Articole

Articole

Creste riscul de cancer odata cu varsta?

Cauzele aparitiei cancerului

Odata cu inaintarea in varsta, schimbarile in tesuturi si organe fac micromediul celulelor mai favorabil dezvoltarii cancerului. 
Cancerul se dezvolta la persoanele in varsta si din cauza expunerii prelungite la agenti cancerigeni precum lumina solara, radiatiile, substantele chimice de mediu si substantele din alimentele pe care le consumam. In decursul vietii apar constant mutatii in ADN, care sustin adaptarea si evolutia speciei dar si unele care pot declansa cancerul. Cu cat traim mai mult, celulele noastre acumuleaza mai multe mutatii.

Alti factori legati de varsta, care pot juca un rol in incidenta crescuta a cancerului, pe masura ce imbatranim, includ efectele pe termen lung ale inflamatiei cronice, modificarile ADN care favorizeaza cancerul cauzate de radicalii liberi de oxigen, mecanismele de reparare a daunelor ADN mai putin eficiente si slabirea sistemul imunitar, care este mai putin eficient in detectarea si atacarea celulelor canceroase.

Cine este mai predispus la cancer?

Varsta este cel mai mare factor de risc pentru cancer. Riscul creste semnificativ dupa varsta de 50 de ani, iar jumatate din toate cazurile de cancer apar la varsta de 66 de ani si peste. 
Potrivit practicii curente, un sfert din noile diagnostice de cancer sunt la persoanele cu varsta cuprinsa intre 65 si 74 de ani. 
Vârsta medie a diagnosticului variaza in diferite tipuri de cancer - 61 ani pentru cancerul de san, 66 ani pentru cel de prostata, 68 ani pentru  cancerul colorectal si 70 ani pentru cancerul pulmonar. 

Ce putem face pentru a preveni aparitia cancerului?

Dr. Zgura Anca, Medic Specialist Oncologie Medicala la Spitalul OncoFort: ,,Indiferent de varsta, este important sa aveti un stil de viata cat mai sanatos, pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer. Masurile precum oprirea fumatului, mentinerea unei greutati optime, o alimentatie sanatoasa, protectia solara, consumul redus de alcool si mentinerea activitatii fizice, pot contribui la reducerea riscului de cancer.” 

Un aspect foarte important este preventia. Mersul frecvent la medic iti poate salva viata! La Spitalului OncoFort beneficiati gratuit de consult oncologic cu bilet de trimitere. Pentru detalii si programari sunati la 021 323 0000!
 
Publicat în 2019-11-15 de  Dr. Anca Zgura 695

Înapoi