Articole

Articole

Manifestari clinice ale hipotiroidiei in sarcina

Manifestari clinice

Dr. Voicu Ionut, Medic Specialist Endocrinolog in cadrul Clinicii Gral Stefan cel Mare ne vorbeste despre manifestarile clinice ale femeii insarcinate cu hipotiroidie. Acestea sunt similare cu ale persoanelor neinsarcinate si includ: 

  • oboseala
  • intoleranta la frig 
  • constipatia 
  • cresterea ponderala

Simptomele pot fi neglijate sau atribuite sarcinii, insa multe dintre gravide sunt asimptomatice. 

Complicatiile hipotiroidismului

Hipotiroidismul netratat in timpul sarcinii este asociat cu risc crescut pentru complicatii materne si fetale: preeclampsie, hipertensiune de sarcina, ruptura de placenta, prematuritate, greutate mica la nastere, hemoragie postpartum, mortalitate si morbiditate perinatala, alterari neurologice si cognitive la copil.

Screening

Screeningul prin dozarea TSH ar trebui efectuat in primul trimestru de sarcina. O atentie sporita trebuie acordata gravidelor ce provin din zone geografice cu deficit de iod, cu simptome de hipotiroidie, cu istoric familial sau personal de afectiune tiroidiana, de gusa, de autoimunitate tiroidiana cu ATPO prezenti. Nu trebuie neglijate nici cele cu diabet zaharat de tip 1 sau alta boala autoimuna, cu istoric de radioterapie la nivelul capului sau gatului, sau cele care au folosit recent substante de radiocontrast pe baza de Iod sau au folosit amiodarona sau litiu.

In cazurile cu istoric de sarcini repetate oprite in evolutie sau prematuritate, cu obezitate morbida, infertilitate, sarcini anterioare multiple (>2) sau varsta peste 30 de ani, este necesara vizita la medicul specialist endocrinolog.

Diagnosticul si tratamentul hipotiroidismului in sarcina

Diagnosticul hipotiroidismului primar in sarcina se bazeaza pe descoperirea unor valori crescute a TSH, situate in afara intervalului de referinta (specific fiecarui trimestru de sarcina). Alte investigatii si analize utile pentru diagnostic sunt freeT4, freeT3, ATPO, anticorpi antitireoglobulina si ecografia tiroidiana.

Tratamentul este de substitutie hormonala, cu levothyroxina care nu induce efecte negative asupra fatului.

Daca va confruntati cu situatii similare, va puteti programa pentru un consult la Dr. Voicu Ionut, Medic Specialist Endocrinolog in cadrul Clinicii Gral Stefan cel Mare.

Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call center: 021 323 00 00 sau *GRAL (*4725).
Publicat în 2019-08-27 de  Centrul de medicină nucleară 490

Înapoi