Articole

Articole

Depisteaza boala la timp! Testeaza mutatiile ereditare pentru cancerul de san si cel ovarian

In laboratoarele Gral Medical se poate efectua testul pentru detectia mutatiilor in genele BRCA1 si BRCA2. Analiza se recomanda persoanelor care stiu ca au avut rude bolnave de cancer mamar sau ovarian (mama, sora, bunica), care isi pot salva viata, facand un simplu test genetic

Cele mai multe forme de cancer ereditar, de san sau ovar, se datoreaza unor mutatii ale genelor BRCA1 si BRCA2. In mod normal, acestea au numeroase functii, printre care corecteaza erorile ADN si sunt implicate in prevenirea cresterii sau dezvoltarii tumorilor canceroase. Specialistii au descoperit o legatura intre mutatiile acestor gene si cancerul de san si cancerul ovarian. Genele BRCA1 si BRCA2 mutante pot fi mostenite chiar si de la rudele de gradul al doilea. 

In afara de BRCA1 si BRCA2 mai exista si genele CHEK2 si PALB2, a caror mutatii ar putea mari sansele ca o persoana sa dezvolte cancer de san. Mutatiile genei CHEK2 au fost asociate cu cresterea riscului de cancer de san bilateral si cresterea riscului de cancer de san la barbati.

In laboratoarele Gral Medical testul analizeaza prin secventiere de noua generatie, toate cele 4 gene, la pretul de 2100 RON. Testul se poate efectua incepand cu data de 8 iulie 2019.

Mai multe detalii se pot obtine direct la call center: 021 323 00 00 sau la numarul scurt din retelele mobile *GRAL (*4725).
Publicat în 2019-03-19 de  Sectia de Chimioterapie 1986

Înapoi