Articole

Articole

Iodul radioactiv in tratamentul hipertiroidiei

Hipertiroidia tratata cu iod radioactiv

Dr. Voicu Ionut, Medic Specialist Endocrinolog in cadrul Clinicii Gral Stefan cel Mare ne vorbeste  despre tratamentul cu iod radioactiv in cazul hipertiroidismului. Tratamentul cu Iod radioactiv (radioiodul) este utilizat pe scara larga in tratamentul hipertiroidiei din boala Basedow-Graves, in SUA fiind tratamentul de prima alegere preferat de circa 60% din specialistii endocrinologi. 

Iodul radioactiv este utilizat si in tratamentul gusii multinodulare toxice (gusa polinodulara cu hipertiroidie) si al adenomului toxic (nodul autonom, nodul solitar cu hipertiroidie). Tratamentul cu iod radioactiv sau radioterapia cu iod este un tratament adjuvant in cancerele tiroidiene diferentiate la pacientii cu risc crescut de recidiva, urmand interventiei chirurgicale, avand rol ablativ privind distrugerea eventualelor resturi tumorale. 

Iodul radioactiv este administrat oral sub forma unei capsule, fiind rapid absorbit la nivelul tiroidei, emitand radiatii beta care distrug local tesutul tiroidian. Tratamentul este o ablatie tiroidiana intr-un interval de 6-18 saptamani, fiind o alternativa a tratamentului chirurgical. Efectele adverse ale tratamentului cu iod radioactiv sunt rare si vor fi discutate cu medicul dvs. endocrinolog care recomanda acest tratament.

Siguranta pacientilor este prioritara pentru noi. In aceasta situatie de criza cauzata de noul Coronavirus, toti pacientii care vor fi internati in Spitalul OncoFort pentru radioterapia cu iod, vor fi testati pentru COVID-19. Pentru mai multe informatii si programari, va stam la dispozitie: 021 323 0000

Iodul radioactiv nu creste riscul de cancer tiroidian sau de alt organ. Iodul radioactiv este contraindicat la copiii mici, gravide, femei care alapteaza si in oftalmopatia Graves moderat-severa.
Doza de iod radioactiv
folosita in hipertiroidie este mai mica decat cea folosita in tratamentul cancerului tiroidian. Din acest motiv majoritatea pacientilor hipertiroidieni tratati prin aceasta metoda nu necesita internare in spital.

Precautii post-tratament

Precautii ulterioare sunt necesare si vor trebui clarificate de catre medicul care administreaza acest tratament (medicul specialist in medicina nucleara). Dupa acest tratament toti pacientii necesita monitorizare endocrinologica privind aparitia hipotiroidiei sau persistenta hipertiroidiei. Sarcina ar trebui amanata timp de 6 luni dupa acest tratament.

Vezi aici site-ul nostru dedicat pentru afectiunile tiroidei: www.radioterapiecuiod.ro 
Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call center: 021 323 00 00 sau *GRAL (*4725).
Publicat în 2019-08-13 de  Centrul de medicină nucleară 14935

Înapoi