logo oncofort
logo tel

Call Center

021 323 00 00
Descopera, trateaza, traieste
Despre noi Echipa medicala Retea spitale OncoFort Articole medicale FAQ Contact
Ghid Oncologic
icon
icon icon
Parte din rețeaua GRAL MEDICAL
INVESTIGATII DIAGNOSTIC TRATAMENT POST-TRATAMENT STUDII CLINICE
Preturi
Analize Laborator Imagistica Consultatii si Investigatii
icon
Programari online
Despre noi Echipa Medicala Blog Ghidul Pacientului
INVESTIGATII DIAGNOSTIC TRATAMENT POST-TRATAMENT STUDII CLINICE
Preturi
Analize Laborator Imagistica Consultatii si Investigatii
Despre noi Echipa medicala Retea spitale OncoFort Articole medicale FAQ Contact
Ghid Oncologic Programari online
icon search

Gandirea pozitiva in lupta bolii

Cuvantul ,,cancer” trezeste reactii puternice in fiecare dintre noi. Am fost invatati sa il asociem cu ideea de durere si cu un final inevitabil. Provocarile pe care acest diagnostic le arunca in calea celor care il primesc si al familiilor lor, par uneori ca nu pot fi depasite.
Articole/156563848769482771ed

Doresc sa aflu mai multe detalii

Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
Apasand butonul “Trimite” confirmi ca esti de acord cu Politica de Confidentialitate GRAL Medical si Termeni si conditii
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Oamenii activi de altadata devin pacienti, supusi unor tratamente uneori dureroase sau cu efecte secundare greu de tolerat. Relatiile din familie capata conotatii noi. Dr. Silvia Cojanu, Specialist Psihologie, a constatat in timp ca imaginea de sine a pacientului se schimba odata cu schimbarile prin care trece corpul. Emotiile alterneaza intre tristete, teama, furie, vinovatie, speranta si optimism.
In lupta cu boala sunt cautate rapid solutiile care sa vindece corpul: cei mai buni medici, cele mai noi tratamente, schimbarea stilului de nutritie si adoptarea unui regim de viata cat mai sanatos. 

  • Si totusi, in aceasta ecuatie complexa, ce rol are psihicul?
  • Oare gandirea pozitiva ajuta corpul in lupta cu boala?
  • Poate optimismul sa duca la o prelungire a vietii pacientului oncologic?

Instinctiv suntem inclinati sa raspundem pozitiv la aceste intrebari. Persoana care a primit un diagnostic oncologic este adesea inconjurata cu multa iubire, de rude si prieteni care ii cer sa creada cu tarie ca “totul va fi bine”, care nu admit discutii despre temeri, despre vise furate sau intarziate, despre dezamagiri si durere. Astfel, ,,gandirea pozitiva” devine o noua sarcina, o povara in plus care il face pe pacientul oncologic sa se simta uneori neinteles, un “actor” in propria familie, incapabil sa poarte o discutie eliberatoare si autentica. La randul lor, persoanele apropiate isi ascund emotiile pentru a il proteja.

Cercetarile din domeniul psiho-oncologiei au incercat sa analizeze stiintific veridicitatea acestor credinte foarte raspandite, iar rezultatele au fost surprinzatoare. Nu s-a putut dovedi stiintific faptul că mentinerea unei stari emotionale pozitive poate influenta evolutia sau recidiva bolii. Emotiile noastre, chiar si cele considerate “negative”, isi au rolul lor, contribuie la supravietuirea noastra, mobilizandu-ne pentru lupta si pentru a face fata unor experiente dificile. Fluctuatiile emotionale sunt normale in confruntarea cu boala, dar si dincolo de ea. A fi pozitiv tot timpul pare a fi o misiune imposibila pentru oricine. Ceea ce s-a putut demonsta insa stiintific este faptul ca deprimarea, fatalismul, neajutorarea si lipsa de speranta isi pot pune amprenta in sens negativ asupra evolutiei bolii si, bineinteles, asupra calitatii vietii de zi cu zi. Astfel incat, si din aceasta perspectiva, dozajul face diferenta. Atunci cand emotiile negative pun stapanire pe viata si ii tulbura ritmul obisnuit, cand tristetea, nelinistea sau lipsa de speranta au devenit o prezenta a fiecarei zile, este momentul de a cere ajutor, inclusiv prin consiliere psihologica si psihoterapie.
 

Cum poate ajuta psihoterapia?

Psihoterapia ofera un cadru de siguranta si acceptare, unde emotiile pot fi exprimate si, fiind puse in cuvinte, pot capata noi sensuri si semnificatii, integrandu-se in complexa poveste de viata a fiecaruia.
Psihoterapia ofera un spatiu unde cuplurile sau familiile care se confrunta cu boala pot gasi un nou ritm al dialogului, mai autentic, reusind sa infrunte impreuna si nu separat, aceasta provocare.
Psihoterapia ofera tehnici validate prin studii clinice, care sunt de natura sa faciliteze activismul pacientului, sa reduca depresia si anxietatea si sa il conduca pe acesta spre o noua raportare la boala, pentru o mai buna calitate a vietii de zi cu zi si o mai usoara adaptare la schimbarile pe care aceasta realitate le impune.
Atunci cand evenimentele vietii pot parea coplesitoare, psihoterapia aduce in prim plan increderea ca problemele isi pot gasi mai usor solutiile prin constientizarea resurselor interioare si reconectarea cu valorile personale, valori care determina semnificatia bolii, dar care, in acelasi timp, dau sens si semnificatie luptei pentru viata. Astfel incat, psihoterapia isi propune sa ajute la regasirea persoanei aflata in spatele etichetei de pacient.
Dr. Silvia Cojanu, Specialist Psihologie, descrie psihoterapia ca fiind cea care te ajuta sa raspunzi cu “da” atunci cand te intrebi: “oare pot trece prin asta, oare pot face fata?” 
Pentru programari sunati la 021 323 0000
 

12-01-2020
Publicat de: Manea Raluca
facebook linkedin
Programeaza-te
Parte din rețeaua GRAL MEDICAL
logo oncofort 021 323 00 00

OncoFort a fost primul centru oncologic privat din Romania care a folosit radioterapia conformationala tridimensionala (3D-CRT) si IMRT (Intensity Modulated Radiation Therapy)

Contactează-ne Programează-te

Parte din rețeaua GRAL MEDICAL

Menu
Despre noi Echipa medicala Articole medicale Ghidul pacientului Contact FAQ
Centre de excelență
Sectia de oncologie medicală Secția de radioterapie Chirurgie oncologica Medicină nucleară Radioterapie cu iod Second opinion
Rețeaua OncoFort
Spitalul OncoFort București Spitalul OncoFort Pitesti Clinica OncoFort Râmnicu Vâlcea Clinica OncoFort Ploiești Clinica OncoFort Pitești Clinica OncoFort Focșani Clinica OncoFort Bacău Clinica OncoFort Craiova
Aboneaza-te la newsletter
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Plan de management Plan minimizare deșeuri medicale ANPC ANPC – SAL Termeni și condiții Protectia datelor Politica cookie

© 2023 Oncofort. Toate drepturile rezervate.