Articole

Articole

Cele mai importante Interventii chirurgicale efectuate in Spitalul OncoFort, APRILIE 2014

Raport Medical Spitalul OncoFort – aprilie 2014

In luna aprilie, echipa de medici chirurgi a Spitalului OncoFort (Prof. Dr. Irinel Popescu, Prof. Dr. Cristian Popescu, Dr. Claudiu Anghel) a reusit sa efectueze o serie de operatii in cadrul chirurgiei oncologice pentru: cancer de rect, cancer de laringe, cancer de san, cancer de colon etc...

Diagnostic-Operatie/ Descriere interventie

CANCER DE RECT CU METASTAZE HEPATICE (Neoplasm de rect inferior preradio-chimiotratat, metastaze hepatice (in numar de trei in segmentele 2,3 si 7) /Amputatie de rect pe cale abdomino-perineala).
Pacient in varsta de 68 ani se investigheaza pentru tulburari de tranzit intestinal si scadere ponderala si este diagnosticat colonoscopic cu formatiune tumorala vegetanta rectala inferioara. CT abdominal descrie 3 formatiuni intrahepatice in segmentele III, IVa, VII, sugestive pentru determinari secundare. Se efectueaza radio-chimioterapie preoperatorie. Se intervine chirurgical cu diagnosticul intraoperator de neoplasm rectal inferior preadio-chimio tratat, metastaze hepatice, pentru care se practica amputatie de rect pe cale abdomino-perineala, metastazectomii segmente 2, 3 si 7 cu ecografie intraoperatorie. Evolutia postoperatorie este favorabila, cu reluarea tranzitului intestinal pe colostoma si a tolerantei digestive. Pacientul va fi monitorizat oncologic in cadrul Spitalului OncoFort.

CANCER DE RECT CU METASTAZE HEPATICE (Neoplasm de rect mediu prechimio-radio tratat cu metastaze hepatice operat (rezectie rectala anterioara joasa cu colorecto anastomoza mecanica si ileostoma de protectie, metastazectomii)/Inchidere de ileostoma prin minima enterectomie cu entero-entero anastomoza latero-laterala).
Pacient in varsta de 55 ani, operat in cadrul Spitalului OncoFort pentru neoplasm rectal cu metastaze hepatice (s-a practicat rezectie rectala anterioara joasa cu colorecto anastomoza mecanica si ileostoma de protectie, metastazectomii hepatice) si care a efectuat tratament neoadjuvant (radio si chimioterapie), se interneaza pentru repunere in transit. Examenul colonoscopic de control descrie anastomoza supla, permeabila. Ex. RMN si CT toraco abdominale nu evidentiaza determinari secundare hepatice sau pulmonare. Markeri tumorali in limite normale. Se intervine chirurgical si se practica inchidere de ileostoma prin minima enterectomie cu entero- anastomoza latero-laterala. Evolutie postoperatorie simpla, cu reluarea tranzitului intestinal si a tolerantei digestive. Pacientul ramane in supraveghere oncologica in cadrul Spitalului OncoFort.

CANCER DE LARINGE (Neoplasm laringian pre chimio-radio tratat / Laringectomie totala cu faringectomie partial).
Pacient, in varsta de 49 ani, este diagnosticat cu neoplasm faringo-laringian, pentru care se efectueaza in urgenta traheostomie de necesitate in alta unitate chirurgicala. Pacientul se adreseaza spitalului nostru, unde este investigat si unde se incepe tratamentul chimioterapic si radioterapia. Dupa efectuarea radio-chimio terapiei, se intervine chirurgical si se practica laringectomie totala cu faringectomie partiala. Evolutia postoperatorie este favorabila, pacientul ramane monitorizat in cadrul Spitalului OncoFort.

CANCER DE SAN (Neoplasm mamar stang / Sectorectomie mamara cu evidare ganglionara axilara stanga).
Pacienta in varsta de 74 ani, este diagnosticata clinic cu o formatiune tumorala la nivelul cadranului superoextern al sanului stang. Se practica biopsie tumorala sub control ecografic cu rezultat de carcinom invaziv. Se intervine chirurgical si se practica sectorectomie mamara stanga cadran superoextern, cu evidare ganglionara axilara stanga. Postoperator, evolutia este simpla, pacienta va continua tratamentul oncologic in cadrul Spitalului OncoFort.

CANCER DE COLON (Neoplasm stenozant de colon transvers/Hemicolectomie dreapta largita cu ileo-transverso anastomoza latero-laterala).
Pacienta in varsta de 45 ani, este investigata pentru tulburari de tranzit si decelata la examenul colonoscopic cu formatiune tumorala ce nu poate fi depasita, situata la 60 com de OA. Imagistic si bioumoral nu se evidentiaza determinari secundare. Dupa pregatire preoperatorie, se intervine chirurgical si se practica hemicolectomie dreapta largita cu ileo-transverso anastomoza latero-laterala. Postoperator, evolutia este favorabila, cu reluarea tranzitului intestinal si a tolerantei digestive. Pacienta continua tratamentul oncologic in cadrul Spitalului OncoFort.

CANCER RETROPERITONEAL INVAZIV IN MEZOCOLON (Tumora retroperitoneala invadanta in mezocolon / Ablatia in bloc a formatiunii tumorale cu rezectie colonica segmentara cu colo-colo anastomoza termino-terminala.)
Pacient in varsta de 52 ani, cunoscut cu boala cardiaca ischemica, hipertensiune arteriala si astm bronsic alergic, este investigat pentru astenie fizica si tulburari de tranzit intestinal. Imagistic (ecografic si CT) se evidentiaza o formatiune retroperitoneala voluminoasa cu efect compresiv pe colonul stang, ce vine in contact cu pancreasul distal si polul inferior al rinichiului stang, cu arii de necroza si leziune micronodulara pe aria de proiectie a suprarenalei stangi. Se intervine chirurgical cu diagnostic intraoperator tumora retroperitoneala invaziva in mezocolonul stang, pentru care se practica ablatia formatiunii retroperitoneale in bloc cu rezectie colica stanga segmentara cu colo- anastomoza termino-terminala. Evolutia postoperatorie este favorabila, pacientul continua tratamentul oncologic in cadrul Spitalului OncoFort.

Detalii suplimentare pot fi obtinute direct la 021-323.00.00 sau la numarul scurt din retelele mobile *GRAL (*4725)
 
Publicat în 2014-05-14 de  Sectia de Chirurgie 324

Înapoi