logo oncofort
logo tel

Call Center

021 323 00 00
Descopera, trateaza, traieste
Despre noi Echipa medicala Retea spitale OncoFort Articole medicale FAQ Contact
Ghid Oncologic
icon
icon icon
Parte din rețeaua GRAL MEDICAL
INVESTIGATII DIAGNOSTIC TRATAMENT POST-TRATAMENT STUDII CLINICE
Preturi
Analize Laborator Imagistica Consultatii si Investigatii
icon
Programari online
Despre noi Echipa Medicala Blog Ghidul Pacientului
INVESTIGATII DIAGNOSTIC TRATAMENT POST-TRATAMENT STUDII CLINICE
Preturi
Analize Laborator Imagistica Consultatii si Investigatii
Despre noi Echipa medicala Retea spitale OncoFort Articole medicale FAQ Contact
Ghid Oncologic Programari online
icon search

Ghid psihologic al apartinatorului

Sa fii alaturi de cineva drag in lupta cu cancerul este o misiune dificila, ce pune la incercare rezistenta psihologica a oricui. Persoana care ingrijeste un bolnav cu cancer se vede in situatia de a face fata unui nou rol, un rol pentru care nu are experienta si nu se simte pregatita, un rol care implica dedicare de timp si dedicare emotionala deopotriva.
Articole/Ghidul psihologic al apartinatorului 6

Doresc sa aflu mai multe detalii

Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
Apasand butonul “Trimite” confirmi ca esti de acord cu Politica de Confidentialitate GRAL Medical si Termeni si conditii
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sa fii alaturi de cineva drag in lupta cu cancerul este o misiune dificila, ce pune la incercare rezistenta psihologica a oricui. Persoana care ingrijeste un bolnav cu cancer se vede in situatia de a face fata unui nou rol, un rol pentru care nu are experienta si nu se simte pregatita, un rol care implica dedicare de timp si dedicare emotionala deopotriva.

Noi sarcini apar si ocupa viata de zi cu zi:  persoana care ofera ingrijire este alaturi de pacient in timpul consultatiilor, procedurilor medicale si tratamentelor, este liantul intre pacient si lume, tinand legatura cu medicii si membrii familiei extinse si mediind luarea unor hotarari dificile, se confrunta zi de zi cu starile emotionale ale pacientului, incercand sa ofere incurajare, intelegere si speranta. 

De multe ori toate resursele de timp si energie sunt dedicate pentru a face fata tuturor solicitarilor familiale, profesionale si de ingrijire, iar timpul personal si resursele necesare pentru a raspunde adecvat propriilor nevoi, uneori chiar cele de baza, se reduc semnificativ. Nu sunt putine cazurile cand apartinatorii se confrunta si ei cu probleme de sanatate datorita epuizarii.
 

Ce poti sa faci daca esti in aceasta situatie?

Ce poti sa faci daca cineva drag are acest diagnostic?

Dr. Silvia Cojanu, Specialist Psihologie, ne ofera cateva sfaturi:

