Articole

Articole

Pacientii intreaba, medicul oncolog raspunde

Dr. Chiritoiu Roxana, Medic Specialist Oncolog, ne ofera intr-un scurt interviu raspunsurile la cele mai frecvente intrebari despre cancer:
Tot mai multa lume in jurul nostru este diagnosticata cu cancer. De ce se intampla acest lucru, de ce a crescut incidenta cancerului? 
Cancerul reprezinta o problema majora de sanatate pe plan mondial, cu o frecventa in continua crestere. Principala cauza este stilul de viata neadecvat. In ultimul deceniu, metodele de preventie au obtinut progrese impresionante privind diagnosticarea cancerului in stadii incipiente. Din pacate, cancerul este tot mai des intalnit din cauza absentei screeningului si a nefolosirii resurselor actuale pentru diagnostic si tratament specializat. 

Este adevarat ca toti oamenii au in organism celule care la un anumit moment se pot transforma in cancer, dar numai la unele persoane pot declansa boala? 
Celulele canceroase pot exista in corpul fiecarei persoane, dar nu sunt dezvoltate astfel incat sa afecteze sanatatea. Transformarea celulelor sanatoase in celule canceroase se realizeaza prin interactiunea dintre mai multi factori: fizici (ex.radiatii ultraviolete), chimici (ex. erbicide, pesticide, poluarea aerului si a apei), infectiosi (ex.virusi, paraziti, bacterii), comportamentali (ex. fumat, alcool, dieta, stres) si constitutionali (ex. genetici, hormonali).

Cancerul poate fi declansat de alimentatie? 
Alimentatia joaca un rol esential pentru prevenirea aparitiei cancerului. Alimentele care contin substante ce s-au dovedit a fi carcinogene sunt: alimente afumate sau arse, alimentele bogate in carbohidrati (coapte sau prajite), aditivi alimentarI, excesul de sare, zahar si grasimi. Toate aceste alimente pot fi responsabile de aparitia afectiunilor oncologice. Cancerul poate fi prevenit printr-o dieta adecvata (bogata in fibre vegetale, legume, fructe, leguminoase, radacinoase), prin activitate fizica zilnica si prin mentinerea greutatii corporale normale.

Romania este fruntasa in privinta mortalitatii cauzate de anumite forme de cancer. Ce putem face pentru preventie?
Cele mai frecvente localizari intalnite in practica zilnica sunt cancerul mamar si cancerul de col uterin la femei, cancerele de plaman si prostata la barbati, pe locul al doilea fiind cancerele de colon si rect la ambele sexe. 
Preventia consta in lupta impotriva expunerii la carcinogenii cunoscuti si diminuarea cauzelor care au ca si efect scaderea incidentei cancerelor. Astfel, vorbim despre lupta contra fumatului, alcoolului, a obiceiurilor alimentare cu risc, a expunerii prelungite la soare sau respectarea masurilor de protectie a muncii in activitatea profesionala. Depistarea sau screening-ul reprezinta identificarea unui cancer inaintea aparitiei semnelor clinice ale bolii.  Mijloacele de depistare pot fi : clinice (autoexamen sau examen clinic medical), imagistice (ex. mamografia), endoscopice (ex. colonoscopie, endoscopie), biologice (analize de sange, markeri tumorali) sau citologice (ex. Test Babes-Papanicolaou- cancer de col uterin).
Cancerul poate avea sanse mari de vindecare daca este depistat la timp si tratat adecvat, conform recomandarilor internationale actuale. Astfel, daca boala intra in remisie, actiunea ce trebuie intreprinsa in continuare este urmarirea periodica, pentru depistarea din timp a recaderilor. Insa, depistat in stadii avansate sau netratat, evolueaza invariabil spre deces. 
Urmarirea bolnavului este obligatorie dupa terminarea tratamentului, pentru ca pot aparea recidive tumorale locale sau metastaze, mult timp de la incheierea tratamentului. 

Nu astepta pana este prea tarziu! Consultul la medicul specialist si analizele medicale periodice iti pot salva viata. Impreuna, putem oferi o sansa la viata!
Pentru programari la medicii nostri oncologi, sunati la 021 323 0000
Publicat în 2020-02-05 de  Dr. Roxana Chiritoiu 1601

Înapoi