Articole

Articole

Osteoporoza, cancerul si varsta

Osteodensitometria DXA

  • masoara densitatea osoasa la nivelul intregului schelet inclusiv la nivelul vertebrelor
  • ajuta la diagnosticarea osteopeniei si osteoporozei
  • masoara riscul de fractura
  • investigatia trebuie sa fie efectuata pe acelasi aparat

Osteoporoza si osteopenia sunt boli ale oaselor care determina scaderea densitatii osoase. Ele sunt frecvent asociate cu imbatranirea. Incidenta de aparitie a cancerului este mai mare la persoanele in varsta. Printre aceste riscuri, pentru persoanele bolnave de cancer sunt si aparitia metastazelor osoase maligne. In cazul unei persoane care avea deja osteoporoza inainte de aparitia cancerului, pierderea densitatii osoase se poate intensifica. Dupa plamani si ficat, osul este cel mai frecvent loc pentru aparitia metastazelor. 

Tipurile de cancer care se raspandesc frecvent la oase

Cancerele care se raspandesc cel mai frecvent la oase sunt cancerul de san, cancerul de prostata, mielomul multiplu, cancerul pulmonar, dar pot aparea metastaze osoase si  in cazurile diagnosticate cu alte tipuri de cancer, cum sunt cel de colon, de stomac, de vezica urinara, de tiroida.

Prevenirea fracturilor la femeile diagnosticate cu cancer de san

Cancerul de san este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat in randul femeilor din intreaga lume. Unele tratamente pentru cancerul de san pot reduce densitatea osoasa si pot creste riscul de osteoporoza atat la femeile aflate in premenopauza, cat si la femeile aflate in postmenopauza.

Cand este recomandata scanarea DEXA?

Pentru a preveni riscul de aparitie al fracturilor, medicul va recomanda efectuarea unei osteodensitometrii. In Spitalul OncoFort, scanarea DEXA este recomandata femeilor cu cancer de san aflate in curs de tratament hormonal sau femeilor aflate la menopauza sau celor care au cancer ginecologic, operate sau nu, in pre sau post menopauza.
Masurarea densitatii osoase prin scanarea DEXA, il ajuta pe medic pentru  recomandarea optiunilor de tratament pentru mentinerea sanatatii oaselor.  In acest fel se va reduce riscul pierderii densitatii osoase, riscul de fracturi si aparitia osteoporozei. 

Beneficiile efectuarii Osteodensitometriei la GRAL Medical Radiologie

  • aparat de ultima generatie - Horizon™ DXA 
  • scanarea dureaza 7 minute
  • primesti rezultatul in aceeasi zi
  • se poate face la indicatia medicului oncolog
  • previne riscul fracturilor
  • nu necesita o pregatire speciala pentru pacient

Echipamentul folosit este sistemul Horizon DXA care prezinta cele mai noi inovatii in tehnologia densitometriei osoase incluzand o noua gama digitala de detectoare ceramice de inalta rezolutie, precum si un nou generator de raze X de inalta frecventa, care impreuna cu tehnologia exclusiva OnePass™, ofera masuratori rapide, intr-o singura scanare a densitatii osoase.
Programari pentru osteodensitometrie in Clinica GRAL Radiologie la telefon 021 323 0000 sau prin email la programari@gralmedical.ro
 
Publicat în 2021-06-03 de  Sectia de Chimioterapie 355

Înapoi