Articole

Articole

Eficienta tratamentului oncologic in cancerul de colon metastatic

Un pacient in varsta de 84 de ani se prezinta la consult oncologic in Spitalul OncoFort, dupa ce a efectuat mai multe investigatii ce au detectat formatiuni tumorale. Dupa efectuarea colonoscopiei, care a aratat prezenta unei formatiuni tumorale la nivelul colonului, a fost trimis catre acest consult oncologic in luna aprilie 2018. In paralel, efectuase si un RMN la nivelul abdomenului, care a evidentiat si prezenta de formatiuni tumorale la nivel hepatic, descrise ca fiind determinari secundare. Ulterior s-au prelevat biopsii din formatiuni, pentru analize amanuntite. 

Intre timp, a devenit disponibil rezultatul biopsiei: adenocarcinom. Pentru stabilirea cu certitudine a tipului tumoral, s-a recomandat completarea investigatiilor cu analize de imunohistochimie. Diagnosticul final in urma tuturor investigatiilor, a fost: adenocarcinom colonic moderat diferentiat
Conform protocoalelor de tratament in vigoare, s-a initiat tratament chimioterapeutic pentru boala metastatica, administrat la fiecare 3 saptamani. 

Dupa 3 luni de tratament, pacientul a efectuat reevaluare imagistica prin intermediul investigatiei RMN la nivelul celor doua regiuni, abdomen si pelvis, pentru a se analiza efectele tratamentului. Rezultatul investigatiei a fost unul imbucurator. Formatiunea tumorala de la nivelul colonului a disparut iar determinarile secundare de la nivelul hepatic erau descrise ca avand doar aspect chistic. 

Rezultatul final a fost stabilit de catre examinarea PET-CT: “examen fara leziuni metabolic active cu substrat oncologic decelabile PET-CT”.
Raspunsul la tratament a fost complet, cu disparitia tumorii de la nivelul colonului si a metastazelor hepatice. In concluzie, tratamentul a fost un succes, pacientul si-a reluat activitatile zilnice obisnuite.

In prezent, pacientul este reevaluat imagistic periodic, cu scopul de a detecta precoce o eventuala reluare a activitatii bolii. Investigatiile efectuate initial, colonoscopia si RMN-ul abdominal, au fost primii pasi spre tratarea pacientului. Boala a fost depistata la timp si astfel a putut fi tratata cu succes. 
Preventia este cel mai important pas in depistarea precoce a bolii. Multe boli pot fi vindecate daca sunt tratate la timp!
Puteti veni GRATUIT la consult oncologic cu bilet de trimitere eliberat de medicii de familie aflati in contract cu casele de asigurari de sanatate din toate judetele tarii.
Pentru programari sunati in Call Center 021 323 0000
 
Publicat în 2019-11-29 de  Dr. Daniela Dascalu 482

Înapoi