Articole

Articole

Ce este chimioterapia?

Chimioterapia este o procedură medicală utilizată în tratarea multor afecțiuni canceroase (ex. chimioterapie cancer sân) și constă în administrarea de citostatice pacientului. 

Chimioterapia este un tratament care utilizează medicamente pentru a ucide celulele canceroase și este o modalitate populară de a lupta împotriva cancerului în rândul jucătorilor de casino online. Aceste medicamente vizează procese moleculare specifice, inclusiv diviziunea și creșterea celulară. De asemenea, pot determina sistemul imunitar al organismului să atace celulele canceroase, crescând șansele jucătorului de a lupta cu cancerul cu succes.

În continuare vei afla ce înseamnă chimioterapia, cum se tratează cancerul prin chimioterapie, câte ședințe de chimio se realizează, câte tipuri de chimioterapie există, ce trebuie să faci înainte de chimioterapie, ce alimente nu trebuie să consumi în timpul chimioterapiei și care poate fi costul acestei proceduri. 

 

Ce înseamnă chimioterapie/citostatice

Un tratament oncologic uzitat este reprezentat de citostatice sau chimioterapie. Această procedură utilizează substanțe medicamentoase pentru distrugerea celulelor care au o creștere anormală (celulele canceroase).

Chimioterapia se referă la administrarea de medicamente (citostatice) care acționează prin stoparea sau încetinirea creșterii celulelor canceroase. Iar pentru că aceste tipuri de celule cresc și se divid mult mai repede decât celulele normale ale organismului, ele sunt mult mai afectate de chimioterapie. 

 Chimioterapie efecte secundare. Totuși, pentru că acest tip de tratament atinge și celulele sănătoase, apariția efectelor secundare nu se lasă mult așteptată. Există reacții adverse la chimioterapie, din păcate! Printre acestea se numără: greața, vărsăturile, diareea, căderea părului, pierderea apetitului, febra, durerea, constipația, vânătăile sau sângerările. Vestea bună este că odată încetat tratamentul chimioterapic, reacțiile adverse vor dispărea. 

 Medicii OncoFort vă încurajează să vorbiți cu oncologul dvs. despre efectele adverse ce pot apărea în timpul tratamentului, să comunicați orice schimbare sesizați (în perioada de pauză), pentru că aceasta poate fi semnul unui efect advers. 

 

Tratarea cancerului prin chimioterapie

O creștere anormală a celulelor este de cele mai multe ori diagnosticată ca fiind cancer. În lupta cu tratarea cancerului, medicii specialiști recurg la diferite metode de tratament individual sau combinat: radioterapie sau chimioterapie, imunoterapie sau chirurgie oncologică, în funcție de tipul de cancer cât și de stadiul în care acesta se află. 

Chimioterapia este administrată în tratarea cancerului, pentru: 

 • micșorarea unei tumori, înainte de chirurgia oncologică sau radioterapie;

 • distrugerea focarelor microscopice sau micrometastatice de celule maligne (care ar putea rămâne după chirurgie și/sau radioterapie);

 • distrugerea celulelor canceroase, în cazurile de recidivă sau de răspândire în alte părți ale corpului;

 • controlarea creșterii tumorale;

 • susținerea tratamentului prin radioterapie sau imuno terapie;

 • creșterea calității vieții prin micșorarea unor tumori care pot produce compresiune sau durere.

 

Câte ședințe de chimioterapie se fac? 

Spre deosebire de chirurgie sau radioterapie (care sunt tratamente locale), chimioterapia este un tratament de tip sistemic. De aceea, administrarea de citostatice se realizează ciclic, pentru a permite celulelor normale să se refacă. 

Conform specialiștilor de la Cancer Research UK, un plan de tratament poate dura între 3 și 6 luni, mai mult sau mai puțin, în funcție de tipul de cancer, stadiul procesului de neoplazie și modul în care este furnizată chimioterapia (tipuri de chimioterapie: intravenos sau capsule). La modul general, într-un plan de tratament pot exista între 1 și 8 cicluri de chimioterapie. 

În funcție de planul de tratament, numărul de ședințe de chimioterapie poate fi de la o ședintă până la 36 de ședințe (dacă ne raportăm la un plan de tratament de 6 luni).  

Luând în considerare modul ciclic în care chimioterapia este administrată, la un ciclu de 4 săptămâni de tratament se vor realiza 3 ședințe de chimioterapie (prima ședință de chimioterapie începe chiar în prima zi, a doua și a treia zi, iar apoi organismul se reface timp de 28 de zile). 

 

Tipuri de chimioterapie 

În general fiecare tip de cancer beneficiază de mai multe tipuri de chimioterapii numite generic scheme. În funcție de tipul și stadiul bolii, de scopul tratamentului și de toleranța specifică unui pacient se poate administra o schema sau alta. Aspect hotărât de medicul oncolog.

În multe cazuri chimioterapia se administrează intravenos (mai comod prin camera implantabilă) și sub supraveghere medicală, dar există și scheme cu:

 • administrare orală;

 • administrare mixtă (oral-intravenos);

 • administrări (mult mai rare) topice, intraarteriale, intraperitoneale sau intratecale. 

Procedura de administrare intravenoasă a medicamentului citostatic poate dura între 3-5 ore, în funcție de particularitățile fiecărui caz. 

 

 Înainte de chimioterapie

Înainte de fiecare ședință de chimioterapie, pacientul trebuie să efectueze o serie de analize de sânge care au scopul de a confirma capacitatea organismului de a beneficia de tratament. 

Dacă analizele arată valori nepotrivite pentru procedura stabilită, pacientul este reprogramat.

 

Alimente interzise în timpul chimioterapiei

În timpul chimioterapiei numărul celulor albe din organism este ori în creștere, ori prea scăzut, de aceea oncologii interzic pacientilor să consume o serie de alimente:

 • lactate nepasteurizate 

 • ouă insuficient gătite

 • fructe de mare negătite (sushi, scoici etc)

 • fructe sau legume nespălate

 • miere brută sau produse asemănătoare

 • brânzeturi mucegăite

 • alimente conservate

 • nuci sau alune crude (sau unt din alune crude)

 • sos olandez 

 • sos de salată Caesar proaspăt preparat 

 • maioneză făcută în casă

 

Cât costă o ședință de chimioterapie? 

La OncoFort chimioterapia este decontată de CNAS (detalii în acest sens aflați la 021 323 0000). 

Pentru cei neasigurați, o ședință de chimioterapie costă între 150 și 1100 de lei (în funcție de mai mulți factori). 

 

Pentru un cost detaliat  programati-vă: 

 •  021 323 0000 

 •  completând formularul de mai jos 
Aveți întrebări sau vreți să faceți o programare?

Completați formularul de mai jos și vă vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Publicat în 2022-04-01 de  Sectia de Chimioterapie 27958

Înapoi