Articole

Articole

Cele mai importante interventii chirurgicale efectuate in Spitalul OncoFort, IUNIE 2014

Raport Medical Spitalul OncoFort – iunie 2014

In luna iunie medicii chirurgi ai Spitalului OncoFort (Prof. Dr. Irinel Popescu, Dr. Claudiu Anghel, Dr. Vladimir Rosca, Dr. Dragos Romanescu si Dr. Vladislav Brasoveanu) au reusit sa efectueze o serie de operatii in cadrul chirurgiei oncologice pentru: cancer de rect, cancer de san, cancer de corp uterin, cancer de prostata, cancer de ovar, cancer ecogastric.
 

Diagnostic-Operatie/ Descriere interventie 
CANCER DE RECT (Neoplasm de rect inferior preiradiat/amputatie de rect pe cale abdomino-perineala)
Pacienta in varsta de 70 ani, cunoscuta cu hipertensiune arteriala, dislipidemie, insuficienta venoasa cronica si osteoporoza, aflata sub tratament cronic cu Tritace, Ascord, Detralex si Rovastatina, investigata pentru tulburari de tranzit intestinal si diagnosticata colonoscopic cu formatiune tumorala vegetanta, situata la 6 cm de OA, cu biopsie de ADK moderat diferentiat G2, pentru care a urmat radioterapie externa conformationala 3D, concomitent cu Capecitabina, cu reevaluare imagistica ce nu descrie invazie in tesuturile adiacente si nici metastaze la distanta, se interneaza in clinica pentru interventia chirurgicala. Bioumoral: leucopenie pana la 2000/mmc. Se intervine chirurgical cu diagnosticul intraoperator de neoplasm de rect inferior radio-chimiotratat preoperator, pentru care se practica amputatie de rect pe cale abdomino-perineala. Evolutie postoperatorie favorabila, cu reluarea tranzitului intestinal pe colostoma si a tolerantei digestive.

CANCER MAMAR (Tumora mamara subcutanata CSE san drept dupa mastectomie totala dreapta cu implant siliconic subpectoral/Rezectia tumorii in limite de siguranta oncologica)
Pacienta in varsta de 53 ani, dislipidemica, cu tratament intermitent cu Sortis, diagnosticata in iulie 2013 cu neoplasm mamar drept, cadran supero-extern cu metastaze ganglionare, pentru care a urmat polichimioterapie, reevaluata imagistic postchimioterapie, examenul PET scan nedescriind alte metastaze, regasind doar un nodul la nivelul lobului tiroidian drept, nemodificat fata de examinarea PET prechimioterapie, pentru care s-a solicitat consult endocrinologic ce a recomandat interventia chirurgicala in timpul 2, se interneaza in clinica noastra dupa consult oncologic, in vederea interventiei chirurgicale. Pacienta solicita consult de chirurgie plastica si reparatorie, in vederea implantului mamar postmastectomie totala si isi exprima dorinta pentru mastectomie totala simpla cu implant, la nivelul sanului stang.

Se intervine chirurgical cu diagnosticul intraoperator de ADK ductal invaziv CSE san drept polichimiotratat, pentru care se practica mastectomie totala dreapta tip madden. Mastectomie totala stanga. Reconstructie mamara bilaterala cu implanturi siliconice. Evolutia postoperatorie este favorabila, cu suprimarea tubului de garda axilar drept a 4-a zi postoperator, cu cicatrici postoperatorii in curs de vindecare, cu edem in remisiune la nivel mamar bilateral.

CANCER DE CORP UTERIN (Hematurie totala prin recidiva tumorala pelvina invaziva in trigonul vezical dupa neoplasm de endometru operat. Sonda JJ dreapta/TUR-V hemostatic si biopsic)
Pacienta internata de urgenta pentru hematurie totala pe sonda uretro-vezicala, fiind cunoscuta cu neopalsm de corp uterin operat in alta unitate, si sonda JJ drepata montata in servicul nostru in urma cu 2 saptamani ( pentru UHN grad III-IV). Se instituie tratament de echilibrare HE si masa eritrocitara pentru corectarea gradului de anemie secundare. Sse intevine chirurgical pentru hematuria totala prin neoplasm de endometru invaziv la nivelul trigonului vezical. Sonda JJ pe ureteral drept si se practica conform VCO 108/06.06.2014 TUR-V hemostatic si bioptic. Evolutie postoperatorie favorabila , la scoaterea sondei persista incontinenta ortostatica.