  • Nu te simti vinovat pentru cum te simti, accepta emotiile ca atare! Probabil ai fost incercat de o multitudine de emotii: tristete, ingrijorare, teama, furie, neliniste, vinovatie, speranta si disperare, singuratate. Nu exista o maniera corecta sau gresita de a reactiona si de a simti, toate aceste emotii sunt normale. Este o perioada dificila si uneori emotiile reprezinta mesageri importanti care ne aduc in atentie propriile limite, propria oboseala, propriile dorinte si ne mobilizeaza spre actiuni de rezolvare.
  • Incearca sa cultivi un dialog autentic cu persoana careia ii oferi ingijire, astfel incat sa o poti ajuta asa cum are ea nevoie! Diferentele de asteptari privind boala si ceea ce inseamna comportament dezirabil in boala, atat al pacientului, cat si al membrilor familiei pot duce la conflicte si nemultumire de ambele parti. Este important sa accepti faptul ca persoana pe care o ai alaturi se raporteaza la boala intr-o maniera proprie, care poate nu este usor de inteles si acceptat de catre tine. Comunicarea deschisa si sincera va poate ajuta sa abordati aceasta incercare ca o echipa, respectandu-va unul altuia propriile valori, propria maniera de exprimare emotionala, propriile nevoi si propriile vulnerabilitati. Uneori, doar a fi alaturi cu toata atentia si a asculta cuvintele celuilalt, fara a incerca sa ii propui solutii, este tot ceea ce este necesar.
  • Poarta-ti de grija! Pentru a putea fi de folos oricui altcuiva este important sa iti mentii sanatatea si, nu de putine ori, lupta cu cancerul este o lupta de durata si de rezistenta.  A avea grija de tine inseamna sa incerci sa te odihnesti suficient, sa mananci intr-o maniera sanatoasa, sa dai atentie semnalelor corpului si sa iti pui pe lista de prioritati si propriile nevoi medicale - consultatii, tratamente, dar si sa gasesti mici momente de relaxare si detensionare pe parcursul zilei. Propuneti sa ai 15-30 de minute in fiecare zi in care sa faci ceea ce iti doresti sau ceea ce simti ca ai nevoie pentru tine – sa vorbesti cu cineva sau sa stai in liniste cu gandurile tale, sa faci o plimbare sau sa vezi un film, sa mergi la cumparaturi sau sa savurezi un desert. Aceste lucruri aparent insignifiante au un impact puternic pe termen lung asupra mentinerii unei stari psihice pozitive si a capacitatii de a face fata provocarilor cu care te confrunti. 
  • Cere ajutor! Chiar daca uneori persoana pe care o ai in grija este de parere ca va puteti descurca singuri si nu vrea sa “deranjeze” sau sa impartaseasca cu altii informatii despre starea ei de sanatate, doar tu iti cunosti limitele personale si poti simti cand acestea au fost depasite. Cei din jur pot si vor sa ajute, daca le dati oportunitatea si increderea voastra.
  • Participa la grupuri de suport pentru apartinatorii bolnavilor oncologici! In acel cadru poti sa discuti probleme punctuale sau sa impartasesti emotii cu oameni care parcurg acelasi drum cu tine si care iti pot intelege cel mai bine intrebarile si temerile, pe care, poate, le-au trait la randul lor. Poti invata din experientele celorlalti, din modul in care ei au abordat situatii similare si, nu in ultimul rand, te poti simti de folos contribuind cu propriile tale trairi si experiente si, astfel, ajutandu-i si pe altii sa gaseasca cel mai bun raspuns in momente dificile.   
  • Daca te simti coplesit de tristete, neliniste, anxietate, daca ai pierdut interesul sau placerea pentru lucruri care inainte iti ridicau moralul, daca emotiile negative au devenit in ultima vreme persistente si isi fac simtita prezenta in cea mai mare parte a timpului, este benefic sa ceri ajutor specializat.

Daca va simtiti coplesit de griji si de ganduri negative, nu ezitati sa va programati la Dr. Silvia Cojanu, Specialist Psihologie, sunand in Call Center la 021 323 0000

21-01-2020
Publicat de: Manea Raluca
facebook linkedin
Programeaza-te
Parte din rețeaua GRAL MEDICAL
logo oncofort 021 323 00 00

OncoFort a fost primul centru oncologic privat din Romania care a folosit radioterapia conformationala tridimensionala (3D-CRT) si IMRT (Intensity Modulated Radiation Therapy)

Contactează-ne Programează-te

Parte din rețeaua GRAL MEDICAL

Menu
Despre noi Echipa medicala Articole medicale Ghidul pacientului Contact FAQ
Centre de excelență
Sectia de oncologie medicală Secția de radioterapie Chirurgie oncologica Medicină nucleară Radioterapie cu iod Second opinion
Rețeaua OncoFort
Spitalul OncoFort București Spitalul OncoFort Pitesti Clinica OncoFort Râmnicu Vâlcea Clinica OncoFort Ploiești Clinica OncoFort Pitești Clinica OncoFort Focșani Clinica OncoFort Bacău Clinica OncoFort Craiova
Aboneaza-te la newsletter
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Plan de management Plan minimizare deșeuri medicale ANPC ANPC – SAL Termeni și condiții Protectia datelor Politica cookie

© 2023 Oncofort. Toate drepturile rezervate.