL MEDICAL
INVESTIGATII DIAGNOSTIC TRATAMENT POST-TRATAMENT STUDII CLINICE
Preturi
Analize Laborator Imagistica Consultatii si Investigatii
icon
Programari online
Despre noi Echipa Medicala Blog Ghidul Pacientului
INVESTIGATII DIAGNOSTIC TRATAMENT POST-TRATAMENT STUDII CLINICE
Preturi
Analize Laborator Imagistica Consultatii si Investigatii
Despre noi Echipa medicala Retea spitale OncoFort Articole medicale FAQ Contact
Ghid Oncologic Programari online
icon search

Prezentare caz cancer col uterin

Doamna Dr. Liga Georgeta, medic specialist radioterapie în spitalul OncofortBucurești, ne prezintă cazul unei paciente diagnosticată cu afecțiune canceroasă la nivelul colului uterin și tratată cu succes.
Medici/radioterapie/dr liga - medic specialist radioterapie

Doresc sa aflu mai multe detalii

Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
Apasand butonul “Trimite” confirmi ca esti de acord cu Politica de Confidentialitate GRAL Medical si Termeni si conditii
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Cuprins: 

1. Prezentarea propriu-zisă a cazului

2. Tratament cancer col uterin (a pacientei prezentată în caz)

3. Cancer cervical (generalități și simptome)

Cancer de col uterin - PREZENTARE CAZ 

Pacienta P.S. în vârstă de 50 ani, s-a prezentat în clinica noastră acuzând scurgeri menstruale anormale, care au evoluat în decurs de câteva luni (posibile simptome cancer uterin). 

În urma  examinarilor și investigațiilor efectuate în clinica Gral Medical s-a depistat prezența unei tumori la nivelul colului uterin pentru care s-a prelevat biopsie. În cadrul laboratorului anatomopatologic Gral Medical s-a pus diagnosticul de carcinom scuamos dar și adenocarcinom, o tumoră malignă dezvoltată din celulele epiteliale ale colului uterin: cancer col uterin.

celule carcinom scuamos

La efectuarea investigațiilor imagistice se evidențiază un col uterin cu aspect tumoral mărit de volum, cu invazie în țesuturile și organele din jur și în nodulii limfatici (așadar un cancer col uterin în toată regula, din păcate). În momentul diagnosticului, cancerul era în stadiul III, un stadiu avansat de boală, când tratamentul chirurgical primar este  exclus. 

Tratament cancer col uterin în prezentarea de caz

Radiochimioterapia concomitentă (radioterapie externă și brahiterapie endocavitară utero-vaginală, asociate cu chimioterapia) reprezintă tratamentul recomandat. 

După ce i s-au explicat pacientei toate detaliile legate de boală, s-a inițiat tratamentul oncologic de specialitate, astfel încât în perioada 04.05. – 15.06.2018, pacienta a efectuat radioterapie externă cu fotoni, tehnica VMAT, un număr total de 28 ședințe, 5 ședințe/săptămână, concomitent cu tratamentul sistemic chimioterapic, urmată de brahiterapie (3 ședințe concomitente, 1 ședință/săptămână). A urmat intervenția chirurgicală, care a constat în extirparea totală a organelor ginecologice pelvine. Rezultatul postoperator histopatologic a fost mai mult decât satisfăcător: laboratorul nu a mai identificat nici o urmă de substrat oncologic în tesuturile examinate. Pacienta a răspuns complet la tratamentul efectuat și revine și astăzi, periodic, după 4 ani de la diagnostic, în clinica noastră pentru monitorizare oncologică. 

Vindecare cancer col uterin pacientă: 

Ultimele investigații efectuate în aprilie 2022 (imagistice, control ginecologic, analize de sânge) nu identifică recidive sau metastaze la distanță. Pacienta se simte foarte bine. 

Cancer cervical - generalități

În România, cancerul de col uterin ocupă locul al doilea (după cancerul mamar) în cadrul tumorilor maligne la femei, o boală care se poate foarte ușor preveni prin vaccinare HPV și teste screening.  

