Articole

Articole

Elekta VERSA HD

Despre Radioterapie
Radioterapia reprezinta o etapa importanta in tratamentul combinat al cancerului, alaturi de chimioterapie, chirurgie si terapie hormonala. Numita si radioterapie externa (iradiere din exterior) are ca scop terapeutic:

 • tratamentul curativ - radioterapie in scopul vindecarii cancerului
 • tratamentul adjuvant - tratament radioterapic dupa interventia chirurgicala
 • tratamentul neoadjuvant - tratament radioterapic inainte de interventia chirurgicala
 • tratamentul paleativ - radioterapie folosita pentru imbunatatirea calitatii vietii atunci cand boala nu raspunde pozitiv la tratament

Pentru a obtine rezultate cat mai bune, tratamentul cu radioterapie trebuie sa fie tintit, de aceea aparatele moderne au un rol foarte important. Acceleratoarele de particule de ultima generatie au ca scop distrugerea tumorilor maligne si protejarea tesutului sanatos, acesta este si motivul pentru care perceptia pacientilor legate de iradiere s-a schimbat, iar durata diminuata a tratamentului, de numai 5 minute, ii ofera pacientului posibilitatea de a-si continua activitatea cotidiana fara nicio problema.

Daca pana-n anul 2010, radioterapia utilizata era 1D si 2D (in occident nu se mai recomanda) OncoFort a fost deschizator de drumuri in oncologia moderna privata si a adus in Romania tratamentul cu radioterapia tintita, prin conturarea volumului tumoral (3D-CRT, IMRT-IGRT, VMAT si SBRT).

Versa HD cel mai avansat accelerator din Romania
Sectia 2 de Radioterapie, din cadrul Spitalului OncoFort, a fost dotata cu acceleratorul de particule Versa HD, un sistem echipat cu o tehnologie sofisticata ce permite doze de intensitate ridicata, intr-un timp record, si cu o precizie mai mare.

Cele mai importante avantaje ale noului aparat de Radioterapie sunt:

 • permite un calcul mai precis a histogramei de risc, o doza mai ridicata a radiatiei (de trei mai mare fata de generatiile anterioare) si distribuirea mai eficient in tumora.
 • dotat cu un revolutionar collimator multilamelar, utilizeaza peste 160 de lamele (dublu fata de anterioarele modele) permitand iradierea unui volum tumoral mult mai mare si sunt de 2 ori mai rapide decat la alte sismele MLC.
 • datorita cobinatiei dintre viteza lamelelor Agility™ si a dozei ridicate de radioterapie, ofera clinicienilor terapii avansate (VMAT, SRT, SRS) la noi standarde.
 • are capaciatea de a furniza imaginii in timpul administrarii tratamentului ducand astfel la reducerea intervalului de timp al tratamentului.
 • ofera echipament 4D de ultima generatie pentru vizualizarea tesutului moale, pentru supravegherea miscarii respiratorii si tintirea precisa a tumorii pulmonare, o sarcina dificila inainte de introducerea acestei tehnologii avansate.
 • face planificarea mai usoara, iar Monaco® redefineste precizia si conformitatea tratamentului, permitand administrarea terapiilor cele mai avansate 3D CRT, IMRT, VMAT si SBRT.
 • combinand zgomotul mecanic redus cu efecte de iluminare ambiant, Versa HD a fost conceput pentru confortul pacientului.
 • Elekta Remote Services monitorizeaza in mod proactiv, in timp real, functiile cheie ale sistemului si ofera notificari ale potentialelor probleme.
 • timpul de tratament s-a micsorat la doar 5 minute datorita tehnicii moderne VMAT (volumetric modulated arc therapy) ce permite tratament continuu prin modularea intensitatii odata cu cresterea vitezei de rotatie a aparatului.
 • pot fi tratate tumori profund plasate in zonele organelor de risc, iar toxicitatea acuta si tardiva este mult mai redusa.
 • asigurarea calitatii (QA) si ghidajul combinat, cel osos cu situatii fiziologice noi (Combin CT) garanteaza acuratetea tratamentului.

Noi standarde in eficienta tratamentului
Aparatul Versa HD ofera medicilor specialisti, in tratarea cancerului, flexibilitatea de a se angaja in terapii conventionale pentru a trata un spectru larg de tumori pe toate zonele corpului. Datorita imaginilor 4D corelate anatomic, trateaza cancerul mamar si pulmonar cu riscuri cardiace mai mici, urmareste cancerul de prostata fara implantare de seminte, ofera planuri complexe pentru cap si gat, cu 42% mai rapide datorita vitezei lamelelor Agility™ combinata cu administrarea VMAT. Versa HD permite tratamente avansate cu stereotaxie (SBRT-Stereotactic Body Radiation Therapy), stereotaxie craniala (SRT - stereotactic radiation therapy) si radiochirurgie (SRS - Stereotactic Radiosurgery).
 
Aveți întrebări sau vreți să faceți o programare?

Completați formularul de mai jos și vă vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Publicat în 2018-01-22 de  Sectia de Radioterapie 5730

Înapoi