Articole

Articole

Histerectomia radicala laparoscopica pentru cancerul de col uterin

Histerectomia laparoscopica este tehnica ideala in stadiile incipiente ale cancerului de col uterin, fiind asociata cu reducerea perioadei de spitalizare, a infectiilor de perete abdominal si pierderilor de sange, precum si o recuperare mai rapida comparativ cu histerectomia deschisa. Insa pentru stadiile avansate unde iradierea preoperatorie este obligatorie, laparoscopia nu este o optiune. 

Procedura consta in cateva mici incizii, cu introducerea unor trocare (tuburi) prin care sunt manevrate instrumentele de lucru si camera video. Aceasta metoda ofera avantajul unei recuperari postoperatorii rapide (2-3 zile de spitalizare urmate de o perioada recuperatorie de 2-3 saptamani, comparativ cu 3-5 zile spitalizare si 4-6 saptamani de recuperare necesare in histerectomia deschisa). Aceasta operatie se realizeaza sub anestezie generala. 

Dupa adormirea pacientei, in interiorul abdomenului va fi insuflat gaz (dioxid de carbon), permitand ca spatiul dintre organele intraabdominale sa fie destins pentru ca acestea sa poata fi vizualizate cat mai bine. Instrumentul optic va fi introdus prin ombilic, iar celelalte instrumente prin 2-3 incizii (1cm) in etajul abdominal inferior. 

Dupa separarea uterului de elementele de sustinere (ligamente), acesta va fi exteriorizat prin fragmentarea cu un instrument special (morcelator). Transa vaginala este suturata laparoscopic sau pe cale vaginala. Inainte de extragerea instrumentelor cavitatea abdominala este bine verificata pentru sângerare si se lasa un tub de dren intraabdominal pentru a detecta precoce eventuale complicatii. Gazul este apoi exsuflat iar inciziile suturate.

Dr. Oliviera AnabelaMedic Specialist Chirurgie Generala in cadrul Spitalului OncoFort, ne spune ca inainte de a se decide operatia si tipul de abord (laparoscopic / deschis), pacienta va fi evaluata minutios pentru stabilirea diagnosticului corect si complet, respectiv in legatura cu operatii anterioare, alte probleme de sanatate, istoric de tromboflebita sau tulburari de coagulare, medicatii prezente, alergii la medicamente, probleme anterioare la anestezie.

Inainte de internarea in Spitalul OncoFort, pacientii beneficiaza de o consultatie la medicul chirurg pentru a putea fi analizat dosarul medical. Detalii si programari pot fi obtinute direct la 021-323.00.00 sau la numarul scurt din retelele mobile *GRAL (*4725).
 
Publicat în 2017-07-14 de  Dr. Oliveira Anabela 1298

Înapoi