Articole

Articole

Cele mai importante interventii chirurgicale efectuate in Spitalul OncoFort, MARTIE 2014

Raport Medical Spitalul OncoFort – martie 2014
In luna martie, echipa de medici chirurgi a Spitalului OncoFort (Prof. Dr. Irinel Popescu, Prof. Dr. Cristian Popescu, Dr. Claudiu Anghel, Dr. Vladislav Brasoveanu, Dr. Dragos Romanescu) a reusit sa efectueze o serie de operatii in cadrul chirurgiei oncologice pentru: cancer ovarian, cancer peritonial, cancer de esofag, cancer colon, cancer la san, cancer de rect, cancer de laringe etc...

Diagnostic-Operatie/ Descriere interventie
CANCER DE LARINGE (Neoplasm faringolaringian iradiat chimiotratat/Laringectomie totala cu faringectomie partiala).
Pacient in varsta de 62 ani, diagnosticat cu neoplasm laringian (hemilaringe drept si sinus piriform) pentru care a efectuat radioterapie si chimioterapie. Se intervine chirurgical sub AGIOT si se practica laringectomie totala cu faringectomie partiala. Evolutie postoperatorie fara complicatii, pacientul ramane in supraveghere oncologica.

CANCER DE RECT (Neoplasm rectal inferior/Amputatie de rect pe cale abdominoperineala).
Pacienta in varsta de 56 ani, se investigheaza pentru rectoragii si este diagnosticata colonoscopic cu o formatiune tumorala la 4 cm de OA (la biopsie rezultat ex. histopatologic adenocarcinom G2) Ex. RMN abdominopelvin nu descrie invazie de vecinatate a tumorii, ci doar hemangioame cavernoase hepatice situate in segmentele II, IV si VI, cu diametre maxime de 2 cm. Pacienta efectueaza radioterapie si chimioterapie. Dupa efectuarea tratamentului neoadjuvant, se intervine chirurgical si se practica amputatie de rect pe cale abdomino-perineala. Evolutie postoperatorie favorabila, pacienta va ramane in supraveghere oncologica.

CANCER LA SAN (Carcinom ductal invaziv mamar drept chimiotratat preoperator, tumora mamara stanga (ex. extemporaneu: mastoza fibrochistica)/Mastectomie radicala dreapta Madden, sectorectomie mamara stanga).
Pacienta in varsta de 46 ani este recent diagnosticata cu gusa polinodulara cu nodul istmic plonjat mediastinal si cu o tumora mamara dreapata (cu rezultat ex. hp de carcinom ductal invaziv G3) T2N1Mx. Se initiaza chimioterapie neoadjuvanta cu raspuns bun. Sonoelastografia mamara deceleaza modificari de mastoza fibrochistica la nivelul sanului ontrolateral. Consultul endocrinologic recomanda tiroidectomie totala pentru gusa polinodulara plonjata dupa efectuarea interventiei chirurgicle la nivelul sanului. Se intervine chirurgical si se practica Mastectomie radicala tip Madden (pentru carcinom ductal invaziv) cu sectorectomie mamara controlaterala (rezultat ex. extemporaneu intraoperator: mastoza fibrochistica). Evolutia postoperatorie este favorabila, pacienta ramane in supraveghere oncologica.

CANCER COLON (Neoplasm de colon operat (Hartmann). Repunere in tranzit prin colorectoanastomoza mecanica si ileostoma de protectie /Inchidere de ileostoma prin enterectomie segmentara cu EEA L-L).
Pacient in varsta de 75 ani, este diagnosticat cu neoplasm de colon pentru care s-a practicat operatie Hartmann (rezectie rectosigmoidiana cu colostomie). Ulterior, se practica repunere in tranzit cu ileostomie de protectie. Actual, se intervine chirurgical si se practica inchidere de ileostoma prin enterectomie minima segmentara cu entero-entero anastomoza latero-laterala. Evolutie postoperatorie favorabila, cu reluarea tranzitului intestinal. Pacientul ramane in supraveghere oncologica.

CANCER OVARIAN (Ocluzie intestinala joasa prin nodului de carcinomatoza si bride dupa neoplasm de ovar operat/Second look dupa neoplasm ovarian operat.
Pacienta in varsta de 50 ani, a fost operata pentru neoplasm ovarian (histerectomie totala cu anexectomie bilaterala) si reoperata in urma cu cateva luni cand s-a practicat totalizarea omentectomiei si excizia unor nodului de carcinomatoza. Ulterior, pacienta a efectuat polichimioterapie. Actual, pacienta se interneaza cu tabloul clinic al unei ocluzii intestinale. Se intervine chirurgical si se practica ileohemicolectomie dreapta largita cu ileostomie terminala. Postoperator, evolutia este favorabila, cu reluarea tranzitului intestinal si a tolerantei digestive, pacienta continua tratamentul oncologic in cadrul Spitalului OncoFort.

