Articole

Articole

Cele mai importante Interventii chirurgicale efectuate in Spitalul OncoFort, IANUARIE 2014

Raport Medical Spitalul OncoFort – ianuarie 2014
Cele mai importante interventii chirurgicale din cadrul spitalului au fost efectuate de renumitii medici chirurgi: Prof. Irinel Popescu, Dr. Dragos Romanescu, Dr. Vladislav Brasoveanu, Dr. Gabriela Murgoi, Dr. Claudiu Anghel.
 

Diagnostic-Operatie/ Descriere interventie: 
Ablatie tumora cutanata/Ablatie tumora subcutana
Pacienta, in varsta de 52 ani, cunoscuta cu adenocarcinom ductal invaziv san drept operat (sectorectomie ) cu metastaze osoase multiple, aflata in curs de chimioterapie adjuvanta se prezinta pentru aparitia unei formatiuni tumorale presternale, pentru care se intervine chirurgical si se practica excizia formatiunii tumorale si examen hitopatologic. Pacienta continua tratamentul oncologic specific.

Hemicolectomie stanga
Pacienta in varsta de 68 ani, cunoscuta cu HTA, cu histerectomie totala in antecedente pentru fibrom uterin, este diagnosticata cu Neoplasm de jonctiune recto-sigmoidiana, pentru care se practica rezectie rectosigmoidiana tip Dixon cu colorectoanastomoza termino-terminala mecanica si ileostoma de protectie. Evolutie postoperatorie favorabila.

Repunere in tranzit dupa ileostomie 
Pacient in varsta de 67 ani, operat in octombrie pentru neoplasm de rect mediu inferior dupa radioterapie anterioara ( s-a practicat rezectie rectosigmoidiana radicala cu colo-recto anastomoza mecanica si ileostomie de protectie) se interneaza in vederea inchiderii ileostomei. Screeningul oncologic este negativ, la ex rectoscopic se evidentiaza anastomoza permeabila, fara traiecte fistuloase. Se intervine chirurgical si se practica inchidere de ileostoma prin minima enterectomie cu entero-entero anastomoza latero-laterala manuala. Evolutie postoperatorie favorabila

Tumora oculara/enucleatie 
Pacientul se interneaza cu diagnosticul clinic si paraclinic de tumora de corp ciliar - formatiunea tumorala melanica este situata retrocristalinian (corp ciliar) si ocupa jumatate din cavitatea vitreeana, cu hemoragie vitreeana. Sub anestezie generala se practica OD enucleatie cu cauterizarea vv vorticoase si sectionarea NO la cca 7 mm de la emergenta din glob. Postoperator, evolutie favorabila.

Limfadenohisterectomie totala Wertheim 
Pacienta in varsta de 46 ani, in tratament pentru HTA este investigata pentru metroragii si este diagnosticata prin curetaj biopsic cu adenocarcinom endometroid G2 fara invazie in miometru (Ex. RMN abdomino-pelvin nu evidentiaza invazie in organele invecinate / Ex. CT torace nu evidentiaza leziuni pleuro-pulmonare). Se intervine chirurgical cu diagnosticul intraoperator de neoplasm endometru stadiul I A pentru care se practica Histerectomie totala radicala cu anexectomie bilaterala cu limfodisectie pelvina si lomboaortica. Evolutie postoperatorie favorabila, pacienta ramane in supraveghere oncologica

Excizie si biopsie ganglionara axilara
Pacienta in varsta de 57 ani, cunoscuta cu astm bronsic si boala cardiaca ischemica in tratament specific, se investigheaza pentru sindrom algic nespecific-dureri in membrul superior stang.Ex. imagistic (ecografic si tomografic) evidentiazaadenopatii tumorale axilare stangi, in hilul splenic, lomboaortice medii, iliace drepte, cu splenomegalie si leziuni nodulare splenice sugerand un limfom.Se practica excizie cu biopsie ganglionara la nivelul axilei stangi. Examenul histologic si imunohistochimic confirma diagnosticul, pacienta incepe tratamentul oncologic.
Sectorectomie cu evidare ganglionara
Pacienta in varsta de 66 ani fara antecedente patologice semnificative, este diagnosticata cu cu formatiune tumorala mamara, localizata in cadranul supero-intern stang, cu dimensiunea de 1,8 cm BIRADS 5. Se intervine chirugical si se practica sectorectomie mamara cu evidare ganglionara axilara stanga. Evolutie postoperatorie simpla. Continua tratamentul oncologic specific