Principalul factor etiologic al cancerului de col uterin și al precursorilor săi este infecția cu virusul Papilloma uman (HPV). Screeningul pentru cancer de col uterin constă în efectuarea examenului citologic de la vârsta de 18 ani până la 65 ani. După 3 examene citologice consecutive anuale normale, examinarile citologice pot fi efectuate la interval de 2-3 ani. După vârsta de 65 ani, dacă mai multe examinări anuale sunt normale, screeningul poate fi intrerupt. 

Primele semne ale cancerului de col uterin 

Cancerul de col uterin are, în general, un prognostic bun dacă este diagnosticat în faze incipiente ale bolii. De obicei, femeile cu leziuni precanceroase sau cancer în stadii incipiente nu au niciun simptom specific. Simptomele apar când boala devine invazivă și începe să se răspândească în țesuturile din jur și  constau în: 

  • sângerări vaginale anormale;

  • scădere în greutate;

  • dureri și sângerări după actul sexual;

  • disconfort în timpul urinării sau urinări frecvente necontrolate;

  • secreție vaginală neobișnuită și dureri care pot iradia atât la nivel pelvin, cât și lombar sau în membrele inferioare.

Cancer col uterin este un diagnostic devastator. Depistat de cele mai multe ori târziu, este o luptă între viață și moarte, între speranță și disperare, între puterea de a trece printr-o suferință nimicitoare, căzută ca din senin și epuizare sau renunțare.  Este o boală grea, care atacă atât corpul, cât și sufletul bolnavului, și nu în ultimul rând pe cei apropiați lui. Pacienții se simt de cele mai multe ori stigmatizați, marginalizați, izolați de societate și poartă cu ei o suferință mentală greu de imaginat.

Relația medic oncolog-pacient

Ca medic radioterapeut oncolog, duc această luptă împotriva cancerului alături de fiecare dintre pacienții mei. Comunicarea dintre mine și pacienții mei este unul dintre factorii cei mai importanți în succesul tratamentului. Mulți dintre pacienți nu își înțeleg diagnosticul, nu își înțeleg tratamentul și chiar după ce sunt vindecați, nu sunt siguri în ce stadiu al bolii se găsesc. 

Orice pacient are dreptul la informare, la îngrijiri medicale de cea mai bună calitate, la cel mai bun plan de tratament gândit personalizat pentru diagnosticul său, la dreptul de a fi respectat ca persoană umană și nu în ultimul rând, la înțelegere și la empatie.

La OncoFort tratăm atât boala cât și omul!  Programați-vă la un consult AICI  sau apelând 021 323 0000

 Surse photo:

  • https://www.emedicinehealth.com/what_are_the_different_types_of_cervical_cancer/article_em.htm 

  • Shutterstock 

  • Freepik

17-04-2022
Etichete:
Cancerul de col uterin
facebook linkedin
Programeaza-te
Parte din rețeaua GRAL MEDICAL
logo oncofort 021 323 00 00

OncoFort a fost primul centru oncologic privat din Romania care a folosit radioterapia conformationala tridimensionala (3D-CRT) si IMRT (Intensity Modulated Radiation Therapy)

Contactează-ne Programează-te

Parte din rețeaua GRAL MEDICAL

Menu
Despre noi Echipa medicala Articole medicale Ghidul pacientului Contact FAQ
Centre de excelență
Sectia de oncologie medicală Secția de radioterapie Chirurgie oncologica Medicină nucleară Radioterapie cu iod Second opinion
Rețeaua OncoFort
Spitalul OncoFort București Spitalul OncoFort Pitesti Clinica OncoFort Râmnicu Vâlcea Clinica OncoFort Ploiești Clinica OncoFort Pitești Clinica OncoFort Focșani Clinica OncoFort Bacău Clinica OncoFort Craiova
Aboneaza-te la newsletter
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Plan de management Plan minimizare deșeuri medicale ANPC ANPC – SAL Termeni și condiții Protectia datelor Politica cookie

© 2023 Oncofort. Toate drepturile rezervate.