CANCER DE PROSTATA (Adenocarcinom de prostata iradiat. Sonda JJ dreapta/Tur-P. Orhiectomie bilaterala)
Pacient in varsta de 66 ani diagnosticat cu ADKP pentru care a urmat tratament oncologic ulterior se adreseaza serviciului de chirurgie urologica acuzand prezenta de UHN gr III IV dreapta. In data de 5 iunie se monteaza sonda JJ dreapta. Bioumoral in limite normale In data de 10 iun 2014 se intervine chirurgical pentru ADKP. UHN GR IV montare sonda JJ dreapta (05.06.2014) si se practica TUR-P. Orhiectomie bilaterala. Postoperator evolutie favorabila, plaga scrotala de aspect normal, urina de aspect normal. De mentionat in ziua 4 postoperator pacientul dezvolta sindrom febril, se inlocuieste tratamentul antibiotic, tratament sub care sindromul febril se remite total.

CANCER DE COL UTERIN (Adenopatii latero-cervicale stangi. Neoplasm de col uterin operat PCT RT/Biopsie excizionala ggl laterocervicali stang)
Pacienta in varsta de 59 ani operata in 2013 pentru neoplasm col uterin stadiu IIIa ulterior a efectuat 4 cure de chimioterapie si radioterapie , actual prezinta la nivel laterocervical si supraclavicular stang bloc adenopatic care a aparut in urma cu 1 luna. Examenul CT efectuat recent descrie masele adenopatice precum si ureterohidronefroza stanga si suspiciune de recidiva la nivelul bontului vaginal (interpretare CT in posesia pacientei). Bioumoral la internare in limite normale. Se intervine chirurgical sub anestezie locala se sedare iv pentru adenopatii multiple laterocervicale si supraclavicular stanga si se practica biopsie excizionala ganglionara supraclaviculara stanga.

CANCER MAMAR (Neoplasm mamar drept CSI chimiotratat/mastectomie totala radicala dreapta tip Madden)
Pacienta in varsta de 39 ani, fara istoric familial oncologic, diagnosticata cu formatiune tumorala san drept, cadran supero-intern, cu retractie tegumentara, ci biopsie de ADK ductal invaziv, pentru care a urmat 6 serii polichimioterapie, cu raspuns bun, cu reevaluare imagistica ce nu decleaza metastaze la distanta, se interneaza in vederea efectuarii interventiei chirurgicale. Se intervine chirurgical (VCO 115/ 18.06.2014), cu diagnosticul intraoperator de neoplasm mamar drept cadran supero-intern chimiotratat, pentru care se practica mastectomie totala radical dreapta tip madden. Evolutie postoperatorie favorabila, pacienta se externeaza cu stare generala buna, plaga in curs de vindecare, tranzit intestinal reluat si toleranta digestiva buna, cu un tub de dren plasat axilar drept, cu exteriorizare de lichid minim sero-citrin.

CANCER DE OVAR
(Carcinomatoza peritoneala si mezenterica. Peritoneu parietal transformat tumoral. Ascita/peritonectomie partiala. Biopsie noduli de carcinomatoza. Chimiohipertermie intraperitoneala)
Pacienta in varsta de 57 ani, operata in 2004, cand pentru formatiune tumorala pelviabdominala s-a efectuat histerectomie totala cu anexectomie bilaterala si omentectomie partiala, cu rezultat histopatologic de chist dermoid ovarian drept si infiltratie carcinomatoasa epiplooica, se investigheaza pentru cresterea in dimensiuni a abdomenului, scadere ponderala si astenie fizica si este diagnosticata tomografic cu formatiune tumorala cu componenta mixta, predominant chistica, la nivelul flancului stang, multiple leziuni peritoneale cu aspect secundar, noduli pleurali pe partea dreapta si pleurezie bazala dreapta.

