Articole

Articole

Cele mai importante interventii chirurgicale efectuate in Spitalul OncoFort, FEBRUARIE 2014

Raport Medical Spitalul OncoFort – februarie 2014
Echipa de medici chirurgi (Prof. Dr. Irinel Popescu, Dr. Gabriel Gogescu, Dr. Vladislav Brasoveanu, Dr. Nitescu Gabriel, Dr. Claudiu Anghel, Dr. Dragos Romanescu) din cadrul spitalului OncoFort a reusit sa efectueze operatii noi si complexe din cadrul chirurgiei oncologice pentru: cancer la san, cancer ovarian, cancer vezica urinara, cancer colon, cancer gastric, cancer pancreas etc. Una dintre cele mai inovative interventii chirurgicale a fost cea efectuata pentru cancerul la san, unde s-a efectuat mastectomie radicala si reconstructia mamara in acelasi timp. Pacienta efectiv si-a reluat activitatea cotidiana cu un moral ridicat, trecand mult mai usor peste impactul psihologic al unei astfel de operatii.
 

Diagnostic-Operatie/ Descriere interventie:

CANCER OVARIAN (Operatie complexa de ovar)
Pacienta in varsta de 25 ani, este diagnosticata in ianuarie 2013 cu neoplasm de colon transvers (stadializare pT2pN2Mx) pentru care s-a practicat colectomie segmentara cu omentectomie, urmata de 10 cure de chimioterapie. In cursul urmaririi oncologice, pacienta este diagnosticata imagistic (PET CT si RMN) cu formatiune tumorala ovariana dreapta si alti doi noduli peritoneali situati in Douglas. Markeri tumorali CA 125=65. Ex. colonoscopic efectuat pe intreg cadrul colic este in limite normale. Ex. clinic deceleaza in formatiune tumorala de fosa iliaca dreapta palpabila, dureroasa, fixa. Se intervine chirurgical si se constata tumora Kruckenberg ovariana dreapta, noduli de carcinomatoza peritoneala miliara la nivelul peritoneului diafragmatic bilateral, parieto-colic bilateral, fundului de sac Douglas, cu invazie in mezorect si fascia Glisson. La examenul extemporaneu intraoperator se evidentiaza tesut ovarian cu masiva infiltrare tumorala cu aspect histopatologic de adenocarcinom mucinos. Se practica citoreductie tumorala, histerectomie totala cu anexectomie bilaterala, ablatia peritoneului diafragmatic bilateral, latero-colic bilateral si a fundului de sac Douglas, ablatia nodulului mezorectal, electrofulguratia nodulilor de pe fascia Glisson si din radacina mezenterului. Se practica chimiohipertermie intraperitoneala cu oxaliplatin. Frenorafei. Pleurostomie dreapta. Se instituie tratament cu Filgastrim timp de 5 zile in tratament cu tratament suportiv parenteral si antibioterapic. Evolutia postoperatorie este favorabila, cu reluarea tranzitului intestinal si a tolerantei digestive.
Pacienta ramane in supraveghere oncologica in cadrul Spitalului OncoFort.

CANCER PANCREAS (Laparotomie exploratorie cu biopsie tumorala pancreatica)
Pacienta in varsta de 72 ani, diagnosticata in 2013 cu icter prin neoplasm de cap pancreatic pentru care s-a practicat hepatico-jejuno anastomoza pe ansa in Y Roux. Actual ex. computer tomograf deceleaza o formatiune tumorala de 3,8 cm de cap de pancreas cu invazie vasculara. Se intervine chirurgical si se practica biopsie tumorala care la examenul extemporaneu evidentiaza adenocarcinom ductal. Evolutia postoperatorie este favorabila. Pacienta continua tratamentul oncologic in cadrul Spitalului OncoFort.

CANCER RECT (Neoplasm de rect preiradiat, operat/Repunere in tranzit dupa ileostomie)
Pacient in varsta de 63 ani, cunoscut cu neoplasm rectal preiradiat operat ( rezectie rectosigmoidiana tip Dixon cu ileostoma de protectie) se interneaza pentru repunere in tranzit. Bioumarl in limte normale, colonoscopic : colorectoanastomoza terminoterminala supla, permeabila, fara leziuni ale mucoasei colo-rectale. Se intervine chirurgical si se pratica inchidere de ileostoma prin minima enterectomie cu entero anastomoza latero-laterala. Evolutia postoperatorie este simpla, cu reluarea tranzitului intestinal si toleranta digestia buna. Pacientul continua tratament oncologic in cadrul Spitalului OncoFort.

CANCER VEZICA URINARA (Carcinom urotelial vezica urinara rezecat endoscopic, adenopatie iliaca externa /Laparotomie exploratorie cu excizie-biopsie ganglionara pelvina )
Pacient in varsta de 64 ani, cunoscut hipertensiv , este diagnosticat cu carcinom urotelial vezical rezecat endoscopic -TURV in ianuarie 2014. La controlul imagistic, se evidentiaza o formatiune adenopatica iliaca dreapta. Se intervine chirugical si se practica excizia formatiunii adenopatice situata la nivelul iliacei externe drepte. Evolutie postoperatorie simpla, pacientul continua tratamentul oncologic dupa rezultatul examenului histopatologic.