CANCER DE ESOFAG (Neoplasm de esofag mediu stenozant, metastaze pulmonare, disfgie cvasicompleta/Gastrostoma de alimentatie).
Pacient in varsta de 62 ani, cu tare cardiovasculare (HTA, BCI, anevrism de aorta toracica si de artera iliaca stanga) cunoscut cu polineuropatie senzitiva periferica, este investigat pentru disfagie cvasicompleta, scadere ponderala pana la casexie, este diagnosticat endoscopic cu formatiune tumorala de esofag toracic, incepand de la 27 cm de AD pana spre esofagul anterior. Ex CT toracoabdominal descrie ingrosare concentrica a esofagului toracic, adenopatii mediastinale, nodul pulmonar scizzural drept, hepatomegalie, parenchim pancreatic cu multiple leziuni chistice. Consultul oncologic recomanda gastrostomia de alimentatie in vederea tratamentului radio-chimioterapic. Se intervine chirurgical si se practica gastostoma de alimentatie tip Stamm. Evolutia postoperatorie este favorabila, pacientul incepe radiochimioterapia in cadrul Spitalului OncoFort.

CANCER PERETE ABDOMINAL (Tumora necrozata de perete abdominal/Ablatia formatiunii tumorale cu refacerea peretelui abdominal).
Pacienta, in varsta de 65 ani, cunoscuta cu neoplasm de colon, operat in urma cu aprox. 1 an, ulterior diagnosticata cu metastaza hepatica si operata in urma cu cateva luni. Actual, se prezinta cu o formatiune tumorala parietala abdominala cu diametru de aprox. 8 cm si deasemenea cu determinari secundare pulmonare. Se intervine chirurgical si se practica ablatia formatiunii tumorale, cu refacerea peretelui abdominal procedeu monoplan cu plasa de intarire. Postoperator, evolutia este favorabila, pacienta continua tratamentul oncologic in cadrul Spitalului OncoFort.

POLIPI COLONICI MULTIPLI (Colectomie subtotala cu ileo-sigmoido anastomoza L-T).
Pacient in varsta de 63 ani, cunoscut cu diabet zaharat tip II, in tratament cu ADO, dislipidemie si aritmie extraventriculara asimptomatica, se investigheaza pentru rectoragii, fatigabilitate si inapetenta si este diagnosticat colonoscopic cu polipi multipli colonici, cu dimensiuni intre 5 mm si 3 cm, ce incep de la nivelul rectului mediu (doi cu caractere de malignitate, la nivelul sigmoidului proximal si la nivelul unghiului hepatic al colonului). Se intervine chirurgical si se practica colectomie subtotala cu ileo-sigmoido anastomoza latero-terminala. Evolutia postoperatorie este favorabila, pacientul va reveni la control si in functie de rezultatul examenelor histopatologice se stabileste conduita terapeutica specifica.

CANCER PERITONIAL (Mezoteliom peritoneal recidivat, invaziv in muschiul drept abdominal/Ablatia formatiunii tumorale in bloc cu zona parietala invadata, cu refacerea peretelui abdominal cu plasa dubla de substitutie, chimioterapie intraperitoneala.) Pacienta in varsta de 60 ani, a fost operata in 2005 pentru mezoteliom peritoneal, cand s-a practicat rezectia acestuia cu montare de plasa de intarire, si reoperata in 2012 pentru recidiva. Ulterior, pacienta a efectuat radio-chimioterapie. Actual, pacienta prezinta la nivelul peretelui abdominalin regiunea subombilicala multiple formatiuni tumorale cu aspect imagistic de recidiva tumorala (mezoteliom). Se intervine chirurgical si se practica ablatia formatinuii tumorale in bloc cu zona parietala invadata cu refacerea peretelui abdominal cu plasa dubla de substitutie (una tip dualmesh montata properitoneal si alta proaponevrotic tip polipropilena) chimioterapie intraperitoneala. Postoperator, evolutia este favorabila, pacienta continua tratamentul oncologic in cadrul Spitalului OncoFort.

CANCER AMIGDALA (Insuficienta respiratorie de tip obstructiv superior, neoplasm amigdalian operat, iradiat chimiotratat. Metastaze pulmonare si mediastinale/Traheostomie).
Pacient in varsta de 35 ani, operat in 2011 pentru neoplasm amigdala palatina dreapta, ulterior cu radio-chimioterapie. Actual, pacientul se prezinta cu dispnee accentuata, cu fenomene de insuficienta respiratorie. Imagistic, se evidentiaza metastaze mediastinale, pulmonare si cerebrale. Se intervine chirurgical si se parctica traheostomie. Postoperator, evolutia este favorabila, pacientul va incepe radioterapie in cadrul Spitalului OncoFort.

Detalii suplimentare pot fi obtinute direct la 021-323.00.00 sau la numarul scurt din retelele mobile *GRAL (*4725).
 
Publicat în 2014-04-17 de  Sectia de Chirurgie 456

Înapoi