Articole

Articole

Neoplasm gastric stadiul IV (Prezentare caz)

Dr. Cristina Tiut, Medic Primar Oncolog, ne prezinta povestea unui pacient tanar diagnosticat cu neoplasm gastric:
Pacientul in varsta de 35 ani s-a prezentat la consult avand antecedente personale patologice de hipertensiune si obezitate. Initial a dezvoltat senzatie de lipsa de aer resimtita initial la eforturi mai mari, care treptat a devenit imposibil de gestionat chiar si in repaus. Disconfortul a fost insotit si de tuse neproductiva in special in timpul zilei si scadere marcata in greutate (toate aceste simptome dezvoltandu-se rapid in aproximativ 1 luna). 

Investigatiile care au stabilit diagnosticul de neoplasm gastric

Cand a realizat ca are nevoie de parerea imediata a unui medic, s-a prezentat de urgenta la camera de garda a unui spital apropiat de locul de domiciliu, unde a fost consultat si internat imediat. A fost diagnosticat cu disfunctie cardiaca severa aparuta din cauza prezentei unei cantitati foarte mari de lichid la nivel pleural care nu permitea ca respiratia si activitatea cardiaca sa se desfasoare normal. S-au efectuat in spital toate investigatiile necesare: radiografii, ecografii, CT torace, abdomen, pelvis, endoscopie digestiva superioara cu biopsie, precum si punctie si biopsie de la nivel pleural si evacuarea revarsatului pleural.
Diagnosticul de cancer gastric cu metastaze pulmonare, pleurale si peritoneale a fost pus in baza:
• endoscopiei digestive superioare care a vizualizat tumora gastrica
• rezultatului histopatologic obtinut in urma biopsiei gastrice si pleurale: proliferare tumorala maligna alcatuita din celule cu aspect in inel cu pecete, probabil determinare secundara de adenocarcinom cu celule in inel cu pecete (metastaza de cancer gastric)
• examinarii CT pentru zonele cap, torace, abdomen si pelvis

Initial, pacientul a fost luat in evidenta oncologica la spitalul unde a fost diagnosticat si s-a initiat chimioterapie cu intentie paliativa (tratament perfuzabil si tablete) o singura sedinta.

Tratamentul cancerului gastric la Spitalul OncoFort

Pacientul s-a informat prin intermediul internetului asupra tuturor posibilitatilor de tratament in cazul afectiunii sale. In urma informatiilor gasite si a recomandarilor primite de la un alt pacient, a decis sa solicite o consultatie in cadrul clinicii GRAL Medical, unde a fost imediat preluat si re-evaluat din punct de vedere cardiologic si oncologic. Cazul sau a fost discutat in comisia multidisciplinara - Tumor Board, unde toti medicii implicati: profesori si specialisti oncologi, chirurgi si radioterapeuti, au decis initierea unei terapii citostatice mai agresive, avand in vedere varsta tanara a pacientului si statusul de performanta bun al acestuia, precum si dorinta sa puternica de a se lupta cu boala.

Lupta cu cancerul gastric

In prima faza a fost montata camera implantabila pentru chimioterapie (port-a-cath) si s-camera implantabila pentru chimioterapieau initiat sedinte de chimioterapie cu durata continua de 48 ore fiecare cu pauza de 14 zile intre sedinte. Cu ajutorul unei pompe care infuzeaza singura una dintre substantele citostatice, pacientul nostru s-a putut bucura de avantajul efectuarii terapiei la domiciliu, durata de stationare in clinica fiind de doar 4 ore. Acest tip de tratament a fost efectuat in numar de 12 sedinte cu re-evaluari imagistice din 3 in 3 luni. Dupa primele 3 luni, boala a raspuns foarte bine la tratament, iar dupa 6 luni, boala a fost stationara. Ulterior, boala a progresat, ceea ce a condus la noi planuri de tratament. 
Pacientul a beneficiat de a doua linie de tratament, de data aceasta o terapie tintita nou intrata pe lista de decontare a casei de asigurari de sanatate impreuna cu un alt chimioterapic. Acest nou tratament a fost administrat 12 luni. Pacientul nostru a tolerat foarte bine si acest tratament. 
Din pacate, boala a evoluat din nou. In prezent, pacientul este in cadrul celei de a treia linii de tratament, linie de tratament aflata in curs. Pe tot parcursul tratamentului pacientul si-a mentinut activitatea profesionala. 

Pentru programari la Dr. Cristina Tiut, Medic Primar Oncolog la Spitalul OncoFort, sunati la 021 323 0000!
Consultatii oncologice online: https://www.gralmedical.ro/Clinica-Gral-ONLINE 
Publicat în 2020-08-11 de  Dr. Cristina Tiut 233

Înapoi