Gastrostomie
Pacient in varsta de 48 ani, diagnosticat cu neoplasm laringian cu disfagie cvasitotala, cu traheostoma permanenta (decembrie 2013) de nutrit, cu stare biologica precara, se interneaza pentru efectuarea unei gastrostomii de alimentatie, cu inceperea ulterioara a radio-chimioterapiei. Se practica gastrostomie de alimentatie pe sonda Pezzer, cu evolutie postoperatorie favorabila. Pacientul continua tratamentul oncologic in Spitalul Oncofort ( radioterapie si chimioterapie)
Exizie si biopsie ganglionara
Pacienta in varsta de 54 ani, diagnosticata si operata cu pentru neopasm mamar in 1996, este investigata actual si decelata la ex. computer tomograf cu formatiune tumorala voluminoasa intratoracica stanga cu invazia arcurilor costalesi sternului. Se practica biopsie tumorala si in functie de rezultatul histopatologic, se decide conduita oncologica ulterioara.

Colectomie segmentara
Pacienta in varsta de 36 ani, cu antecedente personale patologice de hidrosalpinx operat laparoscopic in 2012, cu doua operatii cezariene, investigata pentru rectoragii si decelata prin colonoscopie virtuala cu polip sigmoidian rezecat endoscopic si la care ex.anatomopatologic a evidentiat focare de malgnizare. Se intervine chirugical si se practica colectomie segmentara sigmoidiana cu colo-colo anastomoza termino-terminala. Evolutie postoperatorie favorabila, pacienta ramane sub monitorizare oncologica.

Second look dupa neoplasm ovarian operat
Pacienta in varsta de 53 ani, operata in 2011 pentru neoplasm ovarian (histerectomie totala, anexectomie bilaterala, omentectomie partiala) polichimiotratat. In anul urmator se evidentiaza aparitia unei adenopatii laterocervicale (pentru care se practica excizi si biopsie cu rezultat histopatologic de carcinom cu celule clare). In cadrul monitorizarii oncologice, se evidentiaza nodul suprarenalian drept si adenopatii celiace ce capteaza la PET CT scan. Se intervine chirurgical in cadrul Spitalului Oncofort si se diagnosticheaza intraoperator noduli de carcinomatoza la nivelul bursei omentale, la nivelul capsulei glisoniene segment VI, adenopatii celiace.Se practica ablatia nodulilor de carcinomatoza, evidare ganglionara peliceliaca, omentectomie de totalizare. Evolutie postoperatorie favorabila. Pacienta continua tramentul oncologic in cadrul Spitalului Oncofort.

Operatie complexa de ovar
Pacienta in varsta de 69 ani, aflata in tratament specific, diagnosticata in august 2013 cu tumora ovariana voluminosa, biopsiata pe cale laparoscopica (adenocarcinom seros ovarian) urmata de tratament polichimioterpic, cu raspuns bun si reducerea in volum a masei tumorale.Se intervine chirurgical si se practica operatie complexa de ovar-histerectomie totala cu anexectomie bilaterala, limfodisectie plevina si lomboaortica, omentectomie totala.Evolutie postoperatorie favorabila. Pacienta este monitorizata oncologic.

Detalii suplimentare pot fi obtinute direct la 021-323.00.00 sau la numarul scurt din retelele mobile *GRAL (*4725).
 
Publicat în 2014-02-14 de  Sectia de Chirurgie 325

Înapoi