Articole

Articole

Cele mai importante interventii chirurgicale efectuate in Spitalul OncoFort, NOIEMBRIE 2014

Raport Medical Spitalul OncoFort – noiembrie 2014

In luna noiembrie 2014 echipa medicala formata din Prof. Dr. Cristian Popescu, Dr. Claudiu Anghel, Dr. Vladimir Rosca, Dr. Dragos Romanescu,  Prof. Dr. Irinel Popescu, Dr. Bogdan Popescu, Dr. Cristian Nitescu si Dr. Codrut Stanescu a efectuat in cadrul Spitalului OncoFort, interventii chirurgicale pentru: cancer de col uterin, rectal, colon, mamar, pancreas, pulmonar, uretral, ovarian, prostata, endometru, piele si cancer sigmoidian.

Cresterea incidentei a doua sau mai multe tipuri histologice de cancer la acelasi pacient reprezinta o realitate si justifica investigarea amanuntita a profilului oncologic.

De aici, necesitatea de a crea un registru oncologic unic si un centru de excelenta in oncologie care sa integreze toate ramurile medicale implicate. Spitalul OncoFort este singurul centru medical privat de excelenta in oncologie , care indeplineste cerintele actuale. Aici s-a instituit ca rutina consultul multidisciplinar, in cadrul TUMOR BOARD, cu rol in stabilirea exacta a secventelor tratamentului multimodal si a urmaririi oncologice.

In cadrul screeningului oncologic, o pondere semnificativa o detin investigatiile imagistice. Prezenta unor imagini nodulare la examenele radio-imagistice toracice ridica suspiciunea unui cancer, fie primar (cu origine la nivelul plamanului si arborelui traheo-bronsic, care uneori poate fi sincron/metacron cu un alt cancer), fie secundar (o metastaza a unui cancer anterior diagnosticat/nediagnosticat).

TUMORA PULMONARA LOB SUPERIOR DREPT. STATUS POSTNEOPLASM DE COLON OPERAT SI CHIMIOTRATAT. ADK ACINAR PROSTATIC. REZECTIE ATIPICA SEGMENT POSTERIOR LOB SUPERIOR DREPT, pacient 76 ani, medic curant – Dr. Codrut Stanescu 

Prezentam cazul unui pacient de 76 de ani, internat in Spitalul OncoFort, operat pentru ADK stenozant de colon sigmoid in aprilie 2013, pentru care s-a practicat rectocolectomie stanga intermediara radicala, cu colostoma terminala, chimiotratat, repus in tranzit in ianuarie 2014 (CRA T-T mecanica cu ileostoma de protectie), recent diagnosticat bioptic (octombrie 2014) cu ADK acinar prostatic, dupa decelarea in urma unui control imagistic a unei formatiuni nodulare pulmonare, la nivelul segmentului posterior al lobului superior drept. Consultul multidisciplinar recomanda biopsierea tumorii pulmonare in vederea stabilirii originii histologice (plaman, colon sau prostata).

La internare, simptomatologia este frusta (dispnee la eforturi medii, tuse seaca, astenie fizica), analizele de laborator evidentiind doar leucocitoza (13861/mmc) si trombocitopenie (143200/mmc); probele ventilatorii functionale sunt in parametri normali, care permit realizarea in conditii optime a unei rezectii pulmonare (FEV1 = 2,47 L (105%), FVC = 3,48 L (112%)); EKG este in limite normale. Evaluarea preoperatorie anestezica si chirurgicala, dupa completarea investigatiilor, decid oportunitatea interventiei chirurgicale.

Sub AG cu IOT selectiva stanga, se practica toracotomie laterala dreapta. La patrunderea in cavitatea pleurala, se identifica la nivelul segmentului posterior al LSD pulmonar, o formatiune nodulara de cca 1,5 cm in diametru, care tractioneaza parenchimul adiacent. Se practica rezectie atipica segment posterior lob superior drept. Pneumorafie cu monofilament resorbabil, controlul aerostazei si al hemostazei, drenaj dublu, parietorafie in straturi anatomice.

Evolutia a fost favorabila postoperator, sub tratament antibiotic, antialgic, anticoagulant, antiinflamator, antisecretor gastric, antiemetic, cu plaga postoperatorie in curs de vindecare lenta, cu suprimarea drenajelor in zilele 4 si 5 p.o., in absenta pierderilor lichidiene si aeriene, cu reexpansiune completa pulmonara documentata clinic si radiologic.

Examenul histopatologic pledeaza pentru determinare secundara a cancerului de sigmoid. Se prezinta la control la 30 de zile, conform programarii, cu plaga cicatrizata, fara modificari pleuro-pulmonare documentate clinic si radio-imagistic, cu o valoare ridicata a PSA (>7 mg/dl), urmand sa fie evaluat de catre medicul urolog.

In cazul prezentei unei formatiuni tumorale pulmonare, documentate radiologic si/sau imagistic, se recomanda efectuarea unei biopsii de la acel nivel, pentru stabilirea tipului histologic de tesut si a eventualului algoritm terapeutic postinterventional. In acest caz, biopsia pulmonara a avut rolul de a stabili originea tumorii pulmonare (colon, plaman sau prostata).

Detalii si programari pot fi obtinute direct la 021-323.00.00 sau la numarul scurt din retelele mobile *GRAL (*4725)
 
Publicat în 2015-01-29 de  Sectia de Chirurgie 624

Înapoi