Bioumoral in limite normale. Markeri tumorali: CA 125 = 80, CEA, CA 19-9 in limite normale. In urma consultului multidisciplinar se recomanda biopsie/ citoreductie tumorala. Se intervine chirurgical (VCO 116/ 18.06.2014) cu diagnosticul intraoperator de carcinomatoza peritoneala si diafragmatica cu punct de plecare nedeterminat. Peritoneu parietal transformat tumoral. Noduli de carcinomatoza mezenterici si in mezocolon. Ascita cloazonata, noduli pleura parietala, pentru care se practica perinectomie partial parietocolica bilaterala, biopsie noduli de carcinomatoza (Hp extemporaneu: ADK). Chimiohipertermie intreperitoneala intraoperatorie. Evolutie postoperatorie favorabila, cu reluarea tranzitului intestinal si a tolerantei digestive.

CANCER DE RECT (Neoplasm de rect inferior preiradiat/Rezectie anterioara joasa cu anastomoza coloanala si ileostoma de protectie)
Pacient in varsta de 69 ani fara antecedente patologice chirurgicale semnificative, este decelat cu formatiune tumorala localizata la 5 cm de OA pentru care efectueaza radioterapie. Actual pacientul se interneaza in serviciul de chirurgie in vederea interventiei chirurgicale. Bioumoral in limite normale. Examenul imagistic efectuat postradioterapie arata minima regresie a formatiunii tumorale rectale. Se intervine chirurgical, intraoperator neoplasm de rect inferior preiradiat, pentru care se practica rezectie colorectala anterioara joasa cu anastomoza coloanala manuala si ileostoma de protective. Postoperator evolutie favorabila, plaga supla, afebril, cu reluarea tranzitului intestinal pentru materii fecale si gaze la nivelul ileostomei din ziua 2 PO, toleranta digestiva buna.

CANCER ESOGASTRIC 
(Neoplasm esogastric stenozant. Metastaze hepatice multiple bilobare/Biopsie metastaza hepatica. Jejunostoma de alimentatie)
Pacient in varsta de 55 ani fara antecedente patologice semnificative este internat in alta unitate si investigat pentru tulburari de deglutitie insotite de dureri retrosternale. In urma investigatiilor imagistice este decelat cu formatiune tumorala localizata la nivel jonctiune esogastrica ce se dezvolta si la nivel gastric, precum si multiple determinari secundare hepatice in ambii lobi. Bioumoral in limite normale.

Se decide interventia chirurgicala, intraoperator tumora esogastrica stenozanta. Determinari secundare hepatice multiple ambii lobi, pentru care se practica metastazectomie hepatica segment III. Jejenostoma de alimentatie. Postoperator evolutie favorabila, plaga supla, afebril, cu reluarea alimentatie la nivelul jejunostomei, cu aparitia scaunelor diareice imediat postreluare alimentatie, scaune care se remit in urma administrarii de imodium, ulterior scaune normale.

CANCER DE RECT (Neoplasm de rect mediu-inferior preiradiat/ Rezectie anterioara joasa cu anastomoza coloanala si ileostoma de protectie)
Pacient in varsta de 56 ani, fara APP semnificative, se investigheaza pentru tulburari de tranzit intestinal si este diagnosticat colonoscopic cu formatiune tumorala ulcero-vegetanta, cu intindere de la 5 la 15 cm de OA, cu biopsie de ADK, imagistic T3N2, pentru care a urmat radioterapie externa conformationala 45 Gy, concomitent cu chimioterapie cu Xeloda. Examenul CT toraco-abdomino-pelvin nu descrie metastaze la distanta sau invazia tesuturilor adiacente. Dupa o pregatire corespunzatoare, se intervine chirurgical cu diagnosticul intraoperator de neoplasm de rect mediu-inferior radiochimiotratat preoperator, pentru care se practica rezectie anterioara joasa cu anastomoza coloanala manuala si ileostoma de protectie. Evolutie postoperatorie favorabila, cu reluarea tranzitului intestinal pe ileostoma si toleranta digestiva buna.

Detalii suplimentare pot fi obtinute direct la 021-323.00.00 sau la numarul scurt din retelele mobile *GRAL (*4725)
 
Publicat în 2014-07-22 de  Sectia de Chirurgie 1179

Înapoi