CANCER LA SAN (Neoplasm mamar stang polichimiotratat/Mastectomie radicala)
Pacienta in varsta de 42 ani, este diagnosticata clinic, imagistic si bioptic cu neoplasm mamar stang pentru care a efectuat 3 serii de polichimioterapie neoadjuvanta. Se intervine chirugical si se practica mastectomie radicala stanga modificata, cu limfadenectomie axilara statii I,II. Evolutia postoperatorie este favorabila, pacienta va continua tratamentul oncologic in cadrul Spitalului OncoFort.

CANCER COLON (Neoplasm sigmoidian stenozant, metastaze hepatice multiple/Rezectie rectosigmoidiana Hartman)
Pacient in varsta de 65 ani, fara antecedente personale patologice semnificative, se investigheaza pentru dureri abdominale difuze si este diagnosticat ecografic si tomografic cu formatiuni tumorale multiple localizate in ambii lobi hepatici, cea mai mare masurand 160/90 mm, situate VII, VIII si adenopatii abdominale multiple. Se efectueaza punctie-biopsie hepatica percutana sub control ecografic, cu rezultat adenocarcinom moderat diferentiat, cu punct de plecare neprecizat. Examenul colonoscopic descrie formatiune tumorala cvasicomplet stenozanta, sangeranda, situata la 20 cm de orificiul anal, ce se intinde pe 7 cm. Endoscopia dgestiva superioara este normala. Se intervine chirurgical cu diagnosticul intraoperator de neoplasm sigmoidian stenozant, cu metastaze hepatice multiple in ambii lobi, pentru care se practica colectomie stanga intermediara Hartmann. Evolutia postoperatorie este favorabila, pacientul continua tratamentul oncologic in cadrul spitalului OncoFort.

CANCER GASTRIC (Neoplasm gastric cardial extins la mica curbura gastrica/Gastrectomie totala radicala cu eso-jejuno anastomoza terminolaterala pe ansa in Y Roux)
Pacient in varsta de 69 ani este investigat pentru dureri in etajul abdominal superior si este decelat la examenul endoscopic cu o formatiune tumorala la nivel gastric subcardial ce se continua pe mica curbura. Imagistic, fara alte leziuni abdominale sau pulmonare. Se intervine chirurgical cu diagnostic intraoperator de neoplasm gastric subcardiala extins la mica curbura gastrica pentru care se practica gastrectomie totala radicala cu eso-jejuno anastomoza termino-laterala pe ansa in Y Roux si limfodisectie D2. Postoperator, evolutia este favorabila, cu reluarea tranzitului intestinal iar ecografia de control nu se evidentiaza modificari. In ziua a 8 a postoperator se efectueaza tranzitul care nu deceleaza traiecte fistuloase la nivelul anastomozei eso-jejunale. Pacientul se externeaza vindecat chirurgical, continua tratamentul oncologic in cadrul Spitalului OncoFort.

CANCER LA SAN (Adenocarcinom ductal invaziv CSE san drept polichimiotratat/Mastectomie radicala cu mastectomie simpla san controlateral. Reconstrutie mamara bilaterala cu implanturi mamare si lifting mamar in acelasi timp operator). Pacienta, in varsta de 53 ani, dislipidemica in tratament intermitent cu statine, este diagnosticata clinic, imagistic si bioptic cu neoplasm mamar (rezultat HP:adenocarcinom ductal invaziv)cu metastaze ganglionare, pentru care incepe tratament polichimioterapic neoadjuvant. Pacienta este reevaluata imagistic la terminarea tratamentului , examenul PET CT nedescriind alte metastaze, regasind doar un nodul la nivelul lobului tiroidian drept, nemodificat fata de examinarea PET CT prechimioterapie pentru care consultul endocrinologic recomanda interventia chirurgicala in timpul 2. Pacienta solicita consult de chirurgie plastica si reparatorie, in vederea implantului mamar postmastectomie totala si isi exprima dorinta pentru mastectomie simpla cu implant la nivelul sanului controlateral. In urma consultului multidisciplinar (chirurgie generala, chirurgie plastica, anestezie) se decide interventia chirurgicala de radicalitate si reconstructia mamara in acelasi timp operator. Se intervine chirurgical si se practica mastectomie totala radicala dreapta tip Madden, mastectomie totala simpla stanga, reconstructie mamara bilaterala cu implanturi mamare si lifting mamar stang. Evolutia postoperatorie este favorabila, pacienta ramane in supraveghere clinica si oncologica in cadrul Spitalului OncoFort.

TUMORA SAN (Tumora mamara stanga/Sectorectomie)
Pacienta in varsta de 54 ani, fara antecedente personale patologice semnificative, se interneaza cu diagnosticul clinic si imagistic de tumora mamara stanga cadran supero-extern.Se intervine chirurgical si se practica excizie sectoriala mamara in bloc cu tumora (examen extemporaneu intraoperator: fibroadenom). Evolutia postoperatorie este favorabila, pacienta ramne in supraveghere chirurgicala si revine pentru rezultatul HP la parafina.

Detalii suplimentare pot fi obtinute direct la 021-323.00.00 sau la numarul scurt din retelele mobile *GRAL (*4725).
 
Publicat în 2014-03-13 de  Sectia de Chirurgie 375

Înapoi