Articole

Articole

Ce urmeaza dupa diagnosticul cancerului de san?

Dupa ce diagnosticul a fost stabilit, de obicei urmeaza o evaluare sistematica a intregului organism pentru a putea stadializa boala, evaluare pe care oncologul o poate adapta stadiului clinic si caracteristicilor imunohistochimice tumorale. Despre ce ar fi vorba? Sigur despre o tomografie computerizata (CT) a toracelui, abdomenului si pelvisului, cu substata de contrast (fara contrast exista riscul sa o faceti degeaba), in unele cazuri scintigrafie osoasa si un RMN cerebral cu substanta de contrast, mai ales in cazul in care tumora diagnosticata exprima HER 2 (un receptor de suprafata care predispune frecvent la metastaze cerebrale).

Apoi, dupa ce toate acestea sunt analizate, se poate stabili un stadiu al bolii, in functie de care medicul oncolog impreuna cu radioterapeutul si chirurgul vor stabili care va fi urmatorul pas in tratamentul bolii, in asa fel incat rezultatele sa fie cat mai bune in termeni de supravietuire si supravietuire fara semne de boala. In acest moment ar fi de dorit sa faceti o vizita la un psiholog oncolog intrucat aproape sigur vestea diagnosticului nu v-a lasat indiferenta/indiferent. Ar fi bine sa mergeti impreuna cu persoana care, cel mai probabil, va va fi aproape pe tot parcursul tratamentului si al bolii. Psihologul va va face sa intelegeti starile prin care treceti, cum puteti sa le controlati si cum puteti accepta situatia, in asa fel incat sa puteti trai cu acest diagnostic.

In functie de stadiul bolii, echipa multidisciplinara formata din oncolog, chirurg si radioterapeut, va vor recomanda interventia chirurgicala radicala, chimioterapia preoperatorie urmata de operatie, urmata sau nu de radioterapie si de hormonoterapie sau, daca boala a determinat deja apritia metastazelor, vizibile imagistic, va vor recomanda un tratament sistemic care sa incerce distrugerea atat a tumorii primare (din san) cat si a metastazelor.

Este important sa stiti ca aceste recomandari terapeutice sunt stabilite pe baza unor studii internationale multicentrice care au cuprins mii sau chiar zeci de mii de pacienti si in urma carora au fost trase concluzii relevante cu privire la beneficiile tratamentelor efectuate intr-o anumia succesiune. De asemenea, este foarte important sa nu incercati sa va tratati singuri sau sa urmati sfaturi din surse nesigure. Aceasta boala, prin multitudinea factorilor de risc dar si cei care tin de pacient (varsta, boli asociate, tratamente concomitente), poate sa beneficieze de scheme variate de tratament pe care numai un medic, cu suficienta experienta si dedicatie, poate sa vi le recomande de comun acord cu dumneavoastra. Este foarte important sa participati la aceasta discutie legata de tratametul bolii si sa puneti toate intrebarile care va vin in minte. Cel mai bine ar fi sa le scrieti si sa le parcurgeti sistematic cu medicul curant, pentru ca numai asa veti capata încredere ca ceea ce vi se recomanda este cel mai bine pentru dumneavoastra, iar medicul curant va fi avertizat cu privire la temerile si asteptarile dumneavoastra legate de boala si de impactul pe care aceasta il va avea asupra vietii dumneavoastra de zi cu zi. Cereti totodata lamuriri si cu privire la eventualele suplimente alimentare sau asa zise tratamente minune care circula in mediile online si nu numai.

Ca si sfat, este bine sa mergeti la un nutritionist oncolog odata ce ati avut discutia despre tratament. El va va lamuri cu privire la indicatiile nutritionale sau eventualele alimente interzise. Atentie! Nu tot ceea ce cititi pe internet este si adevarat, nu tot ceea ce s-a scris in materie de nutritia pacientului diagnosticat cu o neoplazie are un fundament dovedit stiintific. Este important sa nu va infometati si sa nu va deprivati organismul de nutrientii absolut necesari pentru a trece peste perioada tratamentelor oncologice, oricare ar fi ele.

Pentru pacientele tinere, diagnosticate inainte de a avea copii, si care isi doresc prezervarea fertilitatii, o alta consultatie deosebit de importanta este cea la un ginecolog care se cupa de prezervarea fertilitatii. Cereti parerea oncologului referitor la aceasta consultatie. Sunt unele cazuri in care, datorita stadiului avansat al bolii, aceasta consultatie probabil nu ar avea rost.

Trebuie sa stiti ca tratamentul oncologic, oricare ar fi el, va poate afecta viata si functia sexuala. Asadar o vizita la un ginecolog specializat in preventia si tratamentul disfunctiilor sexuale secundare tratamentului oncologic este foarte bine venit inca inainte de începerea tratamentului.

Pentru consult la medicul oncolog si tratament va puteti programa prin Call Center la 021 323 0000! Aveti nevoie de informatii corecte!
Publicat în 2020-01-07 de  Dr. Paula Toma 181

Înapoi