Articole

Articole

Chimioterapie: alimente interzise si alte informații nutriționale

De asemenea, este esențial ca alegerile alimentare să fie atrăgătoare, chiar dacă acestea presupun un conținut mai ridicat de calorii sau grăsimi. În cadrul terapiei pentru cancer, se recomandă promovarea activității fizice regulate și moderate, având în vedere că aceasta poate avea efecte benefice precum îmbunătățirea apetitului, stimularea digestiei, prevenirea constipației, menținerea nivelului de energie și a masei musculare, precum și inducerea relaxării și reducerea stresului. Consultarea unui specialist medical calificat în nutriție este recomandată pentru a evalua aspectele legate de alimentație și activitatea fizică, și pentru a dezvolta un plan personalizat pentru abordarea provocărilor specifice.

În timpul tratamentului împotriva cancerului, este esențial să acordăm atenție deosebită alegerilor alimentare, evitând alimentele interzise in timpul chimioterapiei. Aceste alimente, precum carnea crudă sau insuficient gătită, fructele de mare crude, ouăle nepasteurizate și laptele nepasteurizat, pot reprezenta un risc semnificativ pentru sănătate întrucât sistemul imunitar este mai scăzut și vulnerabil, din cauza efectelor determinate de citostatice. Prin evitarea acestor alimente, putem contribui la protejarea organismului și la asigurarea unei terapii chimioterapice cât mai eficiente.

 

Alimente interzise în timpul chimioterapiei

În timpul tratamentului chimioterapic, alegerea atentă a alimentelor este esențială pentru menținerea sănătății și prevenirea infecțiilor. Pentru a vă ajuta să faceți alegeri informate, vă prezentăm o listă cuprinzătoare de alimente de evitat pe parcursul acestei perioade critice.

1. Carne Crudă sau insuficient gătită

Carnea crudă sau insuficient gătită, cum ar fi carne de vită, porc sau pui, care după gătire este încă roz la interior, poate conține bacterii periculoase. Aceste bacterii pot provoca infecții gastrointestinale severe, mai ales când sistemul imunitar este slăbit de tratamentul chimioterapic.

2. Fructe de mare crude sau insuficient gătite

Stridiile, sushi-ul și alte tipuri de fructe de mare crude sau insuficient gătite pot conține agenți patogeni periculoși. Evitați aceste alimente pentru a preveni riscul de intoxicații alimentare sau infecții.

3. Ouăle crude

Ouăle crude sau alimentele preparate cu ou crud, cum ar fi aluatul de prăjituri nepreparat termic, maioneza, tiramisu, etc, prezintă un risc de contaminare bacteriană. Asigurați-vă că toate alimentele cu ouă sunt complet gătite pentru a evita riscul de infecții.

4. Lapte și produse lactate Nepasteurizate

Laptele nepasteurizat și produsele lactate preparate din el pot conține bacterii periculoase, cum ar fi E. coli sau salmonella. Optați întotdeauna pentru produse lactate pasteurizate pentru siguranța dumneavoastră.

5. Brânzeturi moi din lapte nepasteurizat

Brânzeturile moi, precum Brie, Camembert, feta și altele, realizate din lapte nepasteurizat, pot conține bacterii nocive. Alegeți variante pasteurizate pentru a evita riscul de intoxicații.

6. Salate preparate cu alimente de origine animală

Salatele cu ingrediente perisabile precum ouă, carne de pui, carne de porc sau fructe de mare pot fi contaminate cu bacterii dacă sunt preparate în avans. Aceste bacterii pot cauza probleme de sănătate în timpul chimioterapiei.

7. Miere crudă și produse asociate

Mierea crudă poate conține toxina botulinică, care poate provoca afecțiuni grave. Evitați consumul de miere crudă sau produse care o conțin pentru a vă proteja sănătatea.

8. Alcool

Consumul de alcool poate avea efecte negative asupra stării dumneavoastră de sănătate în timpul tratamentului chimioterapic. Este recomandat să evitați complet consumul de alcool în această perioadă.

9. Alimente cu potențial alergen

Dacă sunteți alergic la anumite alimente, cum ar fi nucile, alunele, ouăle sau glutenul, evitați-le complet pentru a preveni reacțiile alergice neplăcute sau severe.

10. Alimente Perisabile lăsate la Temperatură Ambiantă

Alimentele perisabile, precum produsele lactate sau carnea, nu ar trebui să fie lăsate la temperatură ambiantă pentru perioade prelungite. Asigurați-vă că toate alimentele sunt refrigerate corespunzător pentru a prevenidezvoltarea de bacterii.

Respectarea acestor recomandări privind alimentația vă poate ajuta să vă protejați sănătatea în timpul tratamentului chimioterapic. Consultați întotdeauna medicul sau echipa medicală pentru a vă asigura că alegerea alimentelor este în concordanță cu starea dumneavoastră de sănătate și tratamentul în curs.

Utilizarea citostaticelor în timpul tratamentului chimioterapic poate avea un impact semnificativ asupra alegerilor alimentare și, implicit, a calității vieții după chimioterapie. Alimentația adecvată joacă un rol crucial în menținerea stării de sănătate în timpul tratamentului, contribuind la reducerea efectelor secundare și la îmbunătățirea rezistenței organismului. După încheierea tratamentului chimioterapic, adoptarea unei diete echilibrate poate aduce beneficii considerabile pentru refacerea organismului și îmbunătățirea calității vieții. Astfel, alegerile alimentare informate și un stil de viață sănătos pot contribui la o recuperare mai rapidă și la menținerea unei stări de bine durabile.
Aveți întrebări sau vreți să faceți o programare?

Completați formularul de mai jos și vă vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Publicat în 2023-08-31 de  Oncologie Medicala 9566

Înapoi