logo oncofort
logo tel

Call Center

021 323 00 00
Descopera, trateaza, traieste
Despre noi Echipa medicala Retea spitale OncoFort Articole medicale FAQ Contact
Ghid Oncologic
icon
icon icon
Parte din rețeaua GRAL MEDICAL
INVESTIGATII DIAGNOSTIC TRATAMENT POST-TRATAMENT STUDII CLINICE
Preturi
Analize Laborator Imagistica Consultatii si Investigatii
icon
Programari online
Despre noi Echipa Medicala Blog Ghidul Pacientului
INVESTIGATII DIAGNOSTIC TRATAMENT POST-TRATAMENT STUDII CLINICE
Preturi
Analize Laborator Imagistica Consultatii si Investigatii
Despre noi Echipa medicala Retea spitale OncoFort Articole medicale FAQ Contact
Ghid Oncologic Programari online
icon search

Importanta monitorizarii periodice a pacientului cu melanom malign (prezentare de caz)

Melanomul malign este cel mai grav cancer de piele. Studiile arata ca a crescut riscul imbolnavirilor in ultimi ani, iar cei mai predispusi la acest tip de cancer de piele sunt barbatii, incidenta in cazul lor s-a dublat in ultimii 25 de ani. La noi in tara, riscul imbolnavirii este în jurul valori de 2%. Melanomul malign este declansat de cresterea necontrolata a melanocitelor (celule ale pielii).
Articole/melanom malign OncoFort

Doresc sa aflu mai multe detalii

Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
Apasand butonul “Trimite” confirmi ca esti de acord cu Politica de Confidentialitate GRAL Medical si Termeni si conditii
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Melanomul malign este cel mai grav cancer de piele.  Studiile arata ca a crescut riscul imbolnavirilor in ultimi ani, iar cei mai predispusi la acest tip de cancer de piele sunt barbatii, incidenta in cazul lor s-a dublat in ultimii 25 de ani. La noi in tara, riscul imbolnavirii este în jurul valori de 2%. Melanomul malign este declansat de cresterea necontrolata a melanocitelor (celule ale pielii).   

Doctorul Cristina Tiut, medic specialist in Oncologie Medicala, in cadrul Spitalul OncoFort, ne-a prezentat cazul unui pacient cu melanom malign care a fost operat, insa a ajuns din nou la spital, din cauza unor modificari în zona afectata. In cazul pacientului nostru evaluarile imagistice si monitorizarea markerilor tumorali au avut o importanta decisiva in lupta cu boala. 

Melanomul malign – Diagnostic

Pacientul nostru, in varsta de 56 ani, fara a avea antecedente personale patologice sau familiale semnificative a fost diagnosticat si operat intr-un spital din provincie, avand diagnosticul de melanom malign al antebratului drept. Operatia a avut loc in octombrie 2017. Din pacate, bărbatul nu a fost inregistrat pentru evaluare si urmarire in  niciun serviciu oncologic și din acest motiv  nu a fost evaluat periodic dermatologic si nici imagistic.
Dupa doi ani de la diagnostic, pacienMelanom malign OncoForttul a observat prezenta unor adenopatii axilare (ganglioni mariti in volum), si sfatuit de un alt pacient al spitalui OncoFort, decide sa se adreseze spitalului pentru o consultatie de specialitate. Cazul este prezentat in Comisia Oncologica Multidisciplinara alcatuita din profesori universitari de oncologie medicala din Romania si Austria si din  medici primari si specialisti de diverse specialitati (oncologie medicala, radioterapie, chirurgie generala, radiologie, anatomo-patologie). Specialistii Tumor Board-ului au recomandat investigatii imagistice pentru stabilirea stadiului bolii, dar si o evaluare oncologica in vederea stabilirii conduitei terapeutice ulterioare.
Pacientul a fost evaluat imagistic prin mai multe investigatii: CT de torace, abdomen, pelvis, RMN cerebral, Scintigrafie osoasa. In urma acestora au fost descoperite determinari secundare ganglionare si pulmonare.
In evaluarea clinica, medicul a  observat doua mici determinari secundare cutanate in apropierea cicatricii initiale de la nivelul bratului.
In cadrul Tumor Board-ului s-a decis interventia de rezectie chirurgicala a celor doua formatiuni cutanate pentru efectuarea de testari specifice anatomo-patologice si de biologie moleculara.  Aceste testari au fost realizate in Laboratorul GRAL de Anatomie Patologica si Laboratorul de Biologie Moleculara. 
Rezultatul histopatologic si imunohistochimic confirma diagnosticul de melanom malign, iar testarile de evaluare alte genei BRAF deceleaza prezenta mutatiei V600E.
In cadrul Comisiei Oncologice Multidisciplinare se decide tratamentul personalizat al pacientului si inceperea lui imediata.

Melanomul malign – tratament 

In decembrie 2019, pacientul a initiat tratamentul specific. Tratamentul personalizat a fost alcatuit dintr- o combinatie de doua terapii, ambele insemnand medicatii cu administrare orala zilnica.
Prin analizele de laborator periodice din sange a fost monitorizata toleranta pacientului la tratament. Monitorizarea completa a inclus si evaluarile imagistice efectuate din 3 in 3 luni.
Clinic nu au mai aparut alte metastaze cutanate, iar dimensiunea ganglioniilor de la nivelul axilei s-a redus  semnificativ dupa primele trei luni de tratament.
Evaluarile prin CT torace, abdomen, pelvis au aratat o reducere a dimensiunii metastazelor ganglionare si o reducere atat  in dimensiuni, cat si a numarului metastazelor pulmonare.
Pacientul, a continuat tratamentul personalizat stabilit. Simptomele adverse aparute in urma acestuia fiind o usoara stare de oboseala si o senzatie de greata care a fost prezenta doar in prima luna de tratament.
Monitorizarea bolii s-a facut atat prin examene clinice, cat si prin analize de sange lunare si evaluari imagistice din 3 in 3 luni;  CT torace, abdomen, pelvis  si RMN cerebral o data la 6 luni. Pacientul si-a reluat activitatile zilnice si, in prezent este monitorizat periodic la Spitalul OncoFort. 


Pentru programari la consultatii de specialitate in Oncologie Medicala la dr. Cristina Tiut, in cadrul Spitalului OncoFort sunati la 021 323 000 sau online aici. 
 

17-03-2021
Publicat de: Tiut Cristina
Etichete:
melanom malign , Cancerul de piele
facebook linkedin
Programeaza-te
Parte din rețeaua GRAL MEDICAL
logo oncofort 021 323 00 00

OncoFort a fost primul centru oncologic privat din Romania care a folosit radioterapia conformationala tridimensionala (3D-CRT) si IMRT (Intensity Modulated Radiation Therapy)

Contactează-ne Programează-te

Parte din rețeaua GRAL MEDICAL

Menu
Despre noi Echipa medicala Articole medicale Ghidul pacientului Contact FAQ
Centre de excelență
Sectia de oncologie medicală Secția de radioterapie Chirurgie oncologica Medicină nucleară Radioterapie cu iod Second opinion
Rețeaua OncoFort
Spitalul OncoFort București Spitalul OncoFort Pitesti Clinica OncoFort Râmnicu Vâlcea Clinica OncoFort Ploiești Clinica OncoFort Pitești Clinica OncoFort Focșani Clinica OncoFort Bacău Clinica OncoFort Craiova
Aboneaza-te la newsletter
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Plan de management Plan minimizare deșeuri medicale ANPC ANPC – SAL Termeni și condiții Protectia datelor Politica cookie

© 2023 Oncofort. Toate drepturile rezervate.