logo oncofort
logo tel

Call Center

021 323 00 00
Descopera, trateaza, traieste
Despre noi Echipa medicala Retea spitale OncoFort Articole medicale FAQ Contact
Ghid Oncologic
icon
icon icon
Parte din rețeaua GRAL MEDICAL
INVESTIGATII DIAGNOSTIC TRATAMENT POST-TRATAMENT STUDII CLINICE
Preturi
Analize Laborator Imagistica Consultatii si Investigatii
icon
Programari online
Despre noi Echipa Medicala Blog Ghidul Pacientului
INVESTIGATII DIAGNOSTIC TRATAMENT POST-TRATAMENT STUDII CLINICE
Preturi
Analize Laborator Imagistica Consultatii si Investigatii
Despre noi Echipa medicala Retea spitale OncoFort Articole medicale FAQ Contact
Ghid Oncologic Programari online
icon search

Cele mai frecvente intrebari despre cancer

Dr. Chiritoiu Roxana, Medic Specialist Oncolog, ne ofera intr-un scurt interviu raspunsurile la cele mai frecvente intrebari despre cancer.
Articole/1140-doctor-patient.imgcache.rev3edb6661b7c31d649ad523221fc3e706

Doresc sa aflu mai multe detalii

Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
Apasand butonul “Trimite” confirmi ca esti de acord cu Politica de Confidentialitate GRAL Medical si Termeni si conditii
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dr. Chiritoiu Roxana, medic specialist oncolog, ne ofera intr-un scurt interviu raspunsurile la cele mai frecvente intrebari despre cancer:


Tot mai multa lume in jurul nostru este diagnosticata cu neoplazii (cancer). De ce se intampla acest lucru, de ce a crescut incidenta cancerului? 
Cancerul reprezinta o problema majora de sanatate pe plan mondial, cu o frecventa in continua crestere. Principala cauza este stilul de viata neadecvat. In ultimul deceniu, metodele de preventie au obtinut progrese impresionante privind diagnosticarea cancerului in stadii incipiente. Din pacate, cancerul este tot mai des intalnit din cauza absentei screeningului si a nefolosirii resurselor actuale pentru diagnostic si tratament specializat. 

Este adevarat ca toti oamenii au in organism celule care la un anumit moment se pot transforma in cancer, dar numai la unele persoane pot declansa boala? 
Celulele canceroase pot exista in corpul fiecarei persoane, dar nu sunt dezvoltate astfel incat sa afecteze sanatatea. Transformarea celulelor sanatoase in celule canceroase se realizeaza prin interactiunea dintre mai multi factori: fizici (ex.radiatii ultraviolete), chimici (ex. erbicide, pesticide, poluarea aerului si a apei), infectiosi (ex.virusi, paraziti, bacterii), comportamentali (ex. fumat, alcool, dieta, stres) si constitutionali (ex. genetici, hormonali).

Cancerul poate fi declansat de alimentatie? 
Alimentatia joaca un rol esential pentru prevenirea aparitiei cancerului. Alimentele care contin substante ce s-au dovedit a fi carcinogene sunt: alimente afumate sau arse, alimentele bogate in carbohidrati (coapte sau prajite), aditivi alimentarI, excesul de sare, zahar si grasimi. Toate aceste alimente pot fi responsabile de aparitia afectiunilor oncologice. Cancerul poate fi prevenit printr-o dieta adecvata (bogata in fibre vegetale, legume, fructe, leguminoase, radacinoase), prin activitate fizica zilnica si prin mentinerea greutatii corporale normale.

Romania este fruntasa in privinta mortalitatii cauzate de anumite forme de cancer. Ce putem face pentru preventie?
Cele mai frecvente localizari intalnite in practica zilnica sunt cancerul mamar si cancerul de col uterin la femei, cancerele de plaman si prostata la barbati, pe locul al doilea fiind cancerele de colon si rect la ambele sexe. 
Preventia consta in lupta impotriva expunerii la carcinogenii cunoscuti si diminuarea cauzelor care au ca si efect scaderea incidentei cancerelor. Astfel, vorbim despre lupta contra fumatului, alcoolului, a obiceiurilor alimentare cu risc, a expunerii prelungite la soare sau respectarea masurilor de protectie a muncii in activitatea profesionala. Depistarea sau screening-ul reprezinta identificarea unui cancer inaintea aparitiei semnelor clinice ale bolii.  Mijloacele de depistare pot fi : clinice (autoexamen sau examen clinic medical), imagistice (ex. mamografia), endoscopice (ex. colonoscopie, endoscopie), biologice (analize de sange, markeri tumorali) sau citologice (ex. Test Babes-Papanicolaou- cancer de col uterin).
Cancerul poate avea sanse mari de vindecare daca este depistat la timp si tratat adecvat, conform recomandarilor internationale actuale. Astfel, daca boala intra in remisie, actiunea ce trebuie intreprinsa in continuare este urmarirea periodica, pentru depistarea din timp a recaderilor. Insa, depistat in stadii avansate sau netratat, evolueaza invariabil spre deces. 
Urmarirea bolnavului este obligatorie dupa terminarea tratamentului, pentru ca pot aparea recidive tumorale locale sau metastaze, mult timp de la incheierea tratamentului. 

Da-ne voie sa avem grija de tine! Consultul la medicul specialist si analizele medicale periodice iti pot salva viata. 
Pentru programari la medicii nostri oncologi, sunati la 021 323 0000

06-02-2023
Publicat de: Chiritoiu Roxana
facebook linkedin
Programeaza-te
Parte din rețeaua GRAL MEDICAL
logo oncofort 021 323 00 00

OncoFort a fost primul centru oncologic privat din Romania care a folosit radioterapia conformationala tridimensionala (3D-CRT) si IMRT (Intensity Modulated Radiation Therapy)

Contactează-ne Programează-te

Parte din rețeaua GRAL MEDICAL

Menu
Despre noi Echipa medicala Articole medicale Ghidul pacientului Contact FAQ
Centre de excelență
Sectia de oncologie medicală Secția de radioterapie Chirurgie oncologica Medicină nucleară Radioterapie cu iod Second opinion
Rețeaua OncoFort
Spitalul OncoFort București Spitalul OncoFort Pitesti Clinica OncoFort Râmnicu Vâlcea Clinica OncoFort Ploiești Clinica OncoFort Pitești Clinica OncoFort Focșani Clinica OncoFort Bacău Clinica OncoFort Craiova
Aboneaza-te la newsletter
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Plan de management Plan minimizare deșeuri medicale ANPC ANPC – SAL Termeni și condiții Protectia datelor Politica cookie

© 2023 Oncofort. Toate drepturile rezervate.